Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Sinop'ta "Enerji Verimliliği Hareketleri" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sinop Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, Bakanlık Müşaviri ve Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar'ın organizesinde gerçekleştirilen toplantıya Sinop Valisi Dr. Ahmet cengiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Turan Durmaz,Çalık YEDAŞ İl Müdürü Murat Murat Kılıç ile sanayiciler katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Dr. Ahmet Cengiz, katılımın azlığına dikkat çekti. Cengiz, "Önemli olan salonun dolması değil, bence basının katılımı. Eğer topluma vermek istediğiniz mesajları içeren bir toplantıda basın varsa, etkinlik amacına ulaşmış demektir. Belki burada yüz kişe hitap edersiniz ama, basınla bu rakam binleri bulur" dedi.

Enerjinin son yıllarda çok daha önemli hale geldiğini kaydeden Cengiz, "Gelinen Türkiye'de enerjiye Türkiye'de çok yüksek miktarlarda ihtiyaç var. Hatta yurt dışından ithal kalemlerimizden en önemlisini enerji kalemi oluşturuyor. Dışarıdan aldığımız bu kaynağı daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Kullanırken elimiz titremeli. Çünkü büyük miktarlarda yurt dışına döviz ödüyoruz. Bu tasarruf görevi sadece işletmelere ve fabrikalara düşmüyor, tüm vatandaşlarımıza düşüyor. Bu anlamda aileler, bireyler olarak enerjide tasarrufa özen göstermemiz gerekiyor. Ayrıca üretim maliyetlerinin en önemli girdisi olan enerjideki tasarruf, enerjinin verimli kullanımı maliyetleri de düşürecektir. bu da üreticiler ve fabrikalar için rekabet imkanı sağlayacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında enerji tasarrufunun önemine değinen Vali Dr. Ahmet Cengiz, hükümetin başlattığı ekmek israfının önlenmesine yönelik çalışmalara dikkat çekti. Cengiz, ekmek israfının önlenmesine yönelik Sinop'ta da çalışma başlatacaklarını kaydetti. Vali Cengiz'in konuşması ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı mühendisleri Burhan Güldibi ve Kazım Karabekir Büyükünal, bakanlık tarafından enerji verimliliği konusunda yürütülen çalışmaları anlattı.

Enerji verimliliğinin tanımıyla konuşmasına başlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Mühendisi Burhan Güldibi, enerji veriminin binalarda yaşam standardı, hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarını düşüşe yol açmadan ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması anlamına geldiğini söyledi.

Editör: Vitrin Haber