Dünya arıcıları, bal sektörü ve bilim insanları, 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi kapsamında ilk kez İstanbul’da buluştu. Dünyanın pek çok ülkesinden sektör profesyonelleri ile 11 bine yakın Türk arıcısı, 124 ülkeden 3 bin 188 yabancı akademik çevre ve arıcının katılımıyla 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresine Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak ile 164 arıcı katılım sağladı. 

SİNOP ARICILAR BİRLİĞİ GELİŞEREK BÜYÜYOR
Sinop arıcılar birliği olarak alanlarında gelişimi destekleyen her türlü organizasyonun içinde olma gayretinde olduklarını belirten Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, bu anlamda İstanbul’da gerçekleştirilen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresine Sinoplu arıcılar olarak geniş bir katılım sağladıklarını ve bu tür organizasyonlarla elde edilen bilgi ve tecrübe desteği ile de Sinop arıcılar birliğinin gelişmesine katkı sağlandığını ifade etti. Tabak; “Dünya arıcıları 1895 yılında bundan 122 yıl evvel örgütlenerek dünya arıcılar birliğini kurmuşlardır. Ülkemizde ise 2003 yılında Türkiye arıcıları örgütlenmeye başladı. Sinop arıcıları olarak 2005 yılında örgütlendik ve birliğimizi kurduk. Bu gün itibari ile Sinop’ta 384 üye sayısına ulaştık. 1960 yılından sonra düzenli olarak her 2 yılda bir Apimondia dünya arıcılık kongresi yapıldı. Türkiye arı yetiştiricileri merkez birliği 2013 yılında Kievde 45. Apimondia kongresine aday oldu. Büyük bir çoğunlukla İstanbul 45. Apimondia kongresini yapmaya hak kazandı. Kiev kongresindeki başarımızda merhum Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Eski Başkanı Sayın Bahri Yılmaz ve yanındaki 200 kişilik akademik çevre ile arıcılarımızın katkıları çok büyüktür. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. 10 yıllık kuruluş mazisi olan Türk arıcısı, dünya arıcılarını misafir etmeye aday olmuş ve kazanmıştır” dedi.

BU GÜNE KADAR YAPILAN EN YÜKSEK KATILIMLI KONGRE OLDU
Bu güne kadar düzenlenen Apimondia kongrelerinde en yüksek katılım taahhüdünü 9 bin kişi ile Güney Kore’nin verdiğini ifade eden Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, bu rekoru Türkiye’nin 12 bin kişi taahhüdü ile geride bıraktığını söyledi. Tabak; “Bu güne kadar en yüksek katılım taahhüdünü 9 bin kişi ile 44. Apimondia kongresini düzenleyen Güney Kore vermişti. Biz Türk arıcıları olarak en az 12 bin resmi katılım olacağı yönünde taahhütte bulunduk. Çok şükür organizasyon komitesinden aldığımız bilgiye göre bu güne kadar yapılan en yüksek katılımlı kongre olduğu söylenmiştir. Bundan sonra bu oranın zor yakalanacağı belirtilmektedir. Apimondia Başkanı Philip Mccabe ‘’Türkiye çıtayı çok yükseltti ve diğer kongrelerde bu oranın yakalanması zor görünüyor’’ diye bir açıklamada bulundu. 11 bine yakın Türk arıcısı, 124 ülkeden 3 bin 188 yabancı akademik çevre ve arıcılar katılım sağlamıştır. Son gün ise kapılar açılmış serbest giriş sağlanmış olup, 15 bine yakın ziyaretçi geldiği söylenmektedir. 29 Eylül Cuma günü akşamı Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da katılımıyla 4 bin kişilik salonda görkemli bir açılış töreni yapılmıştır. 4 gün boyunca 480 ile bin 280 kişilik salonlarda arıcılarımız bilimsel sunumları dinlediler. Ayrıca sunumlardan hariç arıcılık dünyasındaki teknolojik, bilimsel ve kültürel çalışmaların tanıtımı için 57 ülkeden, 180 standa 200’den fazla firma katılım sağladı. Bu kongrede 200 den fazla bilimsel sunum yapıldı. 52 den fazla açık oturum, poster sunumlar, yuvarlak masada topluluklar halinde paylaşımlar, sergilerle dolu dolu bir Apimondia kongresi geçirdik” diye konuştu.

SİNOP VE İLÇELERİMİZDEN 164 ÜYEMİZLE KONGREYE KATILIM SAĞLADIK
İstanbul’da düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresine Sinop Merkez ve ilçelerden toplam 164 üye ile katılım sağladıklarını belirten Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, organizasyonun kendileri için oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Tabak; “Biz Sinoplu arıcılar olarak 384 üyemizden kongreye katılabileceğini bildiren 164 üyemize ücretsiz giriş kartı çıkarttık. Arıcılarımızdan günler öncesinden olduğu gibi, uçak ve özel araçlarıyla merkezden ve ilçelerden birçok arıcımız İstanbul’a giderek kongreye katılım sağladı. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden katılan personelimiz de oldu. Toplu olarak gitmek isteyen 64 arıcımız için 46 kişilik tutmuş olduğumuz otobüsle, Merkez, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Boyabat, Durağan arıcılarımız ile Ayancık ve Türkeli ilçelerimizde bulunan 18 arıcımız için ayrı bir minibüs kaldırdık. Kongre alanında Sinop ili arı yetiştiricileri birliği için ayrılan standımıza yerleştik. Sabahın erken saatlerinde Sinop’un doğal ve tarihi güzellikleriyle standımızı donattık. Amacımız kongrede bal satmaktan öte Sinop’un doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtmaktı. Bunu da Sinop Belediyemizden almış olduğumuz broşür, kitap ve bizim bastırdığımız büyük afişlerle fazlasıyla yaptığımızı düşünüyoruz. Buradaki en önemli nokta ise kongre salonlarına bilimsel sunumları dinlemek amaçlı katılım sağlayan 100 den fazla Sinop ili arı yetiştiricileri birliği üyesinin sunumdan sunuma koşmalarıydı. İyi ki katılmışız diyoruz. Çünkü; çok emek harcanmış, hatasız bir organizasyondu. Arıcılık dünyası Türk arıcısının ne kadar bilinçli, bilgiye susamış, değer, öğrenmek isteyen halini gördüler ve takdir ettiler.    
45. apimondia dünya arıcılık kongresini ülkemize getiren, bu organizasyonda görev alan ve bizleri İstanbul’da buluşturanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Sinop ili arı yetiştiricileri birliğinden desteklerini esirgemeyen Sinop Belediye Başkanımız Sayın Baki Ergül’e ve İl Genel Meclisi Başkanımız Sayın Şükrü Gündoğdu nezdinde tüm meclis üyelerimize de teşekkür ederiz” dedi. 

AZERBAYCAN’DAN DAVET ALDIK

Katıldıkları 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresinde Azerbaycan Arıcılar Birliği Başkanı Bedereddin Hasretov ile de bir araya gelme fırsatı bulduklarını belirten Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, Başkan Hasretov’un kendilerini Azerbaycan’a davet ettiğini söyledi. 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresinde Azerbaycan Arıcılar Birliği Başkanı Bedereddin Hasretov ile tanışma fırsatımız oldu. Kendileri ile dostane bir sohbet gerçekleştirdik. Türkiye ve Azerbaycan’da yapılan arıcılık faaliyetleri ile ilgili görüşmelerde bulunduk. Sayın Başkanımız bizleri Azerbaycan’a davet etti. Biz de kendilerini Sinop’umuza davet ettik. İnşallah bundan sonraki süreçte de kendileri ile ikili ilişkilerimiz artarak devam edecektir” diye konuştu. 

ARICILIKTAN Bİ HABER KİŞİLER YORUMLARI İLE İNSANLARI YANILTIYOR
Sinop’ta arıcılıkla uzaktan yakından ilgisi olmadığı halde sektör ile ilgili olmadık yorumlar yapan bazı kişilerin vatandaşı yanılgıya düşürdüğünü belirten Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, bu kişilere arıcılıktan uzak durmaları tavsiyesinde bulundu. Tabak; “Sinoplu hemşerilerimize şunu da söylemek istiyoruz; Sinop’ta ömründe hiç arıcılık yapmamış, kovan kapağı dahi açmamış kendini bilmez, arıcılıkla alakası olmayan insanlar, 2015 yılında Güney Kore’de düzenlenen kongrenin Ukrayna’da olduğunu sanan, İstanbul kongre merkezinde yapılan bu yılki kongrenin haliçte yapıldığını sanan, Sinop’tan 8-10 arıcının katıldığını sanıp halüsinasyonlar gören arıcılıktan uzak kişiler arıcılardan ve Sinoplu hemşerilerimizden uzak dursunlar, kimseyi yanıltmasınlar” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber