Sinop Baro Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen Sinop Nükleer Karşıtı 3. Dönem birinci meclis toplantısına Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, Kamu Emekçileri KESK Sinop Şubesi Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, Sinop İl Genel Meclis Üyesi Abdullah Batur, Atatürkçü Düşünce Derneği Sinop Şubesi Başkanı Avukat Yalçın Oğuz, NKP üyeleri ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşu ile başlayan genel kurulun açılış konuşmasını yapan Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, Sinop Nükleer Karşıtı Platform olarak Sinop’a nükleer enerji santrali kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.  

Sinop NKP olarak 24 Nisan tarihinde geniş kapsamlı bir miting yapmayı planladıklarını söyleyen Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş bu mitinge tüm çevre dostlarının davetli olduğunu ifade etti. Karataş; “Sinop NKP’nin 3. Dönemini kapsayan 3 aylık döneminde 24 Nisan mitingi öncesinde tamda zamanında 1. Meclis toplantısı gerçekleştiriyoruz. 22 gün sonra 24 Nisan 2016 Pazar günü saat 11:00 de Eski otogar yada diğer bir deyişle Diyojen heykeli önünden başlayarak Sakarya ve Atatürk caddesi üzerinden geçerek Uğur Mumcu Meydanına geleceğiz ve “Sinop Nükleer Santral İstemiyor.” adıyla  “Sinop nükleer beladan dolayi ölmek istemiyor” temalı bir miting gerçekleştirme kararı aldık” dedi. 

SİYASİ İKTİDAR BİR AN EVVEL BU KARARDAN DÖNMELİ
Nükleer sürecinin süreç çok yakıcı ve tehlikeli bir süreç olduğunu belirten Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, siyasi iktidarın bu karadan bir an evvel vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Karataş; “Sinop’ta yapılması düşünülen Nükleer Enerji Santralini yapacak olan Japonya’da geçtiğimiz hafta Fukuşima felaketinin 5. Yılı nedeniyle 22-28 Mart tarihleri arasında “Nükleersiz Asya Forum” adıyla düzenlenen anma etkinlikleri vardı. Buraya ilimizden Yürütme Kurulu Koordinatör üyemiz Metin Gürbüz; Sinop NKP ve NKP- Türkiye adına sunumlar yapmış,  Shinzo Abe Hükümeti yetkilileriyle bir araya gelerek Sinop NS ile ilgili sözlü ve yazılı soru sorularak çalışmalar sürdürmüştür. Özetle bizlerin Sinop’ta Türkiye’de verdiğimiz mücadelemizi birinci derecede bilmesi gerekenlere anlatmıştır” diye konuştu.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
Sinop NKP olarak, Sinoplu çevre dostları olarak uzun yıllardır Sinop’un yok olmaması için mücadele verdiklerini ifade eden Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, bu mücadelelerine bundan sonar da devam edeceklerini söyledi. Karataş; “Sinop’ta 90 km yarıçaplı bir alanda 1 Nükleer Santral, 4 Termik Santral ve 8 adet mikro HES projesi var. HES’lerin 4 tanesi yapıldı ve doğanın nasıl tahrip edildiğini gördük. Termik santrallerin iki tanesini şimdilik bertaraf edebildik. Sıra NS’i bertaraf etmekte. Bu lanet projeyi ortadan kaldırmak ve tarihin çöp sepetine atmak için 21 yıldır da mücadele veriyoruz.

Bizler NS ve NS vereceği zararları; hem teknik yönden, hem sağlık yönünden, hem de idari yönden yapacağı tahribatları anlatan etkinlikler düzenliyoruz. Ama nedendir bilemiyoruz ilgi görmüyor. Bilgiye doyduk diyorsak eğer, o zaman eyleme geçme vaktidir. İnceburun Yarımadasında çalışan Japon ve Fransız şirket yetkililerinin bu bölgeden çıkarmamız gerekiyor” dedi. 

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Sinop NKP tarafından oluşturulan Huku Çalışma grubu oluşturulduğunu belirten NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, bu gurpta yer alan avukatlara verilen vekaletlerle işlemlerin takibinin yapıldığını söyledi,. Karataş; “İnceburun Yarımadasında Japon ve Fransız şirketlerinin yanında TAEK ve EÜAŞ da çalışmalar yürütmektedir. Henüz ÇED süreci oluşmamıştır. Ama bu süreç oluşmadan da hukuksal mücadelemizi sürdürmemiz gerektiğine karar verdik ve 3 Avukat arkadaşımızla Sinop NKP Hukuk Çalışma Gurubunu oluşturduk. Avukatlarımızın isimlerini sizlerle paylaşmak isterim. Av. Mehmet HORUŞ, Av. Mehmet Eşber Yağmurdereli ve Av. Ömer Kavili. Bu avukatlarımıza SNKPDER olarak ve bireysel olarak 25 kişi vekâletlerimizi verdik. Yaklaşık 100- 200 kişi arasında vekâlet verebilecek arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Ayrıca Sinop Barosundan da Avukat arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Bu konuyu Sevgili Baro Başkanımızla da konuştuk. Avukat sayısı böyle 3 kişi ile sınırlı değildir. Davalar açıldıkça bu sayıyı elbette arttıracağız. İlk iş olarak 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’na ulaşmak için 1/25.000 lik ÇDP yapılan değişikliği dikkate alarak dava açmayı planlıyoruz. Dava açma süresi 3 Nisan itibariyle başlayacak. Avukatlarımız ve ŞPO’da ki dostlarımız dosya üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 

Davayı TMMOB bağlı ilgili odalar ve SNKPDER adına açacağız. Sinop’ta konunun muhatabı olan kurumlarda avukatlarımıza vekâlet vererek davaya müdahil olabilirler” diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından toplantı, faaliyet raporlarının okunması ve diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti. 
Editör: Vitrin Haber