Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği 17-21 Mayıs tarihleri arasında Selanik, Kavala, Drama, Sarışaban, Yenice-i, Vardar, Vodina, Langaza gibi eski Türk yerleşim bölgelerini kapsayan ve kültürel anlam taşıyan bir gezi düzenledi.

Gezi hakkında bilgi veren Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği Başkanı Kenan Aral, atalarının yaşadığı topraklara gitmenin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Aral; “İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı aracılığı ile düzenlediğimiz gezide, Sinop İlimize 1923-1924 yıllarında Nüfus Mübadelesiyle yerleşen hemşehrilerimiz ile Ata topraklarımızı ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduk, bir o kadarda duygulandık. 94 yıllık bir aradan sonra, Sinop İlimize Mübadele yoluyla gelen herkes köylerine kadar götürüldü. Geziye katılanlar ata toprakları ziyareti sırasında bol bol fotoğraf ve video çektirdi. Atalarımızı doğduğu köylerden toprak ve su alarak, yurdumuza getirdik. Bu toprakları vefat eden atalarımızın mezarlarına koyacağız” dedi.  
Ziyaretler sırasında duygulu anlar yaşayan mübadillerin bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Başkan Aral ziyaret programında; Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evinin ziyaret edildiğini, Samsun ve Sinop’tan götürülen toprak ve suyun üyelerle birlikte Türk Bayrağı açılarak Atatürk’ün evinin bahçesindeki Nar ağacının dibine bırakıldığını söyledi. 
Gezide ayrıca Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği üyeleri tarafından Sinoplu Mübadillerin geldiği Sarışaban Belediye Başkanı ziyaret edilerek Dernek Başkanı Kenan Aral tarafından Sinop’tan getirilen kotra Belediye Başkanına takdim edildi. Belediye Başkanı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek her türlü konuda yardımcı olacaklarını belirtti. 
Dört gün süren ziyaretten sonra yurda dönen Mübadil üyeler Başkan Aral’a böyle anlamlı ziyaret düzenlediği için teşekkür ederek, her yıl yapılması talebinde bulundular.

 
Editör: Vitrin Haber