Her yıl Sinop'ta coşkuyla kutlanan Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı bu yıl pandemi ve yaşanan sel felaketi nedeniyle kısıtlı katılımla kutlandı. Hafta etkinlikleri kapsamında Sinop Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu ardından Sinop Valiliğinde tören düzenlendi. 

Törene; Sinop Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Sinop Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim Aykan, Sinop Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Mehmet Yüksel, Boyabat Marangozlar Odası Başkanı Murat Yükselecek, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Konukçu, Sinop Esnaf Odaları Birliği ve Sinop Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası genel sekreterleri katıldı.
Törende, yılın ahisi seçilen marangoz ustası Kenan Aslan ile yılın kalfası seçilen Recep Pamuk ve yılın çırağı seçilen Melisa Yıldırım’a Vali Yardımcısı Recep Yüksel tarafından plaket takdim edildi. 

SİNOP'TA 13.'SÜ KUTLANIYOR
Yapılan tören sonrası gazetemize konuşan Sinop Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, bu yıl hafta etkinliklerini pandemi ve yaşanan sel felaketi nedeniyle kısıtlı ve sembolik olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ahiliğin bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyoekonomik bir düzen olduğunu belirten Ahilik Haftasının Sinop'ta bu yıl 13.'sü, ülkemizde ise 34.'sünün kutlandığını hatırlatan Mehmet Yüksel, "Medeniyet tarihinde kültürümüzün bize armağan ettiği birçok değerler vardır. Bu değerler arasında Sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelir. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ekonomi, ticaret gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kuralları vardır.
Günümüzün esnaf odalarına benzer işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir. Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin tavsiyesi ile kurulmuştur. Ahilik, tarihi ve sosyoekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı mesleki, dini, ahlaki bir Türk esnaf birliği kuruluşudur. Ahi kuruluşları çevresel ve toplumsal karakterini korumuş, üretici ve tüketici ilişki ve bağlarını en iyi biçimde sağlamıştır. Ahilik teşkilatı Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra, asgari ve siyasi faaliyetlerde de bulunmuş, Osmanlı beyliğinin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamışlardır. Bugün esnafın ve çalışanların hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır. Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkarlar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonra bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmaktadır” dedi.

AHİLİK, İYİLİK VE DOĞRULUĞU ÖĞÜTLÜYOR
Ahilik kurumunun iyiyi ve doğruyu öğütlediğinin altını çizen Sinop Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumların ahiliğin temel ilkelerinden yararlandığını ifade etti. 

Yüksel; “Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. İşte daima "iyiyi, doğruyu, güzeli" benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek, ibadet niyetiyle "Kazanan kimse Allah'ın sevgili kuludur" hadisi şerifi ilkesi ile çalışmak, işini düzgün yapmak, müşterilerin güvenini zedeleyecek davranış ve konuşmalardan kaçınmak, kusurlu malına sahip çıkmak gibi evrensel ilkeleri ticarete hakim kılmak amacıyla Ahilik önem kazanarak kutlanmaya başlamıştır. Bu kapsamda Birliğimizin yapacağı çalışmaların Ahilik Kültürünün Esnafımıza tanıtılmasına katkı sağlayacağı ve esnaf ve sanatkarlarımıza verilen değerin artmasına öncülük edeceği inancıyla başarılar diler, hepinize katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Ahilik bayramı tüm esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını diler, Saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber