Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kez 16 Ocak 1923’te Kocaeli’de düzenlediği basın toplantısının 95. Yıl dönümünde, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde,”Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi” gerçekleştirildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve tek basın açıklamasının 95. Yıldönümü Kocaeli’de kutlandı. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Mustafa Kemal’in ilk ve tek olan bu basın toplantısını İzmit’te gerçekleştirmiş olması İzmit açısından bir iftihar meselesidir” dedi. 

 İzmit'te bulunan Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve ev sahipliğini Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol’un yaptığı,”Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi” törenine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın yanı sıra, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Osman Aslan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Federasyona kayıtlı Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada ile 32 kentten gelen Cemiyet Başkanları, Spor Spikeri Erdoğan Arıkan, darbeciler tarafından silah zoruyla darbe bildirisi okutulan TRT Haber Spikeri Tijen Karaş ile Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Yunanistan ve Bulgaristan’dan 70 akademisyen ve gazeteci de katıldı. 
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol törende yaptığı açılış konuşmasında, Atatürk’ün hayatının ilk ve tek basın toplantısını 16 Ocak 1923’te Kocaeli’de yaptığını belirterek, Atatürk’ün Cumhuriyet’in temellerini burada attığını ve bu kapsamda 16 Ocak’ın her yıl Kocaeli’de,”Basın Onur Günü” olarak kutlandığını söyledi. 

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy törende yaptığı konuşmada,”16 Ocak Mustafa Kemal’in Milli mücadeleyi destekleyen gazetecilerle yaptığı bir basın toplantısının tarihidir. Bu cumhuriyet tarihi açısından büyük önem taşır. Atatürk, bu toplantıda basının nasıl büyük bir role sahip olduğunu gösterir. Mustafa Kemal basının öneminin farkındaydı” dedi.

Gazetecilerin basın onur gününü kutlayan  Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve  tek basın toplantısını düzenleyişinin 95. Yıldönümü.  Mustafa Kemal’in ilk ve tek olan bu basın toplantısını İzmit’te gerçekleştirmiş olması, İzmit açısından bir iftihar meselesidir. O dönem açısından akıllardaki bütün soruların cevaplandığı bu basın toplantısı, hem basın tarihimiz hem de ülkemiz açısından son derece önemlidir. O toplantıda yakın tarihimizin en önemli konuları gündeme gelmiştir. Bu toplantıda verilen mesajlar, genç Türkiye Cumhuriyeti açısından da son derece önem arz ediyordu. O gün konuşulan önemli mesajlardan bazıları şunlardı: Türkiye’nin Başkenti İstanbul olmayacaktı. Devletin siyasi rejimi Cumhuriyet olacaktı. Atatürk’ün Cumhuriyet fikri çok eskiden beri kafasında vardı ama Cumhuriyet fikrini Gazi Mustafa Kemal ilk defa basın mensupları aracılığıyla halkla paylaştı. Bu açıdan bu toplantı, tarihi bir toplantıdır” dedi. 

Toplantıda yapılan Çalıştayda; Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesi ve Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada ile diğer illerden gelen Cemiyet Başkanları, Meclis’te taslak olarak bekleyen İnternet Medyası Kanunu ile yerel radyo, televizyon ve gazetelerin durumlarını ve sorunlarını, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Basın İlan Kurumu ile ilişkilerde yaşanan aksaklıklara yönelik tespitleri dile getirerek, yaşanan sorunlara biran önce çözüm bulunmasını istediler.

Kocaeli’de düzenlenen, “Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi”ne katılan Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada törende, Vali Hasan İpek’in gönderdiği Sinop’a özgü gemi maketlerini ve çeşitli hediyeleri, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ile diğer yetkililere takdim etti. Başbakan Yardımcısı Işık ve Vali Aksoy, Sinop Valisi Hasan İpek’in bu nazik jestine teşekkür ederek çalışmalarında üstün başarılar dilediler. 
Haber: Hikmet Kurada - Sinop

 
Editör: Vitrin Haber