Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun yeni üyesi Sinop Abhaz Kültür Derneği 1. olağan genel kurulunu büyük bir katılımla yaptı. 

Sinop Belediyesi Salonunda yapılan Sinop Abhaz Kültür Derneği 1. Olağan Genel Kuruluna: Abhazya Büyükelçisi Vadim Haraziya, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Atanur Aksoy, Karaelmas ve Samsun dernek başkan ve yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Genel kurul divanın teşekkülü, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Divan Başkanlığını Erdoğan Erkaymaz'ın yaptığı genel kurulda açılış konuşması yapan Kurucu Başkan Yüksel Candemir, birlik ve beraberlik mesajları verdi. 

KÜLTÜRÜMÜZ BU DERNEKLER SAYESİNDE YOK OLMAYACAK
Genel kurulda konuşan Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Atanur Aksoy, son derece heyecanlı ve kalabalık grup karşısındaki mutluluğunu ifade etti. 
Aksoy, “Anadolu toprakları yıllardır birçok kültüre ev sahipliği yapmış, bu kültürlerin birbirleri ile kaynaşmalarına sebep olmuş topraklar. Abhazlar 156 yıldır bu topraklarda yaşıyor. Bu ülkenin iyi kötü her türlü gününde bu ülkenin yanında olmuş, yine bu ülkenin kültürüne de entegre olmuştur. Kültürümüzü korumak günümüzde oldukça zordur. Bu dernek aracılığıyla artık kültürümüze de yaşayacağımıza inancım tamdır. Buradaki katılımcılara, yerel yönetimlerde kardeşlerimizin olduğunu öğrendim, onlara ve yeni görev alacak yönetime başarılar diliyorum. İnancım odur ki kardeşlerimizin dili, kültürü yok olmayacak ve bu zenginlik Sinop’un zenginliğine artı olacaktır" dedi. 

ZOR DÖNEMLERDE BU ÜLKE KUCAK AÇTI
Abhazya Büyükelçisi Vadim Haraziya yaptığı konuşmada  “Bu tarih ve sevgi dolu olaya katıldığınız için hepinizi selamlıyorum. 19. yüzyılda kendi ana vatan topraklarından sürgün dönemlerinde buraya göç etmeye mecbur bırakılan kardeşlerimin nesli devam ediyor. O zor günlerde ana vatanlarından çoğu ayrılmak zorunda kaldı. Zor dönemlerde bu ülkenin yönetenlerine onları sevgi ile karşıladıkları için teşekkür ediyoruz. Buradaki kardeşlerimiz dilini kültürünü daha da geliştirmeye çalışmalıdır. Ana vatanımız Abhazya’mız doğal güzellikleri ve yeşiliyle güzel bir memleket. Orada da size 'hoş geldiniz' demek isterim” diye konuştu.

ABHAZLARIN ÇOKÇA YAŞADIĞI SİNOP'TA DERNEKLEŞMEK İHTİYAÇTI
Divan Başkanı Erdoğan Erkaymaz'da yaptığı konuşmada, Abhazlar ve Adigeler'in anayurtları olan Kafkasya’dan büyük oranda sürgüne gönderilmiş diyaspara toplumları olduğunu söyledi. 

Bu nedenle Abhaz ve Adige dillerinin dünyada en hızlı yok olan diller arasında sayıldığını hatırlatan Erkaymaz: "Bugün Abhazya’da yaşayan soydaşlarımızın çok daha fazlası Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşamaktadır. Şüphesiz toplumun yaşam biçimi, karakteri, kültürü, masalları, destanları dil ile birlikte oluşur. Bu dilin kaybolması, binlerce yıldır oluşan, bir yaşam biçiminin yok oluşudur. Dünya’da kendi adımızla tanınan, bağımsız bir Cumhuriyete sahip olan Abhazların, diyasporoda en yoğun yaşadığı illerden biri olan Sinop’ta bir Abhaz derneğinin olması önemlidir. Başka bir ifadeyle bir ihtiyaçtı. Bu anlamda bu kongremizin hayırlara vesile olmasını istiyorum. 

ABHAZYA'NIN TANINMAMASI BİZİ ÜZÜYOR
Hepimiz biliyoruz ki; Abhazya 1993 yılından sonra zorlu bir dönem yaşamıştır. 2008 yılında Rusya Federasyonu tarafından tanınmasıyla yani bir döneme geçilmiştir. Bununla birlikte 6 ülke daha tanımıştır. Türkiye'nin tanımaması Türkiye Cumhuriyetindeki Abhazları üzmektedir. Dünyanın neresinde olursak olalım biz Abhazlar geleceğimizin devamı için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.
Hangi şartlarda olursa olsun önceliğimiz tarihimizi, kültürümüzü öğrenmek ve öğretmek olmalıdır. Ana vatanımızın var olma mücadelesinde Abhazya’mızın tanınması ve tanıtılması için her birimiz kendi yaşamımızda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Dünyada nerede yaşıyorsak yaşayalım asla kimliğimizi unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Bizler Türkiye’de yaşayan Abazalar 5. yada 6. nesilleriz. Türkiye’de doğduk, büyüdük, aile olduk, işimiz, arkadaşlarımız, akrabalarımız buradalar. Bu topraklar sürgüne uğrayan atalarımıza kapılarını açan ülkedir. Türkiye Cumhuriyetini oluşturan sosyal topluluğun bir parçasıyız ve bu ülkede mutluyuz.

BİZİM İÇİN TÜRKİYE VATANDIR
Bu ülkede insanlarımızdan; askerler, politikacılar belli zamanlarda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti hükumetlerin de önemli görevlerde yer almışlardır. Abhazlar ve diğer Kafkas göçmenler T.C. oluşumunda önemli yer almışlardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşları arasında Abhaz kökenli kardeşimiz de vardı. Aşhaura Rauf Orbay onlardan birisidir. Bizim için artık burası bir vatandır. Biz bu topraklarda hiçbir zaman ayrımcı ve bölücü olmamış birleştirici olmuşuzdur. Abhaz toplumunun yürekli insanları olarak, kültürümüzün içinde var olan ilkeleri: Dünya insanlarının kardeşçe yaşaması, barışın hakim, sevginin ve saygının egemen olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmalar ardından seçimlere gidildi. Kurucu başkan Yüksel Candemir'in tek liste olarak katıldığı seçimlerde, Candemir üyelerin tamamının oyunu alarak tekrar başkanlığa seçildi. Yüksel Candemir başkanlığında oluşan yeni yönetimde ise şu isimler yer aldı: Yamar Güney, Ahmet Alkan, Erdoğan Erkaymaz, Atilla Yaşuk, Ümit Aydın, Hasan Güney, Gülşah Candemir ve İlknur Kahveci.

Editör: Vitrin Haber