Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından bol miktarda avlanan palamut, Sinop'ta balıkçılar tarafından daha sonra tüketilmek üzere tuzlanmaya başlandı. 

Karadeniz'de bu sene yaşanan palamut bereketi hem balıkçıların hem de tuzlu balık sevenlerin yüzünü güldürdü.  Sinop'ta balıkçılıkla geçinen Çetin Yaşaryaptığı açıklamada, palamudu tuzlama işlemine bu yıl erken başladıklarını söyledi.

Normal şartlarda tuzlama işleminin av sezonunun sonuna doğru yapıldığını ifade eden Yaşar, "Ancak palamudun bu kadar bol olması bizi erken tuzlamaya sevk etti." dedi. 

"1 kilogramlık palamutlar tanesi 5 liradan satılıyor"
Şu anda 1 kilogramlık palamutların bile tanesi 5 liradan satıldığını söyleyen Yaşar, "Dolayısıyla fiyatlar düşük olunca ve balık bol olunca daha sonra tüketilmek üzere tuzlamaya başladık. Sadece biz değil vatandaşlar da aldıkları palamutları evlerinde tuzluyorlar. Bunun tek nedeni var balığın bol ve ucuz olmasıdır" diye konuştu.

Tuzlanmış balığın iyi yapıldığı takdirde çok lezzetli olduğunu dile getiren Yaşar, Sinop'ta bunun çok yaygın olduğunu belirtti. 
Yaşar, balığı tuzlama işlemini şöyle anlattı:"Balıkları iki gün suda bekletiyoruz. Burada amaç balığın tam kendi rengine kavuşmasıdır. Sonrasında ise başı ve kuyruğunu gövdesinden ayırarak dilimler haline getiriyoruz. Bize göre dilim sayısı da en fazla üç olmalı. Son olarak tuzlayarak kavanozlara koyuyor ve tüketilmeye hazır hale getiriyoruz." 

"Eski kaşar peyniri tadında olur" 
Tuzlanan balıkların serin ortamda saklandığı takdirde bir yıl süreyle bozulmadığını kaydeden Yaşar, balıkların kesinlikle sıcak ortamdan uzak tutulması gerektiğini vurguladı. 

Çok sayıda vatandaşın kendilerine tuzlanmış balık siparişi verdiğini ifade eden Yaşar, "Çok fazla zamanımız olmamasına rağmen istekleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Çünkü tuzlanmış balık iyi yapıldığı ve saklandığı takdirde eski kaşar peyniri tadında olur. Sonuçta bu tadı bilenler ya kendileri yapıyor ya da bizden talep ediyorlar" diye konuştu. 

Sinop'ta tuzlanan balıklar kavanozların büyüklerine göre 70 ila 200 lira arasında satılıyor. 


 
Editör: Vitrin Haber