Sinop emek, barış ve demokrasi platformu, kentte başlatılan meydan projesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda platform bileşenleri tarafından proje ile ilgili değerlendirme ve talepler üzerinde duruldu. Düzenlenen toplantıda konuşan Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Demir, platform bileşenleri olarak Sinop’a ve Sinoplu’ya yakışır bir kent meydanı istediklerini söyledi. Demir; “Sinop sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri açısından ülkemizin ender kentlerinden birisi olmasının yanında sosyokültürel dokusu ile birlikte demokrasiyi, farklı inançlara, farklı düşüncelere saygıyı temel almış ve içselleştirmiş ender kentlerden birisidir. Bu özelliklere sahip olan bir kentin iz düşümü olarak oluşmuş olan Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformunun çalışma alanlarının başında kentimizin dokusunu, hafızasını ve diğer kentlerden farklılığını ortaya koyan bu özelliklerini ortadan kaldırmaya yönelik her türlü girişimin karşısında olma sorumluluğu ve görevi vardır.

Dolayısıyla kent halkının görüşlerine başvurulmadan ne isteyip istemediği sorulmadan kentin geleceğini ilgilendiren bir projenin halka rağmen hayata geçirilmeye çalışılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Platform bunu bir eksiklik olarak görmekle birlikte, kentin mimari, tarihi ve sosyokültürel bakımından olumsuz etkilenme durumu karşısında kendisini sorumlu tutmaktadır” dedi. 

MEVCUT PROJE İLE SİNOP’A İLERİDE ONARILMASI MÜMKÜN OLMAYACAK HASARLAR VERİLECEK
Sinop kent meydanı projesinin mevcut haliyle Sinop’un tarihi, mimari sosyokültürel dokusunda ve hafızasında ileride onarılması mümkün olmayacak sonuçlara sebep olacağını iddia eden Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Demir, projede belirledikleri beş önemli problem ve bu probleme karşı belirledikleri çözüm önerilerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Demir; “Sinop Kent Meydanı Projesi adı ile kamuoyuna sunulmuş ve sık sık proje değişikliği ile uygulamaya konulmuş olan projenin bu hali ile devam etmesi ve tamamlanması durumunda kentin tarihi, mimari sosyokültürel dokusunda ve hafızasında ileride onarılması mümkün olmayacak sonuçlara sebep olacağı ortadadır. Bu durumu gören bir noktadan proje içeriğindeki beş önemli nokta Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Bileşenleri açısından problemlidir.  Dolayısı ile bu beş problemli noktadaki tespitlerimiz üzerinden çıkardığımız önerilerimizin ve taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.
Diş Hastanesinin yerine yasal ve hukuksal prosedüre uymadan yapılan binalar fiziki, teknik, mimari ve estetik açıdan da usulsüz olarak yapılmış olmakla birlikte esasen yapılış amacına ve ihtiyaca yanıt verecek durumdan tamamen uzaktır. Hem yasal mevzuata uymadan yapılması hem fiziki, mimari ve estetik açıdan sorunlu olması ve ihtiyaca yanıt vermemesi sebepleri ile yıkılmalıdır. Uzmanlar gözetiminde yapılan kazı çalışmaları ile altta gömülü halde kalan tarih gün yüzüne çıkarılmalıdır.
Hükümet Binası Sinop Meydan Projesinin ilk başlangıcında meydan projesinin kapsamı içinde ve bir parçası iken sonradan sebebi açıklanmayan ve bilinmeyen bir nedenle projeden çıkarıldığı görülmüştür. Dolayısı ile bu projeden çıkarılmış olması bizi “ Kent Meydanı “ aldatmacası ile karşı karşıya bırakıldığımızı düşündürmektedir. Bu sebeplerle Hükümet Binasının kaldırılması ya da yıkılması projenin başlangıcında olduğu gibi birinci etaba alınmalı, Belediye Binası ve Özakman İşhanı ile birlikte yıkılmalıdır. Belediye binasından başlayarak, Özakman İşhanı ve o sırada bulunan tüm dükkanlar tarihin yani kale surlarının açığa çıkarılması için yıkılma kararı çıkarılıp bir bir yıkılıyorken hükümet binasının olduğu alan ve eski diş hastanesinin bulunduğu alanlarda yer altında bulunduğu bilinen ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen tarihi kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu itibarla yıkılacak olan Hükümet binası yerinde uzmanlar gözetiminde yapılacak kazı çalışmaları ile tarih gün yüzüne çıkarılmalı, diş hastanesi yeri ve bu bölgede açığa çıkarılacak olan tarihi bulgular koruma altına alınarak bu bölgeler Açık Hava Müzesi haline getirilmelidir. Ayrıca bu alanlar dışında kalan yerler kent meydanı olarak projelendirilmeli ve yeşil alan olarak kent halkının hizmetine sunulmalıdır” diye konuştu.

VALİLİK VE BELEDİYE BİNALARI ŞEHİR İÇİNDE KALMALI
Proje kapsamında valilik ve belediye binalarının da yıkılacak olması nedeniyle bu iki binanın şehir merkezi dışına alınacağını hatırlatan Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Demir, vatandaşların yoğun olarak uğradıkları bu iki binayı şehir dışına taşımak yerine tarihi adliye binası ile proje kapsamında millet kıraathanesi yapılması planlanan askeri gazinonun bu kurumlara tahsisinin daha uygun olacağını söyledi. Demir; “Valilik, tarihi bir bina olan Adliye Binasına taşınmalıdır. Valinin hem ilin en yüksek mülki amiri olması sebebi ile hem de halkın hizmete erişim kolaylığı sağlaması sebebi ile şehir merkezinde olması gereklidir. Benzer şekilde hem Belediye Başkanlığının şehri emini olması sebebi ile hem de halkın belediye hizmetlerine erişimine kolaylıkla ve doğrudan ulaşabilmesi için Jandarma misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın kentin seçilmiş yerel yönetimine yani Belediye Başkanlığına tahsis edilmesi daha uygun görünmektedir. Yıkılan Belediye binası yerine bir katlı belediye hizmet binası yapılabilir. Böylece halkın hizmete kolay ve doğrudan ulaşa bilirliği sağlanabilir.

Belediye otoparkı yeri, otopark olarak hizmet vermeye devam etmeli, kullanımı halka açık hale getirilip Belediye Başkanlığının denetiminde olmalı ve daha kullanışlı hale getirilmelidir.
Uğur Mumcu Meydanı kentimizin sosyokültürel dokusunun sembolü konumundadır. Şehrin adeta hafızasıdır. Şehrin tüm renklerinin iz düşümüdür. Bu özellikleri ile kentin bir bütün olarak vaz geçilmezidir. Tüm bu özelliklerinin toplamında Uğur Mumcu Meydanı bu günkü hali ile kalmalıdır. Kent Meydanı Projesi kapsamında ortaya çıkarılan plan Uğur Mumcu Meydanını ortadan kaldırmaya yönelik bir niyetin dışa vurumu olarak değerlendirilmektedir. Uğur Mumcu Meydanı bu hali ile kalmakla birlikte Meydanın uygun bir yerine Uğur Mumcu’nun anıt heykeli de yapılmalıdır.

Belediye Konservatuarı ve eski Melia Kasım Oteli yerine yapılacak bina ve bölümleri ile aynı işlevi görecek ve ihtiyacı karşılayacak durumda Yaşlılar Evi içerisinde bir Mescit, Emzirme odası ve diğer bölümler mevcut durumdadır. Dolayısı ile yapılması düşünülen alana çok yakın durumda olan bir mescit, emzirme odası ve diğer bölümleri bulunan Yaşlılar Evi değerlendirilmelidir. Bu alan ise yeşil alan olarak kalmalıdır” dedi. 

TESPİT ETTİĞİMİZ SORUNLARI VE ÖNERİLERİMİZİ SAYIN BAKANA İLETTİK
Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu olarak meydan projesi ile ilgili tespit ettikleri sorunları ve bu sorunlara ilişkin ürettikleri çözüm önerilerini geçtiğimiz haftalarda Sinop’a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ilettiklerini kaydeden Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Demir, Bakan Kurum’un kendisine iletilen sorunlarla ilgili yetkililere talimat verdiğini ve bu talimatların yerine getirilip getirilmediğinin takipçisi olacaklarını belirtti. Demir; “Az önce gerekçeleri ile birlikte ifade ettiğimiz itirazlarımız, öneri ve taleplerimiz, Sinop Meydan Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları resmen başlatmak üzere kentimizi ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile 16 Aralık Perşembe günü ben ve Platform Bileşen Temsilcisi Mimar Sertaç Ercan arkadaşımız görüşerek Platformun Meydan Projesinde gördüğü eksiklikleri, itirazları ve itiraz nedenlerini, önerileri ile taleplerini içeren dosyayı sunmuşlar ve kendisine dosya içeriğini ayrıntıları ile bizzat plan ve proje taslağı üzerinden anlatmışlardır. Bakan Murat Kurum, yapılan görüşme sonrasında Platformun gördüğü eksiklikleri ve itiraz ettiği yerler ile önerilerin ilgililer tarafından yeniden ele alınıp değerlendirilmesi gerektiği konusuna dikkat çektiği ve talimat verdiği tarafımızdan gözlenmiştir. Fakat Bakan Murat Kurum’un Atatürk Caddesinde bulunan esnaflarla cadde üzerinde yaptığı konuşmadan anlamaktayız ki Diş Hastanesi yerine üç blok halinde yapılan binalar içeriğindeki dükkanlar satışa çıkarılacaktır. Kamuya ait olan ve altında tarihin de gömülü kaldığı bu yerlerin satışa çıkarılması yeni bir rant alanı oluşturacağından buralarda yapılan dükkanların satılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bağlamda Bakan hem Murat Kurum a sunduğumuz dosya içeriğindeki itirazlar ve öneriler doğrultusunda değişiklikler yapılması yönündeki talimatlarının yerine getirilip getirilmediğinin hem de bu dükkanların akıbetinin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyor, sayın bakana sunduğumuz dosyadaki itiraz noktaları, öneri ve taleplerimizi içeren basın metnimizi siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamu oyunun bilgisine sunuyoruz.   

Sinop Emek, Barış ve Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak kentimizin tarihini, doğal güzelliklerini, sosyokültürel dokusunu ve hafızasını ortadan kaldırmaya yönelik her türlü girişimin karşısında olacağımız bilinmelidir. Dolayısı ile kentimizin sosyokültürel dokusunu ve hafızasını ortadan kaldırmaya yönelik amaç taşıdığı ortada olan Meydan projesinden derhal vazgeçilmeli, yukarıda belirtmiş olduğumuz taleplerimiz dikkate alınmalı ve projede tadilat yapılmalı, proje önerilerimiz doğrultusunda yeniden ele alınmalı ve uygulanmalıdır. Taleplerimizin dikkate alınmadığı, projede önerilerimiz doğrultusunda tadilat yapılarak uygulamaya konulmadığı durumda alanlarda ve her platformda taleplerimizi yüksek sesle dile getireceğimizin bilinmesini tüm kamuoyuna ilan ediyoruz” diye konuştu.
Düzenlenen toplantıda Şehir Plancısı Oya Asak ve Platform Bileşen Temsilcisi Mimar Sertaç Ercan, görsel sunumlar eşliğinde meydan projesi ile ilgili yapılan yanlış uygulamalar hakkında bilgiler verdi. 

Editör: Vitrin Haber