Genç Memur-Sen tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla tüm illerde eş zamanlı olarak meydanlarda yapılan etkinlikler, koronavirüs tablosunda kırmızı kategoride yer alan Sinop'ta pandemi kuralları gözetilerek sendika binasında gerçekleşti.  

81 İLDE CUMA ÇIKIŞI EŞ ZAMANLI OLARAK YAPILDI 
Memur-Sen Sinop İl Başkanı Ramazan Çelik, Genç Memur-Sen Sinop Başkanı Bünyamin Ak ve sınırlı sayıda sendika üyesinin katıldığı etkinlikte, katılımcılar hep birlikte İstiklal Marşı okudu. Ardından basın açıklaması yapan Genç Memur-Sen Sinop Başkanı Bünyamin Ak, programın 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini söyledi. 
Bünyamin Ak, "Genç  Memur-Sen teşkilatları  olarak, bugün Türkiye’nin 81 ilinde şehir meydanlarında Cuma Namazına müteakip İstiklal Marşımızı okumak üzere toplanmaya karar verdik. Ancak, ilimizde çok yüksek bir seviyede seyreden  Covid-19 salgını sebebi ile Sinop’umuzun içinde bulunduğu sıkıntılı durumu göz önünde bulundurarak açıklamamızı sendika binamızda, pandemi kurallarına dikkat ederek gerçekleştirmeyi uygun bulduk" dedi.

CESUR YÜREKLERE BİR MARŞ GEREKİYORDU
Ardından ortak basın bildirisini okuyan Genç Memur-Sen Sinop Başkanı Bünyamin Ak, "Yedi düvele karşı verilen Milli Mücadele'nin, bir beyan'ı zişana ihtiyacı vardı. Şehit olma hasretiyle emperyalist işgalcilere karşı kadın, erkek, genç, yaşlı ve hatta çocuk demeden savaş cephelerinde saf tutan Anadolu'nun cesur yürekli neferlerine, İstiklal Mücadelesi azmini pekiştirecek bir marş gerekiyordu. 
Milli şuuru, imanın ve inancın zaferini meydanlarda diri tutacak bir marşın yazdırılması zarureti doğmuştu. 1920 yılında bu hali zarurete binaen; Maarif Vekaleti tarafından milletimizin düşmanlarla girmiş olduğu istiklal mücadelesini ifade ve terennüm etmek üzere ödüllü bir istiklal marşı yarışması düzenlenir. 700'den fazla eserin katılım sağladığı yarışmada gözler Mehmet Akif'i arar; ancak hayatı boyunca hiç taviz vermediği ilkeli duruşunu bir kez daha ortaya koyarak; para ödüllü bir yarışmaya milletin mebusu olarak katılmanın etik olmayacağını beyan eder. Daha sonra Maarif Vekili Hamdullah Suphi ve Balıkesir milletvekili Hasan Basri Çantay tarafından paranın "Darülmesai" kurumuna bağışlanması koşulu ile İstiklal Marşı yazmaya ikna edilir. 

NECİP MİLLETİN YILMAZ İRADESİ
Nihayet Akif, Ankara'da, Tacettin Dergahında; zaman ve mekanın şuurundan mülhem olan bir haleti ruh ile; kimi zaman uykularından kalkarak, kimi zaman istiğrak halinde yazmıştı İstiklal Marşını. Tarih 12 Mart 1921'i gösterdiğinde, milletimizin vatan müdafaasına ithaf edilmiş yüce bir armağan gibi, mısraları titretiyordu yürekleri İstiklal Marşımızın. Ferasetinin ihtişamına tanık olduğu necip milletin yılmaz iradesi karşısında; Korkma! Diyerek başlıyordu söze büyük şair. Bir milletin en zor şartlarda verdiği kurtuluş mücadelesinde elde ettiği zaferin, ilelebet süreceğinin mutabakat metinini okuyordu adeta" diye konuştu.

İSTİKLAL MARŞI TÜRKİYE'NİN ÇİMENTOSUDUR
Başkanı Bünyamin Ak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin en büyük sendikası Memur-Sen'in gençlik teşkilatı, Genç Memur-Sen olarak; Türkiye'nin çimentosu olduğunu düşündüğümüz İstiklal Marşımızdan feyiz alarak; ilim, irfan ve hikmet yolunda geleceğe emin adımlarla yürüme gayreti içerisinde olacağız. 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" olarak ilan edilmesinde emek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerimizi iletirken, millet iradesinin tecelligahı olan, Türkiye Büyük Millet Meclisimize de İstiklal Marşımızın şanına yakışır bir nitelikte birlik içerisinde vermiş oldukları karardan dolayı saygılarımızı arz ediyoruz. Türkiye'nin en büyük sivil gençlik hareketi olarak; İstiklal Marşımız gibi kutlu bir mirasa sahip çıkmanın idrakiyle; gerektiğinde tereddüt etmeden canımızı ortaya koyarak, milletimizin ve vatanımızın birlik ve beraberliğini daim kılmak için mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. 100. yılını kutladığımız İstiklal Marşımızın, milletimize ilham olacağı nice asırlar geçirmesini diliyor, böylesine anlamlı bir konu ile, bir asır sonra bir arada olmamıza vesile olan Kur'an Şairi olarak da bildiğimiz, İstiklal Marşımızın Şairi, Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle anıyoruz. "Allah bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diyerek sizleri İstiklal Marşımızı okumaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber