Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop kamuoyunun gündeminde olan Meydan Projesi ve Çevre Yolu Projesi ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

YAKINDA KAZMAYI VURMUŞ OLACAĞIZ
Sinop Meydan Projesinde ilk kazmanın vurulacağı tarihe adım adım yaklaştıklarını dile getiren Dr. Maviş, projenin ihale için gün beklediğini dile getirdi. 
Nazım Maviş şunları söyledi: "Projeyle ilgili Sinop’taki paydaşların revizyon talepleri yerine getirildi ve son hali ile proje koruma kuruluna sunuldu. 16 Aralık itibari ile de koruma kurulundan onaylanarak proje vize aldı. Şu aşamada TOKİ ile yapmış olduğumuz görüşmede Meydan Projemizin ihaleye hazır hale geldiğini ve ihale için gün beklenildiğini biliyoruz. İnşallah bu ayın içerisinde belki bir hafta belki üç gün içerisinde ama Ocak ayı içerisinde Meydan Projesinin ihale tarihi kesinleşmiş olacak. Böylelikle ihalesi yapıldıktan sonra, ihale kesinleşir kesinleşmez bunun prosedürleri var, kazmayı vurmuş olacağız. Ümit ediyoruz ki Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte Sinop’ta ilk kazmayı vurmuş oluruz. 

ESKİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİNASI 
Eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile ilgili zaman zaman sorular soruluyor. Adalet Bakanlığımız oradaki Adliye hizmetlerinin başka binada görülmesi ile ilgili gerekli onay yazısının Cumhurbaşkanlığımıza yazdı. Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Başkanlığı yazıyı onayladı ve Adalet Bakanlığı Sinop Başsavcılığımıza gerekli talimatları gönderdi. Sinop Başsavcılığımız taşınma için önce kiralama ve taşınma süreçlerini şu anda planlıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz ile de görüştüm. Milli Emlak Genel Müdürümüz de o alanın TOKİ’ye devredilmesi ile ilgili süreci başlattı, birkaç güne kadar tamamlanacak. Dolayısı ile oradaki devir işlemi de bitmiş olacak. Özetle Meydan Projesi ihale aşamasına geldi ve bu ay içerisinde ihalesi yapılacak, ihale kesinleştikten sonra da inşallah inşaat süreci birinci etabı başlamış olacak"

ÇEVRE YOLUNU ULAŞTIRMA BAKANIMIZ İLE SİNOP'TA MASAYA YATIRACAĞIZ
Sinop kamuoyunun merakla beklediği Çevre Yolu Projesi ile ilgili de konuşan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, "Şu anda çevre yolu ile ilgili bazı zorluklarımız var. Dediğim gibi Sinop bir tarih, kültür, medeniyet kenti. Kazmayı vurduğumuz her yerde bir tarih var. Bizim birincil önceliğimiz Sinop’un sahip olduğu bu tarihi zenginliği korumak. Ve bu tarihi zenginliği yok etmeden yapacağımız her adımı atmak. Bu nedenle bu konuda da şu anda Karayolları Bölge Müdürlüğümüz proje çalışmalarını son aşamaya getirmek üzere. Henüz netleşmiş değil, sanıyorum bu ay içerisinde olağan dışı bir gelişme olmazsa Ulaştırma Bakanımız Sinop’u ziyaret edecek. Sinop’ta çevre yolu meselesini Ulaştırma Bakanımızla birlikte masaya yatırıp son kararımızı Karayollarının yaptığı bütün etüt çalışmaları deniz zemini, kale surlarının korunması, mahalle, dalga boyunun ölçülmesi, dolgu mesafeleri, dolgu yükseklikleri, mevcut mendirekle yolun ilişkisi bütün bunların hepsi dikkatli bir şekilde karayollarının teknik ekipleri tarafından inceleniyor. Raporları tamamlanmak üzere. Ulaştırma Bakanımız da geldiğinde son kararı vermiş olacağız inşallah" dedi. 

CEZAEVİ RESTORASYONU
Sinop Cezaevinde süren restorasyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren Dr. Nazım Maviş: "Cezaevi restorasyonu ile ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir haberi yine Sinop kamuoyu ile paylaştık. Cezaevi restorasyonu için ayrılan Avrupa Birliği hibesinin altında bir rakamla ihale edildi. Artan paranın Sinop’un dışına çıkmasını istemediğimiz için Kültür ve Turizm Bakanımızdan rica ettik Avrupa Birliği Delegasyonuyla yapılan görüşmeler sonucunda Cezaevinin etrafındaki surların restorasyonu için kalan paranın kullanılmasına karar verildi. Bu da 1 milyon 100 bin, 1 milyon 200 bin gibi bir rakam yani 10 trilyonun üzerinde. O restorasyon tamamlandıktan sonra ikinci etap olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızla görüşmemizle surların restorasyonu olacak. Tabi surların restorasyonunu devreye soktuğumuzda kale kondular da tartışmaya açılacak. Mevcut kale konduların önce statüsünün tespit edilmesi gerekir. İlginç bir şekilde onların içinde de bazılarının tapulu oldukları söyleniyor. Dolayısı ile önce bu envanterin çıkması lazım. Bu envanter çıktıktan sonra iki temel yaklaşımımız var her hizmette. Bir, vatandaşımızın hak ve menfaatlerini yaptığımız her işte muhafaza ederek yapmak. Aynı meydan projesindeki özel idarede kiracı bulunan esnaflarımızın hak ve menfaatlerini koruduğumuz gibi. Eğer gerçekten hak sahibi olan var ise bunu muhafaza ederek adım atmamız lazım. Bunu envanteri çıkartıldıktan sonra biz surların restorasyonuna başlama aşamasında bunu değerlendireceğiz" diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber