Sinop Kadın Platformu tarafından 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik-Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte kadınlar meydana indi. Uğur Mumcu Meydanında yapılan etkinlik sırasında kadınlar ellerindeki döviz ve pankartlarla ve attıkları sloganlarla erkek egemenliğini protesto etti. Kadınlar "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek devlete hayır" sloganları attı. 

Sinop Kadın Platformu adına basın bildirisi okuyan Eğitim-Sen Sinop Şube Kadın Sekreteri Asuman Aydoğdu, 8 Mart 1857’te New York’ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, 8 Mart’ta da, itirazlarını, isyanlarını, mücadele inatlarını kuşandıklarını belirterek; "El ele alanlardayız" dedi. 

KADINLAR YERYÜZÜNÜN HER NOKTASINDA DİRENİYOR, TARİH YAZIYOR
1857’den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürütülen mücadelede çok yol aldıklarını dile getiren Asuman Aydoğdu; "Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız fark etmeksizin, haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor. Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa 'bu böyle gitmez' diyerek haykırıyor. Otoriter ve popülist iktidarlar varlıklarını sürdürmek için bu haykırışları susturmak istiyor ve baskıyı, savaş politikalarını, şiddeti artırıyor. Kadınlar baskılara boyun eğmiyor, yeryüzünün her yerinde direniyor, tarih yazıyor, Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı yükselen halk isyanlarında en önde yer alıyor. Yaşamlarına, emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkıyor, meydanları dolduruyor.
Şiddete, tacize, tecavüze, cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe, ırkçılığa ve kadınların inkarına yönelik politikalara karşı özgün, yeni ve yaratıcı direnişlerini birbiriyle buluşturuyor. Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinden milyonlarca kadının eşlik ettiği, asıl failin yüzüne “katil, tecavüzcü sensin” diye haykıran lastesis dansımızda olduğu gibi iktidarlarını sürdürmek isteyenlere büyük korku salıyor" diye konuştu. 

Sözlerine "Güvencesizlik, sömürü, ekonomik kriz, savaş ve şiddet sarmalına mahkum değiliz!" ifadeleriyle devam eden Aydoğdu, "Bizim tercihimiz yaşanabilir özgür, eşit ve sömürüsüz, savaşsız bir ülke ve bir dünyadan yana!" dedi. 

4 ANA TALEBİMİZ VAR!
Eğitim-Sen Sinop Şube Kadın Sekreteri Asuman Aydoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Haklarımız bir bir elimizden alınıyor. Din siyasallaştırılıyor, eşitsizlik fıtratla açıklanıyor. Savaşın, göçün ve ekonomik krizin en yakıcı sonuçlarını yine kadınlar yaşıyor. Eğitim-Sen Sinop Şube Kadın Sekreteri Asuman Aydoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız. Sinop Kadın Platformu olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz: Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır"

Editör: Vitrin Haber