Sinop Eğitim İş Sendikası 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin BM’de kabul edilişinin 67. Yılı dolayısıyla Sinop Eğitim İş Sendikası tarafından yayımlanan mesajda bildirgenin kabulünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen dünyada insan haklarına gereken hassasiyetin gösterilmediği aktarıldı. Sinop Eğitim İş Sendikasının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde tüm insanları, insan hakları ihlallerinin en aza indirildiği bir dünya için çalışmaya ettiği mesajında şu ifadelere yer verildi; “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin BM’de kabul edilişinin üzerinden 67 yıl geçti. II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için yola çıkan ulusların ve onların liderlerinin ana ereği bu acıların dünya üzerinde bir daha yaşanmasını engellemekti. Bu, Birleşmiş Milletlerin kuruluş  bildirgesinin de ana amaçlarından biriydi. Siyasal amaçlarını gerçekleştirmede hiçbir engel tanımayan, her türlü yasal ve siyasal engeli şiddet ve zor kullanarak aşmayı meşru gören saldırganları durduracak bir mekanizmaya duyulan ihtiyacı gidermekti amaç. Bunun için önce 1945’te Birleşmiş Milletler (BM) kuruldu, hemen birkaç yıl sonra da 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi BM Genel Kurulunda kabul edildi. 

Aradan geçen 67 yıla rağmen insan hakları sorunları bugün de dünyanın önemli sorunları arasında yer almayı sürdürüyor.  İnsan hakları savunucuları dünyanın her köşesinden insan hakları ihlâllerini rapor ediyor. Yaşama hakkının ihlâlinden, düşünce ve inançlarla ilgili hakların kullanılmasında yaşanan sıkıntılara; eğitim ve sağlık hakkının kullanılmasından sosyal, kültürel ve ekonomik haklarla ilgili sorunlara kadar farklı türden ihlaller günümüzün acı gerçekleri arasında yer alıyor. Düşüncesini açıklama hakkını kullandığı, içinde yaşadığı toplumun değer yargılarına ve siyasal düşüncelerine aykırı  şeyler yazdığı ya da söylediği için tutuklanan, işinden olan, hatta kimi zaman öldürülen gazeteciler, entelektüeller bunun en önde gelen örnekleri arasında yer alıyor. İhlallerinin farkına varanlar da kimi zaman tehlikelerle karşı karşıya geliyor.  İnsan hakları savunucuları çoğu zaman kendi içinde yaşadıkları toplumda baskıyla karşı karşıya kalıyorlar. Başkalarının haklarını korumaya ya da çiğnenmesini engellemeye çalışırken kendi temel hakları tehlikeye giriyor. 

Her insanın bir gün insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya gelebileceğinin ve insan onuruna yakışır bir dünyanın ancak insan haklarının tam korunduğu bir dünya olabileceğinin bilinciyle, hepinizi 2015 İnsan Hakları Gününde insan hakları ihlallerinin en aza indirildiği bir dünya için çalışmaya, davet ediyoruz.”

Editör: Vitrin Haber