Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nce İmam Hatip Ortaokulları arasında her yıl düzenlediği Arapça Etkinlik Yarışmasının Sinop İl Finali, Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu ev sahipliğinde yapıldı. 

Sultan Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen ve oldukça renkli görüntülere sahne olan yarışmayı; Vali Vekili Ekrem Yaman, 25.dönem Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan ile eğitimciler, vatandaşlar ve öğrenciler izledi. 

Jüri başkanlığını Sinop Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Selim Kıroğlu'nun yaptığı yarışmada jüri üyeleri ise; İlahiyat Fakültesi Dekan Yarımcısı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Barlak ile Öğretim Görevlesi Doğan Fırıncı’dan oluştu. 
 

425 MİLYON KİŞİ ARAPÇA KONUŞUYOR
Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan program Sinop Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Aydın Yılmaz'ın açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaz tüm katılımcılara iştiraklerinden dolayı teşekkür ederek Arapça'nın önemine değindi. Arapça'nın 25 Arap ülkesinde yaklaşık 425 milyon bir nüfus tarafından konuşulduğunu hatırlatan Aydın Yılmaz, Arapça'nın bir çok Avrupa dilini de etkilediğine dikkat çekti. 

ARAPÇA MÜSLÜMANLARIN ORTAK DİLİDİR
En önemlisinin ise Arapça'nın İslam'da ibadet dili olduğunu kaydeden Yılmaz; "Arapça İslam'da ibadetin dilidir.  Ne olursa olsun her Müslüman ibadetlerini Arapça eda eder. Kur'an okuma'da, Namazda, Ezanda, Hac'da, Umrede, düğünde ve cenazede hep Arapça kullanılır. Bunun en açık örneği tüm İslam aleminde Ezanın, selanın, tesbihin ve tebliğin tüm Müslümanlar için hep aynı anlamı taşımasıdır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir Müslüman ile karşılaştığınızda 'Selamün Aleyküm' dediğinizde, hep aynı karşılığı alırsınız. Yıllarca Arapça öğretilmedi ve buna bir şekilde müsaade edilmedi. Ama bu gün biliyoruz ki; herhangi bir dili öğrenmek, bu dili bilen insanlarla iletişim kurabilmek, kalpten kalbe yol açabilmenin en iyi vasıtasıdır. Bizlerde bu kutlu kitabımızın dilini sevdirmek ve öğretmek gibi bir misyonu üstleniyoruz" dedi.  

BÖLGE FİNALİ, ARDINDAN TÜRKİYE FİNALİ
Yarışlar hakkında bilgi veren Aydın Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı; "Arapçanın öğrenilebilir bir dil olduğu gerçeğine vurgu yapılarak kutsal kitabımızın dilini sevdirerek öğretmek amacıyla ilki 2010 yılında gerçekleştirilen Arapça Yarışmalarının 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında 7’incisini gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Türkiye genelinde bütün il merkezlerinde yapılan Arapça Yarışmalarına Türkiye genelinde 81 ilden 938 İmam Hatip Lisesi başvurdu. 917 İmam Hatip Ortaokulu yarışmalara iştirak etti. Toplamda yaklaşık 25 bin öğrencinin katıldığı yarışmalar liseler arasında bilgi yarışması, metin ve şiir okuma ile hat yarışması şeklinde 4 kategoride gerçekleşiyor. Bölge yarışmaları birincileri 26-27 Mayıs tarihlerinde Ankara’da yapılacak olan Türkiye finallerinde ter dökecektir"

HER MÜSLÜMAN BİREYİN ÖĞRENMESİ LAZIM
Sinop Vali Vekili Ekrem Yaman'da konuşmasında, Müslüman olan her bireyin Arapçayı öğrenmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Ekrem Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü; "Arapça dinimizin dili olması hasebiyle, Kelime-i Şahadet getirip Müslüman olan herkesin öğrenmesi gereken temel dildir. Ana dilimizin yanında, dinimizin dili olan Arapça, öğrenilmesi gereken bir dil ve zarurettir. Türklerin İslama hizmetleri olağan üstüdür. Millet olarak biz; İslamın dünyaya yayılmasında büyük hizmetlerde bulunduk. Sözcüsü olduk, taşıyanı olduk. Ecdadımızın geliştirdiği hat sanatıyla da, dünyanın her tarafında bu ilmin, bu dinin, yazı dilinin anlaşılması adına hizmetlerimiz oldu. Dünya ilimleri arasında Arapça gelmiş geçmiş büyük ilimlerden biri. Yaklaşık 1 milyon civarında Arapça kelime olduğunu biliyoruz. Ecdadımızı öğrenmek tanımak adına, Osmanlıcayı da öğrenmek tanımak adına, her türlü çalışmanın da içinde olmak lazım" 


KIYASIYA YARIŞTILAR
Yapılan konuşmalar ardından yarışmalara geçildi. Arapça çocuk şarkıları, Arapça şiir okuma ve Arapça hikaye canlandırması olmak üzere 3 kategori de gerçekleştirilen yarışmada, öğrenciler kıyasıya yarıştı. İl genelinde ki İmam Hatip orta okullarından çok sayıda öğrencinin yarıştığı il finalinde yarışmacılar jüriyi etkilemeye çalıştı. Arapça Şiir Okuma kategorisinde yarışan 6 okuldan, Durağan İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Zeynep Ay 280 puanla il birincisi, Merkez Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Zeynep Berre Çakmak  279  puanla il ikincisi, Ayancık  İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Yusuf Kenan Altundal 278  puanla il üçüncüsü, Boyabat  İmam Hatip Ortaokulu 271 puanla il dördüncüsü, Erfelek İmam Hatip Ortaokulu 269 puanla İl beşincisi ve Gerze Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu da 258 puanla il altıncısı oldu.  Arapça Çocuk Şarkıları kategorisinde; Boyabat İmam Hatip Ortaokulu 269 puanla il birincisi, Merkez Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu 262  puanla il ikincisi, Erfelek İmam Hatip Ortaokulu 256 puanla il üçüncüsü ve Gerze Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu ise 236  puanla il dördüncüsü oldu. Arapça Hikaye Canlandırma yarışmasına ise 2 okul katıldı. Yarışma sonucunda Merkez Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Rumeysa Ediz  286 puanla il birincisi, Boyabat İmam Hatip Ortaokulundan Nurefşan Aslan ise il ikincisi oldu.  

Yarışma bitiminde protokol üyeleri tarafından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 


DAMGAYI, SURİYELİ ÖĞRETİM ÜYESİ VURDU
Bu arada bir zamanlar Suriye Şam Üniversitesi'nde görev yapan ve Arap dünyasının önemli şairleri arasında yer alan Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musab Hamod, programa damgasını vurdu. Hamod, okuduğu şiir ile katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Yrd. Doç. Dr. Musab Hamod, Arapça okuduğu şiirini, kendisi Türkçeye tercüme etti. 

Yarışmada ön elemeyi geçen öğrenciler bölge yarışmasına katılacak ve burada da  birinci olacak öğrenciler  Türkiye şampiyonasına katılacak.

 
Editör: Vitrin Haber