Kayıt dışı istihdamın ülkenin en önemli sorunları arasında yer aldığını belirten İl Müdürü Sami Şahin, kayıt dışı istihdamın ülke, işverenler ve çalışanlar yönünden olumsuz etkilerine değindi. Sosyal güvenlik hakkının anayasa ile de koruma altına alındığını hatırlatan Şahin, işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir haklarının söz konusu olmadığını vurguladı. 

Kurum olarak konuyla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan İl Müdürü Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilindiği üzere kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2020 yılı içerisinde; 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı, Ulusal İstihdam Stratejisi (2020-2023) ve Kurumumuz 2020 yılı Merkezi Eylem Planında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik birçok faaliyete yer verilmiştir. Yukarıda sayılan programlar, strateji belgeleri ve eylem planları kapsamında İl Müdürlüklerimiz tarafından da gerçekleştirilmesi gereken faaliyetler yer almaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüklerimizce gerçekleştirilecek rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin planlı ve ülke genelinde standart hale getirilebilmesi amacıyla '2020 yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı' oluşturulmuştur. Bu kapsamda işveren ve STK Ziyaretleri gerçekleştirilerek 4000 Adet Bilgilendirme Broşürü dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

SİGORTALI ÇALIŞMAK BİR TERCİH DEĞİLDİR
Sigortasız çalışmanın bireyi ve ailesini büyük bir risk altında bıraktığını söyleyen İl Müdürü Sami Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigortasız çalışma halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun bu durumdan haberi olmaz ve sigortalının haklarını koruyamaz. Yani Sigortasız çalışmak kişinin kendisinin ve ailesinin yarınlarını tehlikeye atan en büyük risktir. Sigortalı çalışmak anayasal bir hak, işverenler için sigortalı işçi çalıştırmak yasal bir zorunluluktur.

SİGORTALI ÇALIŞIYOR OLMAK SOSYAL YARDIM ALMAYA ENGEL DEĞİLDİR
Hane içinde kişi başına düşen gelir aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az ise (2019 Ocak aralık dönemi için 609,67-TL) kişi, sigortalı çalışmaya devam ederek aşağıdaki yardımlardan faydalanabilmesi mümkündür. Gıda Yardımı, aşevi yardımı, yakacak yardımı, eğitim ve giyim yardımı, özel amaçlı ve diğer aile yardımları, kronik hastalara elektrik tüketimi yardımı, çoklu doğum yardımı"

SİGORTASIZ ÇALIŞMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI
Sosyal yardım bugünü, sigortalı çalışmak bugünü ve geleceği" korur diyen İl Müdürü Sami Şahin: "İşçiler Açısından Sigortasız Çalışma: iş kazası, meslek hastalığı veya analık durumlarında hak ve yardımlardan faydalanamamasına,
Sağlık Yardımlarından faydalanamamasına, uzun vadede emekli olamamasına ve ölüm halinde eş ve çocuklara aylık bağlanamamasına, işsizlik ödeneği ve kıdem tazminatı gibi haklardan faydalanamamasına sebep olur. Devlet açısından sigortasız çalışma: her şeyden önce prim kaybına, sosyal güvenlik açıklarını artırmasına, gelecek nesillerin sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan yükleri taşımak zorunda kalmalarına ve sistemden yeterli düzeyde faydalanamamalarına, Gelir Dağılımında adaletsizliklere sebep olur.

SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN; HEM KENDİ KAZANIR HEM DE ÜLKESİNE KAZANDIRIR
Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödenecek primin yaklaşık 10 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler İşverenden talep edilir. Sigortasız işçi çalıştırmayan işverenler, primlerini düzenli öder ve gerekli belgeleri SGK ya yasal süresi içinde verirse sigorta prim teşviklerinden yararlanarak çok büyük maliyet avantajı sağlayabilir"
 

Editör: Vitrin Haber