Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) tarafından Sinop Zeytini Projesi hazırlandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında düzenlenen “Sinop Zeytini” konulu toplantı ile ilk adımları atılan proje ile Sinop’un geçmiş tarihinde önemli bir yere sahip olan zeytinciliğin geliştirilmesi amaçlandı. Türk Tıp Tarih Kurumu eski Başkanlarından Sinoplu Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu Başkanlığında, Sinop Belediyesi ile Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği işbirliğinde yürütülmeye başlanan projeye, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Bakır’ın da desteğiyle, zeytin fidanlarının çoğaltılması daha sonra da dikilen fidanların aşılarının yapılması planlandı. 

İlk adımları atılan projede Sinop Belediyesi tarafından zeytinlik mahallesi aşiyan pazaryeri karşısında temin edilen Aşılama Alanında açılış ve zeytin fidesi dikimi gerçekleştirildi. 

TÜM KENTİ ZEYTİN AĞAÇLARI İLE BULUŞTURMAYI ARZULUYORUZ
Sinop zeytin aşılama alanı açılışı ve zeytin fidanı dikim etkinliğinde konuşan Sinop Belediye başkanı Barış Ayhan, Sinop’u geçmişte olduğu gibi zeytin ağaçları ile donatmayı planladıklarını söyledi.

Ayhan; “Bildiğiniz gibi zeytin bizim kentimiz için çok önemli bir değer. Zeytin şehrimizde tarihi çok eskiye dayanan bir kültür. Şuanda bulunduğumuz mahalle zeytinlik mahallesi. Bu mahalleye ismini veren zeytinlik ağaçlarını maalesef artık bu bölgede çok sık bir şekilde görmek mümkün değil. Kısa süre önce başlatılan zeytin ağaçları araştırma çalışmaları sonrasında, biz de burada çok değerli hocamızın ve sayın vali yardımcımızın da katkıları ile Sinop belediyesinin de işbirliği ile buradaki zeytinlere, Sinop zeytini aşılama projesi yapıyoruz. Bizim çocukluğumuzda, zeytin ağaçlarının gölgesinde geçirdiğimiz o zamanları özlemle anıyoruz. Biz de şimdi çocuklarımızın, bizden sonraki kuşakların, bizim yaşadığımız dönemlerdeki gibi çocuklarını yaşayabilsinler diye yeni bir proje başlattık. Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu hocamızın çok büyük katkıları var. Onun önderliğinde ve onun akademik çalışmalarının ışığında bizler de ona destek vererek böyle bir çalışmaya başlıyoruz. Bu bölgeyi pilot bölge olarak seçtik. Bu bölgede daha önce dikilmiş olan ağaçlara zeytin ağaçları aşılayacağız. Bunun devamında da inşallah tüm kenti yeniden zeytin ağaçları ile buluştururuz” dedi.

PROJENİN DESTEKÇİSİYİZ
Programda daha sonra söz alan Sinop Vali yardımcısı Murat Girgin, Sinop’ta zeytinciliğin canlandırılması adına önemli bir girişim olan bu projenin her zaman destekçisi olacaklarını söyledi. Girgin; “Gerçekten tüm Sinopluları heyecanlandıran, herkesi geçmişe götüren çok önemli bir projeyi başlatıyoruz. Zeytin, yüzyıllardır çok önemli ve değerli bir ürün. Ben de aslen Aydınlı birisi ve zeytin tarımı ile uğraşan birisi olarak bunun önemini ve değerini biliyorum. Bu anlamda bu proje beni de çok heyecanlandırdı. Biz de Sinop Valiliği, il tarım müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşlarımızla birlikte hem derneğimize hem de belediyemize katkı vereceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Sinop’ta zeytinciliğin yeniden canlandırılması için bu projenin her zaman yanında olacağımızın bilinmesini istiyorum” diye konuştu.  

SİNOP ZEYTİNİ İYONLARA KADAR UZANIYOR
Sinop’ta zeytinin tarihinin iyonlar dönemine kadar devam ettiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, o tarihlerde Sinop’ta zeytin ve zeytinyağının ticaretinin yapıldığını söyledi. Başağaoğlu; “Sinop zeytincilik alanında geçmiş tarihte çok ünlü bir şehir. Fakat her geçen yıl, özellikle günümüze yakın tarihte bu özelliğini kaybetmiş, geçmişte zeytin ağaçları ile dolu olan bu alanlar şimdi binalarla kapatılmış durumda. Ama benim gönlüm Sinop zeytininin ününü kaybetmesine izin vermedi. Sağ olsun çok değerli arkadaşım Yaşar hanımın da desteğini alarak ve şuanda birçok kurumunda desteğini alarak, bunu daha da ilerilere götürülebileceğini gördüm. Tüm çabalarımız Sinop için.

Bugün sembolik olarak yaklaşık 20 adet zeytin ağacı dikimi yapacağız. İlerleyen dönemlerde de Sinop genelini zeytin ağaçları ile donatmayı amaçlıyoruz. Amacımız, Sinop zeytinine coğrafi işaret kazandırabilmek. Bunun için de ilk adımları attık. Bununla ilgili yaptığımız akademik araştırmalarımız da yeterli olacaktır. 14-16 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek olan uluslar arası bir kongrede, “Sinop’ta zeytin ve zeytinyağı kültürü” başlıklı bir makalemiz sözlü olarak kabul edildi. Bu kongrede Sinop zeytinini tanıtmaya çalışacağım” dedi.

SİNOP’TA YETİŞEN 3 AYRI ZEYTİN TÜRÜ VAR
Konuşmasında tarihsel veriler ışığında Sinop’ta yetişen 3 ayrı zeytin türü olduğunu bildiklerini belirten Sinoplu Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, yaptıkları araştırmalarda bu 3 zeytin türüne ulaştıklarını söyledi. Başağaoğlu; “Projemizin destekçilerinden Doç. Dr. Betül Bakır hanımefendi de zeytinlerin aşılanması için profesyonel bir ekiple ilimize gelecek. Betül hanım teknik üniversitede öğretim üyesi. Fakat bu konuları çocukluğundan bu yana ele alan bir insan. Biz kendisi ile burada daha önce yaptığımız incelemede, tarihsel verilerde burada 3 ayrı zeytin türünün olduğu bilgisinden yola çıkarak çeşitli araştırmalar yaptık ve bu 3 ayrı zeytin türünü bulduk. Şimdi kendisi geldiğinde daha çok yaşlı ağaçlar üzerinde çalışmalar yapacağız. Burada el birliği ile akademik çalışmalar içerisinde, hem sahada hem de kongrelerde bu projeyi yürüteceğiz. Ayrıca ağaçlandırma çalışması yapmak isteyen vatandaşlara da destekte bulunulacak. Bizim sloganımız evimize, bahçemize, sokağımıza zeytin ağacı dikelim. Proje kapsamında bize ulaşan vatandaşlarımızın evlerinde bahçelerinde olan zeytin ağaçlarının da aşılama işlemleri gerçekleştirilecek” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, zeytin aşılama alanında zeytin fidanı dikimi gerçekleştirdi.

Programa; Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Sönmez, Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği Başkanı Yaşar Sarıkaya ile vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber