Milli İşletim Sistemi olan PARDUS 'a geçmenin maddi olarak Milli Ekonomimize ve Güvenlik açısından ülkemize sağlayacağı fayda  tartışılmaz. Cumhurbaşkanımızın ve Milli Savunma bakanımızın davetlerine rağmen bazı hastane ve birkaç kurum dışında Milli işletim sistemi PARDUS a geçiş sağlanamamıştı.

Milli Eğitim Bakanlığında DYS(Doküman Yönetim Sistemi) yani okul ve kurumlar arası resmi yazışma sisteminin PARDUS ta kullanımının yaygınlaşmaması, açık kaynak kodlu işletim sistemi olan PARDUS’un Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kullanılmamasına yol açıyordu. Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde bir grup Bilgisayar öğretmeninin tamamen gönüllü çalışmaları ile Sinop’ta Milli İşletim Sistemi, okullarda kullanılmaya başlandı. İl ve ilçelerindeki tüm okullarında tamamen yerli işletim sistemini kullanmayı hedefleyen Sinop için, TUBITAK pardus.org.tr de Sinop’un bunu başardığını belirten bir haber  yayınlayarak, ilimizde verdikleri eğitimi resmi hesaplarından paylaştılar.

Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü 5 ayda,  Açık Kaynak kod üzerine 3 çalıştay ve TUBİTAK desteği ile 1 Eğitim düzenleyip, onlarca toplantı yaparak  gönüllü Bilgisayar öğretmenlerinin desteği ile sinop.meb.gov.tr adresinden DYS’nin tek bir program yardımı ile sorunsuz kurulabilmesi için anonim bir program yayınlayarak, PARDUS’un tüm Türkiye’de MEB bağlantısına sahip okul ve kurum bilgisayarlarına hızlı ve kolay kurulabilmesinin önünü açtı.

Maddi hiçbir destek almadan yapılan bu çalışmalar sonucu milli ve yerli işletim sistemimizin öğretmen, öğrenci  ve idarecilerimizin sürekli kullandığı MEB internet hattına sahip bilgisayarlarda sorunsuz çalıştığı görüldü. Milli İşletim sistemimizin öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmen ve idarecilerimizin hayatına girip yaygınlaşması bekleniyor. Samsundan başlayan Kurtuluş savaşının, Bilişim alanında kıvılcımları Sinop’tan yakılacağa benziyor.
Projeye proje ortağı olarak TÜGVA Sinop İl Temsilciliği, Ada Anaokulu ve 19 Mayıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çalışmalarına destek verip, TÜGVA Sinop İl Temsilciliği ayrıca vakıflarındaki bilgisayarlarına Milli işletim sistemini kurdular.
 
Editör: Vitrin Haber