Sağlık Bakanlığı tarafından obezitenin azaltılması çalışmaları kapsamında; toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, fiziksel aktivite düzeyini artırmak ve sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amacıyla Sinop İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen yürüyüş etkinliği Bülent Ecevit Caddesi İskele Meydanından başlayan etkinlik Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesinde sona erdi.

Etkinlik öncesinde Sinop İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bülent Ecevit Caddesi Atatürk Anıtı önünde kurulan mobil sağlık platformu ile stant açılması yürüyüş öncesi egzersiz ve çuval yarışı, halat çekme oyunları gerçekleştirildi. 

Etkinlik kapsamında İskele Meydanı, Atatürk Anıtı önünden Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi önüne kadar yürüyüş aktivitesi gerçekleştirildi.
Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, yürüyüşün, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktiviteler olduğunu söyledi. 

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiğini belirten Erşan sözlerine şöyle devam etti; “5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir”. 

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu; “Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir”. 

81 İLDE 3-4 EKİM " YÜRÜYÜŞ GÜNÜ" HAFTASI OLARAK ETKİNLİKLER DÜZENLENİYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması " sonuçlarına göre toplumun yüzde 71.9’unun hareketsiz yaşadığı vurgulayan Erşan; “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın B.6 başlığının içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamakta. Fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önemlidir. Bu kapsamda 81 ilimizde 3-4 Ekim " Yürüyüş Günü" haftası çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmakta. 
Editör: Vitrin Haber