Sinop'ta bir süredir devam eden kar ve ardından gelen yağmurlar sonrası normale dönen hava şartları mantar toplayıcılarını sevindirdi. Yağışların ardından normale dönen hava şartları sonrasında çok sayıda mantar toplayıcısı kırsal mahallelere giderek mantar toplama keyfi yaşadı. 

Özellikte doğa harikası Akliman bölgesindeki ormanlar, mantar severlerim en uğrak mekanı haline geldi. 62 yaşındaki Celil Aksan her gün 10 kilometre kat ederek geldiği Akliman mevkiindeki ormanlık alanda günlük yaklaşık 5 ila 15 kilogram arasında mantar toplayabiliyor. 

KENTİN GÜRÜLTÜSÜNDEN UZAKLAŞIYORUM
Mantar toplarken yorulmak bir tarafa tüm yorgunluğunu attığını belirten Celil Aksan, ”Mantarlar çıktığında her gün yaklaşık 10 kilometre yolu aracıyla gelerek bu mevkide mantar topluyorum ve bundan büyük keyif alıyorum. Havanın güzel olduğu günlerde 3-4 saat ormanda dolaşıyorum. Bazen oksijen fazlalığından gözlerim kararıyor. Mükemmel bir hava ve atmosfer. Bu dinçliğimi temiz havaya ve yürüyüşlere borçluyum. Buranın atmosferinden mi havasından mı nedir kendimi çok iyi hissediyorum. Burada kentin kargaşasından, gürültüsünden uzaklaşıyorum ve kendimi dinliyorum. Bu inanın bana çok iyi geliyor. 

BAZEN 15 KİLO TOPLADIĞIM OLUYOR
İstanbul’dan memleketime döneli 7 yıl oldu. Keşke daha önce dönseydim diyorum. Normal bir günde mantar toplamaya çıktığımda eşelenmemiş güzel bir yere denk gelirsem 4-5 kilo mantar alabiliyorum. Ama bazen öyle bir yere denk geliyorum 10-15 kilo mantar bulduğum da oluyor. Ben mantarın satışını yapmıyorum yemek için topluyorum. Mantarın böreğini yapıyorum bazen kavuruyorum. Özellikle sabah kahvaltısında dahi yiyorum. Sinop ormanları mantar çeşitliliği bakımından çok zengin. Tabi ben buradan mantar toplayıcılarına özellikle bilinçsiz mantar toplamamaları konusunda uyarıyorum. Mantar toplarken mantar yuvalarına zarar vermesinler. Yuvalara zarar vermezsek, tekrar geldiğimizde aynı yerden mantar alabiliriz. Bunun devamlılığını sağlamak bizim elimizde" dedi.

YETKİLİLER UYARIYOR!
Bu arada yetkililer mantar zehirlenmelerine ve ormanlarda çıkmaya başlayan mantarlar yüzünden kaybolmalara karşı uyarıyor. 

ZEHİRLİ MANTARLARA DİKKAT
Vatandaşlardan kesinlikle bilmedikleri mantarı tüketmemelerini tavsiye eden ilgililer, doğadan toplanan mantarların tükettikten sonra zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini söyledi. 
Belirtiler; 2 saat ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Zehirli mantarın yenmesini izleyen 2 saat sonraki bulgular; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri; bulantı, kusma, ishal, gibi belirtileri bulunan kişilerin en kısa süre bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri tavsiye ediliyor.

KAYBOLMALARA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
AFAD yetkilileri ise vatandaşlara uyarıda bulundu. Mantar toplama gibi nedenlerle ormanlık alanlara gidenlerin kesinlikle tek gitmemesi, grupların birbirinde ayrılmaması, kişilerin yanında muhakkak cep telefonu, su, yiyecek ve ateş yakmak için malzeme bulundurmalarına dikkat çekti. Mantar aramalarını bildikleri alanda yapmaları tavsiyesinde bulunan yetkililer, kaybolduklarını anladıkları an paniğe kapılmadan cep telefonun çektiği yerden en kısa sürede özellikle Jandarma ekiplerini arayarak bulundukları alanda göze çarpacak ağaç, kaya gibi şeyleri tarif etmelerini, özellikle sık ağaçların bulunmadığı açık alanda küçük çaplı duman çıkartacak şekilde ateş yakmalarını tavsiye etti. Yaş yaprak ve ıslak ağaçların yanarken duman çıkaracağından bulunmalarını kolaylaştıracağını, öte yandan toplanan mantarların çok iyi bilinmesini, bilmedikleri mantarı toplamamalarını, zehirli ve zehirsiz mantarı ayırmanın çok zor olduğunu bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Editör: Vitrin Haber