KESK'e bağlı Eğitim-Sen Sinop Şubesi üyeleri eğitim çalışanlarının bir an önce aşılanmasının tamamlanmasını istedi. Uğur Mumcu Meydanında toplanan sendika üyeleri adına konuşan  Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Merve Çöloğlu Canel, toplum sağlığı açısından nüfusun çok önemli bir oranı aşılanması gerektiğini söyledi. 

Milli Eğitim bakanlığına çağrıda bulunan Canel: "MEB’e Çağrımızdır: Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için aşımızı yapın, okulumuzu açın!" dedi.

Sağlık meslek örgütlerinin, salgının yayılımının durdurulması için toplumun en az yüzde 70’inin bağışıklık kazanması gerektiğine dair ifadelerini hatırlatan Canel sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bağlamda toplum sağlığı açısından nüfusun çok önemli bir oranı aşılanmalı! Ne var ki 11 Mayıs itibariyle şu ana dek iki doz aşısını tamamlamış kişi sayısı sadece 10,5 milyon civarında. 
Temel sorun, aşının temin edilememiş olması ile ne zaman hangi sayıda geleceğinin de bilinmemesi. Aşıda patent hakları hala sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın biri diğerini tutmayan sözleri artık güven vermiyor. Bununla birlikte biliyoruz ki nüfusun önemli bir kısmı aşılanmadan salgından kısa erimde kurtulamayacağız.


Toplum sağlığı alarm veriyor. 11 Mayıs’ta 283 kişi vefat etti, yerel yönetimlerin ve sağlık emek örgütlerinin açıklamalarına göre, bu rakamın çok üzerinde yurttaşımız yaşamını yitirmeye devam ediyor. Aşı olmadan yüz yüze eğitimin yükünü kaldırmaya çalışan eğitim emekçilerinin vefat haberlerini almaya devam ediyoruz. Sanki her şey normalmiş gibi önlemler alınmadan yüz yüze eğitime geçmenin ağır sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. 
Siyasal iktidar ve MEB bu sonuçlara göre yeterli ve etkin önlemler almak üzere hızla seferber olmalıdır. Sağlıklı bir ortamda okulları açmak ancak yüz yüze eğitimin koşulları sağlanarak mümkün olacaktır.
 Çocukların ve gençlerin eğitim hakkı neredeyse askıya alınmış durumda! Salgın döneminde uzaktan eğitimi değerlendiren araştırmalar ortaya çıkmaya başladı. Bu araştırmalara göre, 18 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin sadece yarısı canlı derslere katılım gösteriyor. Şubelerimizin yaptığı araştırmalarda, uzaktan eğitimin çocukların öğrenmeleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığı görülüyor. Uzaktan eğitime katılımda bölgeler, iller, mahalleler, hatta okullar arasında çok büyük eşitsizlikler var"
Okullarda derslerin seyreltilmiş sınıflarda yapılması, dersliklerin havalandırılması ve açık hava dersleri de dahil etkin önlemler alınmasını isteyen Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Merve Çöloğlu Canel, "Okullarda öğretmenlerin salgınla mücadelede okul politikası üretimine katılımları sağlanmalıdır.

 Eğitim için ek bütçe hazırlanarak okulları haftada iki günden daha uzun açık tutabilecek nitelikte derslik yapılmalı ve yeni öğretmen ataması için çalışmalar başlatılmalıdır.
 Okullarda derslerin seyreltilmiş sınıflarda yapılmasına, dersliklerin havalandırılmasına ve açık hava dersleri de dâhil etkin önlemler alınmasına dikkat edilmelidir.  Okullarda maske ve hijyen malzemelerinin düzenli temini konusunda etkin planlamalar yapılmalıdır. Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
 Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
 Okullarda alınması gereken önlemleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.  Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.  Eğitime etkileri düşünülerek yaşamın diğer alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır" diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber