Sinop Tarihi Buzhane Binası , 51 yıl sonra kültür hayatına hizmet vermek üzere kapılarını açıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinop Belediyesi ve OPET A.Ş. arasındaki bu örnek kurumsal birlikteliğin ilk adımı dün saat 14:30’da Sinop Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza töreni ile atıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, OPET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ve OPET A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Nurten Öztürk katıldı.

İmza töreninde konuşan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, tarihi bir güne tanıklık ettiklerini ifade ederek, “Bugün tarihe tanıklık ettiğimiz bir gün. Tabi bugünün öncesine bakacak olursak biz Sinop Belediyesi olarak bu binayı eski parayla yaklaşık 1 trilyon liraya belediyeye kazandırdık. Tabi sadece binanın kazandırılması yeterli değildi. Bunun içerinde restorasyonun yapılması gerekiyordu. Bunun içinde desteğe ihtiyacımız vardı. Sağ olsun Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Sn. Özgür Özaslan bize bu konuda çok destek oldular. Kendilerine ve OPET’ teşekkür ediyorum” dedi.  

OPET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk de yaptığı konuşmada, “Ben Adana’da öğretmen okulunda okurken, eşimde Sinop kız öğretmen okulunda okudu. Ve biz fakülte birinci sınıfta tanıştık. Eşimle birlikte öğretmenlik yaptıktan sonra ticarete atıldık ve yüzde yüz yerli sermaye olan OPET’i kurduk. Biz buradan kazandığımız her kuruşun bir kısmını yatırım yaparken, bir kısmını da ülkemiz için bir şeyler yaptık. Biz ülkemize bir şeyler yaptıkça OPET olarak güçlendik. Önce eğitime önem verdik. Daha sonra sosyal sorumluluk projelerine imza attık. Tarihi Sinop Buzhanesi projesi de bunlardan bir tanesi. Elimizden geldiği kadar bu projede yer almak istedik” diye konuştu.

Tarihi buz fabrikasını kültürle ısındıracaklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ise “Bir takım projelerimiz var. bu projeleri somutlaştıracak ilk çalışmaya bugün imza atıyoruz. Sinop ekonomisine büyük katkı sağlayan tarihi buz fabrikasını inşallah 61 yıl sonra kültürle ısındıracağız” şeklinde konuştu.   

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, “Hepimizin Sinop’a, Ülkemize ve milletimize hizmetten başka bir gayemiz yok. Bizim bu işimiz ama keşke bütün özel sektör sahipleri, sizler gibi duyarlı olsalar. Tabi Fikret bey burada her şeyi anlatmadılar. Çanakkale’de meşhur 57. alay şehitliğine de çok büyük katkı sağladılar. Biz bu katkıların devamını dilerken, OPET’e de çok daha büyük nice ekonomik başarılarda diliyoruz. Onlar güçlenecek ki toplum bundan istifade edecek.”

Vali Dr. Ahmet Cengiz; “ OPET’in başaralı hikayesi gerçekten ülkemiz için gurur kaynağı. Başklangıcından bugüne kadar başarı serüvenini gıbta ile izledim. Petrol piyasası kurtlar sofrası. Bu piyasa yer edinebilmek ve bu kadar başarılı olmak çok zor bir olay. Bu nedenle bir Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak kendilerine teşekkür ediyorum. Tabi sinop tarihi çok eskilere dayanan bir il. Birazda uzakta kalması nedeniyle tarihi varlıklarını başka yerlere nazaran muhafaza edebilmiş ender yerlerden birisi. Bizde bu tarihi yerleri koruyarak ayağa kaldırmakla görevliyiz. Buzhanedeki bu çalışmalarda başlangıç olacaktır” sözlerini kaydetti.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültürel miras alanlarının yerel kalkınmada itici güç olabilmesi ve bu alanların kentte yaşayanların, çalışanların ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılayabilmesi için dünya miras alanlarında çalışmalarını başlattı. gerçekleştirilecek “Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-Sinop Modeli” projesi, Avrupa Birliği’nden sağlanan 9.2 milyon Avro hibe ile gerçekleştirilecek. Proje, Sinop Tarihi Cezaevi’nin alan yönetim planının hazırlanması ve restorasyonuna yönelik dünyadaki iyi uygulamalardan Londra’daki modern sanat müzesi TATE  işbirliği ile hayata geçirilecek. Bakanlık ve toplum faydası odaklı sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken OPET ortaklığında yenilenecek Tarihi Buzhane Binası bu projenin tamamlayıcı unsuru niteliğine sahip.

Mülkiyeti Sinop Belediyesi’nde olan Buzhane Binası; 1951 yılında temelleri atılan, 1954 yılında tamamlanan  bir balık buzhanesi. Buzhanedeki mevcut su soğutma alt yapısı ile döneminin özelliklerini yansıtan makineler korunarak yıllardır buz kalıbı vazifesini gören ahşap kalıplar artık birer kütüphane rafı olacak.

 

 

 

 

 

Editör: Vitrin Haber