Sinop Nükleer karşıtı platform tarafından yapılan açıklamada, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral projesinin Çevre düzeni planı içerisinde bulunması gerektiği halde plan içerisinde yer almadığı bildirildi. Bu anlamda hükümetin tam bir hukuksuzluk yoluyla nükleer santral kurulması aşamasını devam ettirdiğinin altı çizilen açıklamada TMMOB/ Şehir Plancıları Odası ( ŞPO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği ( SNKPDER), Sinop Çevre Dostları Derneği (ÇDD) ve Yöre Halkı olarak; 31.05.2016 Salı günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay’da dava açıldığı bildirildi. 

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu adına Zeki Karataş imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Siyasi iktidar, bizce doğal yaşam alanlarını yok etme anlamına gelen “Sinop Nükleer Santrali”nin yapımını tüm hukuk normlarını yok sayarak sürdürmektedir. Yapılan çalışmalarda 1/100.000 ve 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planında (ÇDP) gösterilmiyor, bu uygulamayla fiili bir hukuk tanımamazlık örülüyor. ÇDP’de olması gereken konular bu planlara işlenmeyerek kamuoyunun bilgisinden kaçırılıyor.  
Ayrıca 14.06.2014 gün ve 29030 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde mevcut olasına rağmen; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm yapılan iş ve işlemleri yürürlükteki bölge veya havza düzeyindeki çevre düzeni planının genel kararlarına da aykırı bir şekilde hazırlanmaktadır. 
Bilindiği üzere; 29 Ekim 2013 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti İle Japon Hükümeti arasında Sinop İnceburun Yarımadası mevkiinde yapılacağı ilan edilmiş olan Nükleer Santral için anlaşma imzalanmıştır. Tüm kamuoyunun bilgisinde olan Nükleer Santral kararında, anılan sözleşmenin imzalanmasından 2 yıl sonra tamamlanarak 16 Kasım- 15 Aralık 2015 tarihleri arasında askıya çıkan ve onaylanmış olan Çevre Düzeni Planında da rastlanmamaktadır.  

Aynı şekilde Ayancık, Erfelek Gerze ve Yenikent’de de termik santrallerin kurulacağı kamuoyuna deklare edilmiş olmasına karşın, Çevre Düzeni Planında termik santrallere de yer verilmemiş, bir başka ifadeyle mekânda tanımlanmamış durumdadır. 

Onaylanmış olan Sinop-Kastamonu-Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında Nükleer Santral yapılacağı ilan edilen Sinop İnceburun Yarımadası mevkiinin, Plan Kararları açısından durumuna bakıldığında, bölgenin “ekolojik öneme sahip alanlar”  kapsamında “önemli bitki alanı” olarak tanımlandığı görülmektedir. 

Bu durumda Sinop İnceburun mevkiinde plan hükümleri uyarınca sözleşmeye konu Nükleer Santralin yapılabilmesi mevcut koşullarda planlama açısından mümkün değildir.  
Bunun yanında Çevre Düzeni Planlarında;  bölgede gerçekleştirilmesi düşünülen enerji yatırımlarının mekânsal tanımları, bir başka ifadeyle bu yatırımların varlıkları ve yer seçim kararları planın hazırlık ve yapım süreçlerinde önceden bilinmesine karşın, Planda ve Plan Açıklama Notlarında bilinçli ve kötü niyetli bir biçimde yer verilmemiştir. 
Sinop-Kastamonu-Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında enerji yatırımlarının plan kapsamından çıkartılmasının kötü niyetli açıkça görülebilmektedir.
Orman niteliğini kaybetmiş ve durumu mahkeme kararıyla belirlenmiş 2B alanlarında orman vasfının değiştirilmesi plan değişikliğine bağlanmıştır. Benzer şekilde nükleer santral veya termik santrallerden çok daha az tehlike arz eden sanayi yatırımları için de plan değişikliği zorunlu kılınmıştır. Bütün bunlara karşılık enerji yatırımlarının istisna tutulması anlaşılabilir bir şey değildir.  

Özetle söylemek gerekirse; Nükleer santral konusu Çevre Düzeni Planında işlenmeyerek de ne yazık ki Kamuoyundan gizlenmektedir. 
Konuyla ilgili olarak; TMMOB/ Şehir Plancıları Odası ( ŞPO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği (SNKPDER), Sinop Çevre Dostları Derneği (ÇDD) ve Yöre Halkı olarak; 31.05.2016 Salı günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay’da dava açtık. Biz biliyoruz ki;  bu dava yalnız Sinop’un davası değil, Türkiye’nin de davasıdır.

Bu vesile ile Haziran 2013 de Gezi Direnişi ile çığır açan; Doğasına, yaşam alanlarına, deresine, ormanlarına, yaylalarına, kentine ve geleceğine sahip çıkan dostlarımızı da Sinop halkı olarak selamlıyoruz. Mücadeleleri mücadelemizdir.”
 
Editör: Vitrin Haber