Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından Fukuşima felaketinin 9. yılı nedeniyle Sinop Uğur Mumcu Meydanında basın açıklaması gerçekleştirildi. Ellerindeki pankart ve dövizler ile nükleer santral istemediklerini belirten NKP üyeleri, attıkları sloganlarla Fukuşima ve Çernobil'i hatırlattı.

160 BİN KİŞİ EVLERİNDEN UZAKTA YAŞAMAK ZORUNDA KALDI
NKP adına basın açıklamasını okuyan Sinop NKP Yürütme Kurulu Üyesi Mine Batur, üzerinden 9 yıl geçen Fukuşima nükleer felaketi ardından 160 bin kişinin radyoaktiviteye maruz kalmaları nedeniyle evlerinden uzakta yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi. Batur sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya’da yaşanan Fukuşima nükleer felaketinin üzerinden 9 yıl geçti. Ukrayna’da yaşanan Çernobil felaketinin üzerinden de 34 yıl geçti. Çernobil ve Fukuşima Nükleer Santral felaketleri sırasında binlerce insan hayatını kaybetti. Fukuşima’da 160.000 kişi dokuz yıldır radyoaktiviteye maruz kalmış evlerinden uzakta yaşıyor. Ve bu insanlar ayda bir kez evlerini ziyaret edebiliyorlar. Ama geceleri kalmalarına izin verilmiyor. Nükleer enerjiye bir kez bulaştınız mı adeta bin yıl lanetleniyorsunuz. O yüzden de; Sinop ve Mersin’deki mücadelemiz çok önemlidir. Fukuşima nükleer santral faciasının ardından  yüksek oranda radyoaktiviteye maruz kaldıkları için evlerini belki de bir daha hiç dönmemek üzere terk etmek zorunda kalan 160 bin  insanın;  farklı eyaletlerde istiflenmiş 9 milyon tondan fazla çuvallanmış radyoaktif atığın; 9 yıldır her gün okyanusa akan dünyayı en az 4 kez dolaşan 300 ton radyoaktif suyun; %50’si radyoaktiviteye kurban olmuş tarım alanlarının; %100 kirlenmiş yolların, asfaltın, açık alanların; evini işini kaybettiği için intihar edenlerin, radyoaktivite kaynaklı hastalıklarla yaşamak zorunda kalanların sorunları giderilebildi mi?

YARALAR HALA SARILAMADI
11 Mart 2011  (TSİ 08:46) 9 yıl önce bu gün TSİ saat 08:46 da; Japonya’da meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima Daiçi Nükleer Santralinde hasara neden oldu. Üç nükleer reaktörde çekirdek erimesi gerçekleşti ve reaktör koruma kapları zarar gördü. Bunun sonucunda atmosfere ve Büyük Okyanusa karışan radyoaktif maddeler Dünyayı dolaşıyor. Okyanus ortamında radyasyon düzeyi olması gerekenden milyonlarca kat daha yüksek seviyelere çıktı. Ev ve bahçelerine radyoaktif Sezyum 137 bulaştığı için santralin 20 km çevresindeki 160 bin kişi evlerinden uzaklaştırıldı. 1986 yılında Çernobil’de, 2011 yılında Fukuşima’da meydana gelen kazaların yaraları hala sarılamadı. Santral kazalarının yaşandığı yerlerde meydana gelen ekolojik tahribat onarılabilmiş değil. Radyasyon seviyesi insan yerleşimi için uygun değil.

KAMUOYUNA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ
Fukuşima felaketin dokuzuncu yıl dönümünde sosyal medya aracığıyla da tepkimizi göstermek için kamuoyuna ulaşmaya çalışıyoruz; Türkiye’de 3 adet nükleer santral yapmak isteyen hükumete kazanın dokuzuncu yılında Fukuşima’yı tekrar hatırlatmak istiyoruz ve "Fukuşimayı Unutma" diyoruz. Sinop'a nükleer santral yapma konusunu durdurma noktasında sürüncemede tutan Japon hükumetinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşanan felaketten ders çıkarmasını ve projeyi tarihin çöp sepetine atarak projeden çekilmelerini istiyoruz. Mersin’de nükleer santral temelinin iki kez çatlamasına rağmen hala Nükleer Santral yapmak isteyen ROSATOM ve Akkuyu Nükleer AŞ.’nin Çernobil ve Fukuşima’yı unutmamasını istiyoruz. Bu nedenle de Dünyadaki bütün nükleer karşıtlarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz"

Editör: Vitrin Haber