Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesinde “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Sergisi” düzenlenen törenle açıldı. Öğrenciler tarafından geliştirilen bilimsel projeler sergilendi.

HAMSİLOS KONUSUNDA YANLIŞ BİLDİKLERİMİZ
Fuarın ilgi çekici projelerden biri de "Sinop’ta doğru bilinen yanlışlar" adlı proje oldu. Sinop çevresinde bulunan Hamsilos Koyu ve Sinop Boztepe Yarımadasının jeomorfolojik oluşumları hakkında gerek yerel halk ve medyanın, gerekse ulusal medya tarafından kullanılan yanlış coğrafi bilgilerin doğrularını ortaya koymak olduğunu belirten öğrenciler: "Hamsilos Koyu Türkiye’nin tek fiyordu olarak birçok alanda bu terim kullanılmaktadır. Oysaki fiyort kıyı tipi kutba yakın alanlarda buzul vadilerinin deniz suları tarafından işgal etmesiyle oluşmuştur. Kıyıdan 100 kilometre iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, 1000 metre civarında derinliği olan ve kenarları çok dik körfezlerdir. 

HAMSİLOS FİYORD DEĞİL, RİA KIYI TİPİDİR
Türkiye’nin bulunduğu enlem gereği kıyılarımızda fiyord oluşmaz. Hamsilos Koyu oluşum açısından, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın oluşumu gibi ria kıyı tipine örnektir. Ria kıyı tipi ise, akarsu vadilerinin deniz suları altında kalmasıyla oluşmuştur. Hamsilos koyu da Deveci Deresi vadisinin deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda denizin 300 metre kadar vadi içine doğru ilerlemesi ile oluşmuş bir yer şeklidir. 

SİNOP BOZTEPE ESKİ BİR YANARDAĞ MI?
Sinop şehir merkezinin bulunduğu Boztepe Yarımadasının volkanik bir dağ mı olduğu konusunda yapmış olduğumuz anketler sonucu insanların buranın bir yanardağ olduğuna inandıklarını gördük. Sinop Boztepe Yarımadası deniz tabanında iken denizaltı volkanizması yaşanıyor. Lavlar deniz tabanında katılaşmış ve üstüne kireç tabakası tortullanarak oluşmuştur. Tektonik hareketler etkisiyle deniz tabanında bulunan Sinop Boztepe Yarımadası  kırılıp yükselmiş ve deniz yüzeyine çıkmıştır. Bu yüzden bir yanardağ değil volkanik bir kütledir. Bir zamanlar var olan Sülük Gölü de sanıldığı gibi bir krater gölü değil, yağışlar sonucu kireç taşlarının aşınmasıyla oluşmuş bir dolin çukurudur” dedi.

Editör: Vitrin Haber