Sinop’ta Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü şiddet sonucu 22 yaşında hayatını kaybeden Mahsa Amani’nin ölümü ardından İran’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde olayları protesto eden kadınların yanlarında olduklarını söyledi.

İRANLI KADINLARIN YANINDAYIZ
Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi binasının önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.  Mahsa Amani’nin ölümü ardından Molla rejimine karşı cesaret göstererek ayaklanan İranlı kadınların yanlarında olduklarını belirten Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi Basın Sözcüsü Esin Tümer;  İran’da ve dünyanın birçok ülkesinde haklarını arayan kadınların sahip olmak istediklerine biz Türk kadınları yıllar önce ulaştık. Mustafa Kemal Atatürk ‘Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ diyecek kadar kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini takdir etmekteydi. Kadın haklarını batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın bir unsuru olarak algılamıştı. Türk kadınına her zaman güvenmiş ve Türk kadınının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için öncü reformlara imza atmıştı. Hiçbir ülkede, hiçbir lider, kadın hakları için böylesine duyarlı olmamış ve böylesine savaşmamıştır. Bu bağlamda İranlı kadınların hakları için bugün burada toplanmışken bir kez daha bize bu hak ve özgürlükleri sağlayan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e tüm kadınlarımız adına teşekkür ediyor özlemle anıyoruz. 
Cumhuriyet ateşinin sönmez aydınlığında, Atasının izinde Türk kadınları olarak birazdan keseceğimiz saçlarımız aslında yıllardır Ataerkil toplumların cinsiyet ayrımcı zihniyetlerindeki örümcek ağlarıdır” dedi.

Basın açıklaması ardından Sinop Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri saçlarını keserek yaşanan olayı protesto etti. 


 

Editör: Vitrin Haber