İstiklal Marşı’nın yazılışının 95. Yıldönümü dolayısıyla ceza infaz kurumunda tören düzenlendi. 

İstiklal Marşının yazılışı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesinin 95. Yıldönümü Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda düzenlenen törenle kutlandı. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşımızın yazılışı,  düzenlenen törende anıldı.

E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen törene Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı, Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman, Kurum 2. Müdürleri, kurum personeli ve yaklaşık 200 hükümlü tutuklu katıldı. 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak Milli Şairimiz ve İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı film gösterisi sergilendi. Katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan film gösterimi sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.

Daha sonra Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veysel Ergin tarafından Mehmet Akif Ersoy’un hayatının ve istiklal Marşının yazılış sürecinin anlatıldığı bir konferans verildi. Ulusal Şarimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitlerin anlatıldığı konferansta Yrd. Doç. Dr. Veysel Ergin “Mehmet Akif Ersoy öyle vatan millet sevgisi ile doluydu ki, para ödülü olduğu için İstiklal Marşı şiir yarışmasına katılmamıştı. Çünkü ona göre bu derece önemli duygular maddi karşılıklarla ifade edilemezdi. Oysaki Mehmet Akif ERSOY aynı dönemde maddi olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyor, hatta bazen arkadaşının paltosunu kullanmak zorunda kalıyordu. İstiklal Marşını yazmaya başladığında kağıdı bittiği için marşın altıncı kıtasını çiviyle Taceddin Dergahının duvarına kazımıştı. O derece mütevazi bir yapıya sahipti ki İstiklal Marşının TBMM de okunduğu anda mahcubiyet duygusu ile salon dışına çıkmıştı. Hak ettiği ödülü de almamış, maddi olarak son derece müşkül bir halde olmasına rağmen, para ödülünün fakir fukaraya, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını istemişti” dedi.
Daha sonra İnfaz Koruma Memuru Eyüp Sarban tarafından “Mehmet Toprak Oldu” isimli şiir seslendirildi ve katılımcılar tarafından coşkuyla karşılanan performans, dakikalarca alkışlandı. 
Ceza İnfaz Kurumunda düzenlenen “İstiklal Marşını Güzel Okuma” yarışmasında dereceye giren hükümlü ve tutuklular tarafından İstiklal Marşının 10 kıtası sırayla okundu .Bu esnada yarışmacı hükümlü ve tutukluların üzerinde olan ay yıldızlı tişörtler ise bambaşka bir ambians oluşturdu.

Törende daha sonra, düzenlenen “İstiklal Marşını Güzel Okuma” yarışmasında dereceye giren hükümlü ve tutuklulara takdir belgeleri ve hediyeleri verildi. Yarışmada 1. Olan hükümlü H.G.’ ye belge ve hediyeleri Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, 2. Olan hükümlü İ. Ş.’ e belge ve hediyeleri Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı ve 3. Olan hükümlü A. K.’ ye belge ve hediyeleri Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman tarafından verildi. 

Tören sonunda konuşan Sinop Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmet andıklarını söyledi. Duman; ‘’Geçmişte, şimdi ve gelecekte, İstiklal mücadelemizden modern Türkiye sevdamıza kadar bize güç veren, büyük eser İstiklal Marşını ve onun kahraman şairi, içimizdeki vatan sevgisinin tercumanı, Mehmet Akif Ersoy’u, bu önemli günün 95 nci yıldönümünde bir kez daha saygı, şükran ve minnetle anıyoruz. Sinop Ceza İnfaz Kurumları olarak gerek personelimizin, gerekse hükümlü ve tutukluların, milli ve manevi duygularımıza gösterdiği hassasiyet bu gün bir kez daha gözler önüne serildi. Bu büyük millet, her güçlükte yaşadığı sıkıntıları, bu birlik ve beraberlik ruhuyla aşmıştır. İstiklal marşı bir milletin bağımsızlık mücadelesinin, katlanılan bütün fedakarlıkların, gurur ve gözyaşının mısralara dökülmüş en mütevazi halidir. Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi ‘’Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’’ dedi. 

Daha sonra söz alan Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya böylesi anlamlı bir etkinliği düzenleyen cezaevi yönetimine teşekkür etti. Kaya; “Bugün burada bir kez daha kurtuluş mücadelemizi, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve İstiklal Marşımızın yazarı, ulusal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u şükranla anıyoruz. Şanlı Türk Tarihinin en önemli eseri İstiklal Marşımızın yazılışının 95. Yılını, burada, bu atmosferde, bu samimi coşkuyla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hükümlü ve tutuklularımızın, İstiklal Marşımızın şiir okuma yarışmasındaki coşkuları, samimiyetleri ve içtenlikleri beni çok duygulandırdı. İstiklal mücadelemize, milletimize ve ecdadımıza duyduğumuz gurur, ancak böyle samimi bir coşkuyla dile getirildiğinde gerçek anlamını buluyor. İstiklal Marşı, bu milletin yalnızca geçmişi değil, aynı zamanda geleceğidir. Yani sadece tarihimize ve ecdadımıza duyduğumuz sevgi ve gururla kalmaz, şimdi ve gelecekte bu milletin evlatlarıyla yaşayacak olan vatan sevgisidir. Bu güzel gün için, bu anlamlı etkinlik için cezaevi idaresine ve tüm katılımcılara teşekkür ederim” diye konuştu. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

 
Editör: Vitrin Haber