Sinop'ta kış ve bahar aylarında sık sık etkili olan sis nedeniyle Sinop – İstanbul uçak seferlerinin iptal edilmesi ya da uçakların başka havaalanlarına iniş yaptırılması yolcuları sıkıntıya sokmaya devam ediyor. Son haftalarda yaşanan Sinop İstanbul uçuşlarındaki aksamalar akıllara doğa olaylarından çok Sinop Havalimanında teknik bir sıkıntı olup olmadığını da gündeme getirdi. Sinoplular CHP Milletvekili Barış Karadeniz’e şikayetlerini iletirken uzmanlardan konuya açıklık getirmeleri için yardım da istediler.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, gelen şikayet ve talepler üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Elektronik Dairesi Başkanı Orhan Gültekin ile görüşerek bilgi aldı. Karadeniz, Sinop Havalimanında, “bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda güvenli yaklaşma ve iniş imkânı sağlayan” ILS- Aletli İniş Sistemi adı verilen teknik imkanların bulunduğunu söyledi. 

Bu sistemin en önemli iki unsurundan biri olan ILS Localizer (yön bulucu) Sistemi’nin 19 Aralık 2014 yılında uluslararası standartta Sinop Havalimanına kurulduğu bilgisini veren Karadeniz, şunları söyledi: “Bu sistemin ikinci bir unsuru var. ILS Glide Path (süzülüş hattı belirleyici – düşey kılavuz )adı verilen bir sistem. Bu sistem Sinop havalimanına kurulmuş durumda. Ancak doğru sinyal vermesi için gerekli olan hassas ve kritik sahalarının uluslararası standartlara uygun seviyeye getirilmesi için çalışmaların sürdüğü bilgisi verildi. Sinop Havalimanına hizmete giren ILS Localizer  tesisi ile olası uçuş iptali veya gecikme sayısı büyük ölçüde azalmış. Ancak, Glide Path Sisteminin yakın zaman içerisinde hizmete girmesi ile de söz konusu uçuş iptali, gecikme sayıları daha azaltılacağı belirtiliyor. Sinop’un sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri ile turizm, kültür ve eğitim kenti olmayı hedefleyen bir şehir. Bu hedefin hayata geçmesindeki en önemli adımlardan biri İstanbul ile hava yolu bağlantısının aksamaması Sinop’umuz için son derece önemlidir. O nedenle bu sistemin kısa zamanda devreye sokulması için yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürecek.”
 
Editör: Vitrin Haber