Sinop'ta faaliyet gösteren derneklerin 2020 yılı dernek beyannamelerini en geç 30 Nisan 2021 tarihine kadar Dernekler Bilgi Sistemi üzerinden bildirmeleri gerekiyor. 

Konuyla ilgili bilgi veren Sinop İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Nurdan Taşkan, derneklerin belirtilen tarihi kaçırmamaları gerektiğini kaydetti. 

Nurdan Taşkan sözlerini şöyle sürdürdü: "İlimizde, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’na göre kurulu ve faaliyette bulunan derneklerin; aynı Kanunun 19. maddesi ile Dernekler Yönetmeliğinin 84. maddesi uyarınca her yıl olduğu gibi bu yılda, düzenleyecekleri 2020 Yılı Dernek Beyannamesini 2021 NİSAN ayı sonuna kadar, DERBİS kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle bildirmeleri gerekmektedir. Elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname bildirildiğinde İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya İlçe Kaymakamlıklarına bir suretinin kağıt ortamında getirilmesine gerek bulunmamaktadır. Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesi gereği Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler beyannamelerini (DERBİS), kullanıcı adı ve şifresini kullanarak doldurmak zorundadır. 

Dernek beyannameleri 30 Nisan 2021 tarihine kadar alınacak olup, bu tarihe kadar beyanname vermeyen derneklerin yönetim kurulu başkanları hakkında, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. maddesi (l) fıkrası gereği 1.730,00 TL idari para cezası uygulanacaktır. Derneklerimizin beyanname verme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için yukarıdaki işlemleri yapmaları gerekmektedir.

DERNEKLERİN VERGİ KİMLİK NUMARASI (VKN) ALMASI
Sinop'ta kurulu bulunan derneklerin vergi kimlik numaralarını 2021 beyanname dönemi sonuna kadar alabileceklerini kaydeden Sinop İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Nurdan Taşkan, "27.10.2018 tarihli ve 30578 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar'da (Karar Sayısı:256) yer alan 165 numaralı tedbir ile tüm tüzel kişiliklerin ve diğer ekonomik birimlerin tekil numara ile Ticaret Bakanlığı uhdesinden bulunan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nde (MERSİS) birleştirilmesi, amacıyla esnaf ve sanatkarlar ile dernek ve vakıfların sisteme dahil edileceği düzenlenmiştir. İlimizde kurulu olan  derneklerin  vergi kimlik numaralarını 2021 beyanname dönemi sonuna kadar DERBİS sistemi üzerinden veya Defterdarlık Vergi Dairesi Müdürlüğünden alabilecekler" diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber