Sinop Deniz şehitleri, Rus Baskınının 168. yılında düzenlenen konferans ve bir dizi etkinlikle anılıyor.

Etkinlik takviminin ilk iki programı 26 Kasım Cuma günü gerçekleştirildi. Cuma Namazı öncesinde şehitler için mevlid-i şerif okunması ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde Tersane mevkiindeki Deniz Şehitleri Hacı Ömer Camisi önünde Sinop Deniz Savaşları Resim Sergisi açıldı. 

Sergiyi Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ile Vali Yardımcısı Abdullah Şahin birlikte gezdi. Serginin açılışı sırasında İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren ve Sinop Üniversitesi (SNÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Babür Mehmet Akarsu, Vali Karaömeroğlu'na sergide bulunan resimlerle ilgili bilgi verdi. Sergide Sinop Baskını'na ait resimler sergilendi. 

Etkinliklerle ilgili bilgi veren Sinop İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren, Sinop Deniz Savaşlarıyla ilgili Sinop Üniversitesiyle birlikte kapsamlı bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi. 

Süren: "Bildiğiniz gibi 30 Kasım 1853 tarihi Sinop baskını olarak geçiyor. Biz en son Valilik toplantısında 30 Kasım 1853 ile ilgili önemli kararlar aldık. Hatta sloganımızı da ‘Sinop Deniz Savaşları’ şeklinde değiştirdik. Üniversitemizle birlikte kapsamlı bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bugün 30 Kasım Sinop baskınıyla ilgili sergimizi Sinop Valimizin katılımı ile açtık. Bundan sonra bir süreç başlatıyoruz, bilimsel araştırmalar yaparak ‘Sinop Deniz Savaşları’ ile ilgili. Sinop bildiğiniz gibi önemli bir antik şehirler olduğundan dolayı Türklerin hakimiyetinden sonrada önemli deniz savaşlarına sahne olmuş. Sadece bizim bildiğimiz 30 Kasımda gerçekleşen bir baskın olduğu. Şimdiye kadar da dile getirdiğimiz buydu, ancak biz bunu kapsamlı bir şekilde ‘Sinop Deniz Savaşları’ kapsamında değerlendirip önümüzdeki süreçte akademik bir çalışmayla çok yönlü olarak değerlendireceğiz.  

Bildiğiniz gibi önemli iki tabya var, şuan ayakta olan Paşa Tabyaları ve Korucuk Tabyaları dediğimiz. Bu bilinenlerin dışında Sinop’ta bu deniz savaşlarında Sinop’u savunmak amacıyla yapılmış Saliha Tabyası ve Stat Tabyası gibi önemli tabyalar var. Bu tabyalarında şuan da arkeolojik tespitleri yapıldı. Bunları da gün yüzüne çıkartıp bütüncül olarak ‘Sinop Deniz Savaşları’nı önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz.  Kayıtlarda Sinop’ta 2 bin 800 şehidimiz var ama yapacağımız kapsamlı çalışmalarda bununla ilgili daha geniş bilgilere ulaşacağız inşallah" dedi. 

Etkinlikler kapsamında 30 Kasım Salı günü saat 10:30'da Sinop Deniz Şehitliğinde tören düzenlenecek. Yine aynı gün Şehit Riyale Hüseyin Paşa'nın Seyyid Bilal Camii avlusundaki kabri ziyaret edilecek.

Editör: Vitrin Haber