Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul etti. Yıldız, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir yıl içerisinde 15 milyar TL civarında enerji tasarrufu yapabileceğini ve bunun ciddi bir rakam olduğunu ifade etti. Yıldız, Türkiye'nin ithalatının enerji dönemlerinde 60 milyar dolarlar civarında olduğu bir ortamda söylenen bütün rakamların önem kazanmış durumda olduğunu belirtti. Sanayide, ticarette ve meskenlerde ev hanımları ile çocukların birçok alanda tasarruf yapabileceğine dikkati çeken Yıldız, refah seviyesinden herhangi bir ödün vermemek için bunların rahatlıkla yapılabileceğini dile getirdi.

Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Nükleer santrallere karşı yapılan protestoları' sorması üzerine, Yıldız, "Fukuşima kazasının ikinci yıl dönümünde her birimize bu kaza bir şeyler öğretti. Güvenlik sistemleriyle alakalı, yalnızca nükleer santrallerde değil diğer enerji kaynaklarından da elde edilebilecek bütün yapılarda daha dikkatli olmamız gerektiği ortaya çıktı. Nükleer güç santrallerinin yapımıyla alakalı, sanayimizin verimliliğini katlamasıyla alakalı ve enerji teminindeki kaynak çeşitlendirmesiyle alakalı kararlılığımızda herhangi bir değişiklik yok" dedi. Güvenlik sistemleriyle alakalı bir yıla mal olacak çalışmaların daha titiz yapıldığını anlatan Yıldız, bunun bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Yıldız, "Hiç şüphesiz ki içerdiği risklerden dolayı bu oran ister binde bir, isterse yüzde bir olsun, mutlaka Türkiye'nin en güvenilir binasını biz nükleer güç santrallerinde yapmak durumundayız. Biz, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklı bir binayı kurguluyoruz" şeklinde konuştu.

Sivil toplum örgütlerinin 'biz nükleer güç santrallerini destekliyoruz' diye herhangi bir gösterisinin söz konusu olmadığını söyleyen Yıldız, 'biz istemiyoruz' diyenlerin gösterilerinin söz konusu olduğunu belirtti. Yıldız, o açıdan toplumun tamamını yansıtıyor gibi bir intiba uyandırmalarının doğru olmadığını ifade etti. Yıldız, "Bu ülkenin omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluğu her zaman olacaktır, çünkü biz ülkenin idaresine irade koymuş, ülkenin büyümesini birçok yönüyle beraber karşılayacak bir iktidarız. Bizim şöyle bir mazeretimiz olmaz; Vatandaşımıza 'uğraştık didindik ama 3 saat elektriğiniz yok' diyemeyiz" dedi.
Şu ana kadar 114 tane öğrencinin nükleer güç santralleri için Rusya'da eğitim gördüğünü hatırlatan Yıldız, "Bu hafta 100 adet daha öğrencimizin müracaatlarını alacağız. Yaklaşık 4-5 bin civarında bir müracaat bekliyoruz. Onların arasından başarılı olabilecek arkadaşlarımızı seçmeye çalışacağız" diye konuştu.

SİNOP'TA YAPILMASI PLANLANAN NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ
Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili olarak, "Sonuna yaklaştıkça rekabetin daha da arttığını gördük. Rekabetin artması, Türkiye'nin lehine bir konudur. Bizim alacağımız teklifin şartlarını etkileyecek bir konudur. Şu anda Kanada'nın bu yarıştan koptuğunu diğer 3 ülkenin bu yarışa devam ettiğini söyleyebiliriz. Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve ilerlemesine katkı koyacak bir uluslararası anlaşmayı bu ayın sonunda biraz şekillendirmiş oluruz diye düşünüyoruz" dedi.

iha

Editör: Vitrin Haber