Sinoplu İş Adamları,(SİAD)'in geleneksel iftar yemeğinde buluştu. Sinop Mantı Evi'nde düzenlenen geleneksel iftar yemeğine iş adamları ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

SİNOP İŞ ADAMLARI DERNEGİ İSTİŞARE KONSEYİ İFTARDAN SONRA TOPLANDI

Sinoplu iş adamları derneği istişare konsey başkanı Prof. Dr. Emin Kuru gündemin üç madesinin olduğunu açıkladı. Bşk. Yrd. Nihat Önder, Cevat Güleç, Sebahattin Sungur, Yaşar Aksoy, Ramazan Ulu, İcra Kurulu Yusuf Özer ve Mustafa Demir'in yer aldığı konsey, her gündem maddesini teker teker tartışarak oyladı.

Ayancıkta turizme açılan Ali köyü nüfusuna kayıtlı vatandaşların yoğunlukta olduğu Gaziosmanpaşa Sinoplular Derneği yönetimi, Ali köyunde 40 yatak kapasitesi oluşturduklarını ve 7-8-9 eylülde Kurt Köy'de SİYAD'ın yapacağı organik ürün fuarına Ali köyü ve Gaziosmanpaşa derneği olarak tam kapasite iştirak edeceklerini belirtti. 1.5 yılın sonunda proje ilk çiçeğini açtı diyen Kuru bütün yorgunluklarının gittiğini ifade etti.

Söz alan SİAD Derneği Başkanı Yusuf Özer; proje kapsamında köylerde üretilen organik ürünlerin pazarlanması için Şehzadem, Sinop Mantı Bahçesi'nde turizme açılmış üç köy derneğine ücretsiz pazarlama reyonu tahsis edebileceğini söyledi.Büyük bir memnuniyetle karşılanan bu fedakarlıktan sonra eski Sindef genel başkanı ve istişare konsey Bşk.yrd.Ramazan Ulu Snowy marketler zincirinde Sinop köylerin ürettiği organik ürünlerin,pazarlanabilmesi için marketinde Sinopun organik ürünleri reyonu kurabileceğini belirtti.Bu yaklaşımda konsey üyeleri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.Bu açılımların Sinop'ta turizme açılacak köylere duyurulması için basın aracılığıyla,dernekler aracılığıyla,muhtarlar aracılığıyla hep beraber çaba gösterilmesi gerektiği,konsey oy birliği ile karara bağlandı.
 
Katılımın yoğun olduğu gözlenen gecede Sinop ve Sinopluların geleceği istişare edildi. Karşılıklı saygı,sevgi ve diyalog ortamı konsey toplantısına katılan kişilere adeta beyin fırtınası yaptırdı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Danışmanı Prof.Dr Emin Kuru'nun istişare konsey başkanlığını yaptığı Sinoplu iş adamları derneğinde 3 gündem maddesi masaya yatırıldı.

Sinopun organik tarım, hayvancılık ve Sinop'un köylerinin turizme açılması konusunda, Emin Kuru kendi yürüttüğü proje hakkında sinopluları bilgilendirdi.

Turizm Bakanlığı ve Kuzka kapsamında yürütülen proje Sinop'un köylerinde yeni iş imkanları ve istihdamı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Emin Kuru EKOLOJİK VE ORGANİK ÜRÜN DESTEKLİ Köylerde Ev Pansiyonculuğu hakkında bilgi verdi.

Kuru; "Sinop'un deniz kenarında olan köyleri deniz turizmini ve doğa turizmine yatak kapasitesi oluşturmayı amaçlamaktadır. Köylerde boş olan evler,okullar,ekilmeyen araziler atıl durumdan kurtulması için ulusal ve uluslararası kuruluşlardan kredi ve hibe destekler almak için projeler üretilecektir. Bu proje ile beraber köylerimizde yeni bir iş,yeni bir isdihtam,yeni bir moral,yeni bir motivasyon,köylerin turizme açılmasıyla hayat bulacaktır. Bu projelere kurulacak olan akademik ekiple ücretsiz danışmanlık desteği sağlanacak. 

Gündemin 2. maddesi olarak Sinopta yaplması düşünülen termik santral konuşuldu.

Sinop bölgesindeki kanserli hasta sayısına dikkat çeken Kuru "kurulacak termik santralin Sinopun doğasını bozacaktır,toprağı kurutacaktır,altarnatif enerji kaynaklarına yönelmek gerekmektedir"dedi.

Tüm üyeler termik santralin istenmediği konusunda bir bildiri daha yayınlamasında oy birliğiyle hemfikir oldular.

İstanbul'da yaşayan Sinoplu iş adamlarının desteği ile Sinop'a kurulması planlanan özel üniversite hakkında bilgi veren Prof.Dr Emin Kuru; Sinop'ta, tekne yapımı alanında özel bir universite kurulmasının sinoplulara büyük maddi kazançlar sağlayacağını ve Sinopluların kazanacağını belirtti.Gemi inşaa yapımı için insan faktörünün ve Sinopun coğrafi konumunun bu alt yapıya müsait olduğunu hatta endüstri meslek liselelerinin bu sene ilk defa gemi inşaat bölümünü açarak öğrenci alımı yapacağını bir müjde olarak belirtti.

Konsey Gündemin bir diğer maddeside Konsey Başkan Yardımcısı Nihad Önder tarafından sunuldu. Önder; Sinopun helasa geleneğini İstanbul'daki dernek etkinliklerinde yapılması ve İstanbul'daki Sinoplularada benimsetilmesi hususunda organizasyonlara öncelik edilmesi gerektiğini belirterek bu uygulamayı konseyin onayına sundu. Oy birliği ile konsey bu geleneğin İstanbul'daki organizasyonlara taşınmasını kabul etti.

Sinopluların gündem hakkında sorularını cevap kısmı büyük bir verimlilik ve olgunluk içinde yaşandı. Kapanış konuşmasını yapan Prof.Dr.Emin Kuru "Sinoplular olarak Gücümüzü birbirimizden almayalıyız. Eskiden dernekçilik yapan Sinopa emek vermiş eski,yeni milletvekilleri,belediye başkanı ve bürokratlar konseyimizin tabii üyeleridir.Bu Dostlarımızla Sinopun sorunlarını masaya yatırmaktan mutlu olacağız dedi.Sinopa emeği geçmiş herkese vefalı olunmalıdır.Çünkü Herkesin birikiminden Sinop faydalanmalıdır.Dernekçilik; dostluk ve vefa ile olur"diyerek geceye katılanlara teşekkür etti.

sinopgundem

Editör: Vitrin Haber