Sinop Üniversitesi (SNÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği tarafından Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen 1. Türk Somonu Çalıştayı bilim dünyası ile sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Çalıştay, Sinop Üniversitesinin tanıtım filmi ve 1. Türk Somonu Çalıştayı için hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı. 

İLK KEZ DÜZENLENİYOR
Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan SNÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, düzenlenen çalıştayın bilim dünyası, sektör, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diledi. Nihat Dalgın, “Üniversitemiz ve Samsun Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği iş birliğinde gerçekleştirilen ve ilki yapılan bu çalıştayın geleceğe yön vermesi bakımından çok önemli olduğuna inandığımı ve bu önemli topluluğun çalıştayın amacına ulaşmasında son derece değerli olduğunu ifade etmek isterim. Bundan sonraki süreçte düzenli aralıklarla yapılmasını arzu ettiğimiz Türk Somonu Çalıştaylarını da Üniversitemiz ve Su Ürünleri Fakültesi olarak katkı sağlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” dedi.

TÜRK SOMONU ÇALIŞTAYI ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI
Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Sinop’ta gerçekleştirilen 1. Türk Somun Çalıştayının Türkiye balıkçıları için çok önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Osman Parlak, "Çünkü Türk somonu son yıllarda çupra, levrek ve alabalıktan sonra Türkiye’nin altın balığı yetiştiriciliğindeki altın balığı olmuştur.
Nitekim birkaç sene öncesine kadar hemen hemen üretimi çok az olan bu balık bu yılın ilk sekiz ayında 191 milyon dolar ihracat gelirleri ile önemli bir kalemler arasında yerini aldı. Biz çupra ve levrekte dünya birincisiyiz, alabalıkta dünya ikincisiyiz. Ama şimdi birkaç yıl içerisinde Türk somonu bu üç balığımızı da geçerek sektördeki en önemli balık olacaktır. 

2023 HEDEFİMİZ 500 MİLYON DOLAR İHRACAAT
Hedeflerimiz arasında 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat, 100 bin ton üretim var. Bu hedefimiz 2030 yılında ise 200 bin ton üretim, 1milyar dolar ihracat. Sadece Türk somonundan bahsediyorum şuanda. Ama Türk somonunu önemli kılan başka bir özellik var. Türk somonu dünyada ağ kafeslerde denizde yapılan en çevre dostu projedir. Bunun nedeni ise altı ay üretim yapıp altı ay özellikle Mayıs ve Kasım ayı arasında denizi boş bırakmamızdan ileri geliyor. Ve Türk somonu kıyıya şuanda 2,5  kilometre ile 10 kilometrelik mesafelerde yapılıyor. Bir müddet sonra bunlar 7-8 kilometreden sonra başlayacak. Bu da hem çevre kirliliği açısından, hem görüntü kirliliği açısından çok önemlidir.

TÜRK SOMONU NORVEÇ SOMONUNDAN DAHA KALİTELİ
Ayrıca Karadeniz’de yetiştirilmesinin de çok önemi var. Vatandaşlarımıza da sesleniyorum Türk somonu bulmak çok kolay bir balık değil, bir ticaret balığı. Ama Norveç somonundan daha kaliteli olduğu halde Norveç somonu fiyatının yarı fiyatına. Ayrıca Karadeniz’in özelliğinden dolayı da bizzat Karadeniz’in çok yağışlı bir bölge olması, tuzluluk oranının düşük olması, Karadeniz’e giren küçük canlıların orada plakton oluşturmasında dolayı çok lezzetli bir balık diyoruz. Buranın aslında levreği de çok kaliteli. Nasıl ki hamsimiz çok kaliteli ise diğer Karadeniz’de yetiştirdiğimiz balıklar diğer denizlerden çok kaliteli ise Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu da diğer balıklardan daha kaliteli. Nitekim TÜBİTAK ve Sinop Su Ürünleri Fakültesi birlikte yaptığı çalışmalarda Karadeniz somonunun Norveç somonundan çok daha kaliteli olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ve bu çalıştayda bunlar anlatılacaktır detaylarıyla" diye konuştu.

TÜRK SOMONU HIZLI BİR GİRİŞ YAPTI
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, konuşmasında Türk somonunun diğer somon üretici ülkelerin arasına hızlı giriş yaptığını ve ciddi ihracat kapasitesine ulaştığını belirterek, “Geçen ayın rakamlarıyla neredeyse 200 milyon dolar civarında ihracat yapılan, çok kısa bir süre içerisinde 1 milyar dolar sadece bu bölgeden ihracat yapabileceğimiz büyük bir sektör oluştu. Dünyada zaten levrek ve çipurada bir numara olduğumuz gibi, alabalıkta dünyada ikinci sırada olduğumuz gibi Türk somonunda da ismimizi yazdırmış ülkeler arasına girdik. Bunu hep beraber başardık, hocalarımız ile girişimcilerimiz olmasaydı ne kadar yapılabilirdi” ifadelerini kullandı.

SİNOP TÜRK SOMONUNUN BAŞKENTİ
Vali Yardımcısı Abdullah Şahin ise konuşmasında Sinop'un Türk somonunun başkenti olduğunu söyledi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü, "Ülkemizin coğrafi, kültürel ve doğal güzelliklerini barındıran Sinop’ta artık eski isimlerinden ‘Kaptan köşkü’, ‘Karadeniz’in incisi’ isimlerinin yanında ‘Türk Somonunun Başkenti’ unvanını alacağını temenni ediyoruz. Bu bağlamda ilimizde özellikle yetiştiricilik bağlamında ilk başlara göre sayın Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi çok ciddi talepler var ve üretimler şuanda sonuç almaktadır. Birlik Başkanımızın söylediği hususlarda da özellikle burada üretim yapanların Sinop’a, Sinop’un kültürüne, Sinop’un düşüncesine saygı göstermesi ve Sinoplulara yardım konusunda ve çevreye duyarlılığı noktasında özellikle teşekkür ediyorum.
Değerli katılımcılar Sinop’un doğal güzellikleri bir tabiat harikası ve bir eko turizm merkezidir. Bu nedenle sürdürülebilir ekolojik denge için üretim faaliyetlerinde modern yöntemler kullanarak çevresel faktörler gözetmekte büyük önem arz etmektedir. Çevreci üretime gösterdiğimiz hassasiyetle Türkiye’ye örnek olmak zorundayız. Ayrıca çevreye ve denizlere olan hassasiyetleriyle Sinop ve Sinoplular, Türk somununun yetişmesi için gerekli olan temiz bir çevreyi bize bıraktıkları için ve bu konuda duyarlı oldukları için onlara da teşekkür ediyorum"

Çalıştay açılışına; Vali Vekili Abdullah Şahin, SNÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Minoğlu, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hülya Turan, Prof. Dr. Kamil Demirci ve Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, sektör temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı. 

Çalıştay, öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Oturumlarda ülke ekonomisine büyük girdi sağlayan yerli ve milli üretimimiz Türk Somonunun dünü, bugünü ve geleceği ele alındı.