Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğü tarafından fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. 

Sinop Gazi Mustafa Kemal İlkokulu bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte okul öğretmenleri ve anasınıfı öğrencileri fidanları toprakla buluşturdu. 

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan DKMP Sinop Şube Müdürü Ayhan Dursun Sinop çiğdemi hakkında bilgiler verdi.  Sinop çiğdeminin Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre EN statüsünde "Nesli Tehdit Altında" grubunda olduğunun altını çizen DKMP Sinop Şube Müdürü Ayhan Dursun, bu türü korumak ve çoğalmasını sağlamak amacıyla belirli zamanlarda dikim çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayhan; “Toprak altında yumruları bulunan Sinop çiğdemlerinin yumrularının üstünü halka şeklinde kılıflar sarar. Taç yaprakları mavi, mor ya da lila renkli ve 6 parçalıdır. Taç yapraklarının boğazı belirgin sarı renkli ve tüysüzdür. Çiçeklenme zamanı 9' uncu ve 11' inci aylar arasındadır. Yüksekliğe bağlı 11' inci ve 12'nci aylar arasında olgunlaşan kapsül tipinde meyvelerden tohumlar dağılır. Deniz seviyesinden bin 500 m yüksekliğe kadar makilik, çayırlık, ibreli ve yaprak döken ormanlarda, kireçtaşı anakaya üstündeki topraklarda gelişir. Endemik bir bitki türü olan Sinop çiğdemi IUCN kriterlerine göre EN statüsünde "Nesli Tehdit Altında" dır. Halk arasında "Sinop Çiğdemi" olarak anılan Crocus speciosus subsp. xantholaimos litaratürde "Boğaz Çiğdemi" olarak bilinir. Bu gün Sinop Gazi Mustafa Kemal İlkokulu anasınıfı öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte fidan dikim etkinliği gerçekleştirdik. Amacımız, Sinop çiğdeminin korunması ve neslinin devam etmesidir” dedi. 

Editör: Vitrin Haber