Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından düzenlenen etkinlikle Ceza İnfaz Kurumunda 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü coşkulu bir törenle kutlandı. Eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerdeki etkinliğiyle ilimizde dikkatleri üzerine çeken Sinop Cezaevi tarafından, İnsan hakları günü nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte, önemli mesajlar verildi. Ceza İnfaz Kurumu çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen törene Sinop Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı, Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman, İl İnsan Hakları Kurulu Başkan ve üyeleri, il protokolünde yer alan çok sayıda il müdürü ve yaklaşık 250 hükümlü-tutuklu katıldı.

Programda ilk olarak Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Tekin tarafından İnsan hakları haftasının' anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı.

 Ardından program, Sinoplu bağlama Sanatçısı ve Ceza İnfaz Kurumu bağlama Kursu Eğitmeni Rüstem Kaya'nın hazırladığı ve hükümlülerden oluşan koronun verdiği mini konserle devam etti. Konserde hükümlü ve tutuklular tarafından seslendirilen eserler salondaki tüm konuklar ve hükümlüler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Özellikle Kardeşlik Türküsü isimli şarkı bütün salonda coşkuya neden oldu.  

Daha sonra 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Kurum Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kurumda bulunan hükümlü tutukluların katıldığı resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren eserler tanıtılıp, ödülleri verildi. Dereceye giren hükümlü tutuklulara belge ve ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Şiir yarışmasında dereceye giren hükümlü ve tutuklulara ödülleri Sinop Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, tarafından takdim edildi. “İnsan Hakları” Konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren hükümlülere ödülleri Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan KAYA tarafından takdim edildi. Resim yarışmasında, jürinin uzun ve zorlu elemeleriyle dereceye giren hükümlü tutuklulara ödülleri ise Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı tarafından verildi. Ödül töreninin ardından Sinop Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürü Cemil Uygun, Sinop Cezaevi için yazmış olduğu şiiri okudu.

İnsan Hakları Haftası nedeniyle düzenlenen törende konuşan Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, insan haklarının, bireysel ve toplumsal yaşamın, yaşanmaya değer olabilmesinin başlıca koşulu olduğunu söyledi. Kaya; “Bireyler, yalnızca doğumuyla elde ettikleri temel hak ve özgürlüklere sahiptirler. Ceza infaz kurumları, hürriyeti kısıtlayıcı tedbirler uygulansa da, insan olmanın getirdiği temel hak ve özgürlükleri gözetmekle yükümlüdür. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili kaygıların yöneltildiği kurumların başında ceza infaz kurumları gelmektedir. Oysa modern infaz uygulamaları, bu temel hak ve özgürlükler üzerine inşa edilmiştir. Kişilerin, bireysel hakları dokunulmazdır ve bu dokunulmazlık, hüküm altında oldukları süre içinde geçerlidir. İnsan haklarıyla ilgili kaygıların yoğunlukla yöneltildiği ceza infaz kurumları, bu önemli günde gösterdikleri reaksiyonla, insan haklarına bakış açısını da gözler önüne sermektedir. Hükümlülerin somut başarılarının sergilendiği ve ödüllendirildiği bu önemli günde, onların bireysel haklarına gösterilen özeni görüyoruz, kişisel gelişimleri için harcanan emeği, topluma faydalı bireyler olarak tahliye olabilmeleri için onlara sağlanan desteği görüyoruz. Bu somut başarı umut demek, sevgi demek, özveri demek. Etkinlikte sergiledikleri özgün sanat eserleriyle hepimizin gönlünü kazanan hükümlü arkadaşlar başta olmak üzere, katkısı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’ dedi.

Daha sonra söz alan Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman ise insan hakları dokunulmazlığının önemine vurgu yaptı. İnsan hakları dokunulmazlığının modern yaşamda herkesin gözetmesi gereken kutsal bir değer olduğuna vurgu yapan Sinop E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Özer Duman, ceza infaz kurumları olarak, dil, din, ırk ve kişisel ayrımları gözetmeksizin, her hükümlü/tutukluyu, devletin emaneti olarak gördüklerini ifade etti. Duman; “Dolayısıyla insanlara doğuştan bahşedilmiş insan haklarının gözetilmesi de bizim emanetimiz, biz bu emanetin ağır sorumluluğunun bilincindeyiz, bu nedenle ilk odak noktamız insan, kurum olarak, onların kişisel gelişimlerinin desteklenmesi, topluma faydalı bireyler olarak tahliye edilmeleri temel misyonumuz. Bu gün hükümlü arkadaşlar tarafından sergilenen başarı, bu uğurdaki emeklerimizin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bu vesile ile yarışmalara katılan tüm hükümlü tutuklularımızı bir kez daha tebrik ediyorum’’ dedi

Program, ellerindeki kartonlarla sahneye çıkan hükümlüler tarafından, insan hakları temalarının okunmasıyla son buldu.

 

Editör: Vitrin Haber