Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2017 Ocak-Nisan dönemi çek istatistiklerini açıkladı. Buna göre; yılın ilk dört ayında, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 236 milyar TL, toplam çek adedi ise yüzde 3 azalarak 6,3 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde parasal tutarı 6,4 milyar TL olan 170 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar TL tutarındaki 32 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ise yüzde 27 oranında azaldı. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 puan azalarak, yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız çek adeti ise geçen yıla göre 0,9 puan düşerek ile yüzde 2,7 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazla olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa olurken, çek tutarının en fazla olduğu 5 il ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu.
Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 10,8 ile Uşak, yüzde 9,9 ile Iğdır, yüzde 8,3 ile Ağrı, yüzde 6,8 ile Kırklareli ve yüzde 6,7 ile Ardahan oldu.
Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Sinop, yüzde 1,6 ile Karabük ve yüzde 1,7 ile Kastamonu oldu.

Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 6,1 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,1 ile Mardin ve Bitlis, yüzde 4 ile Şanlıurfa oldu.
Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Aksaray, yüzde 1,7 ile Sinop ve Isparta oldu.
 
Editör: Vitrin Haber