Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır; “Yeşil ekonomi, insan refahının ve sosyal eşitliğin gelişmesi esnasında, önemli çevresel riskleri ve ekolojik kayıpları azaltabilmek ve kaynakların verimli kullanılmasıdır” dedi.

Dünya Çevre Günü Sinop’ta Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor. Sinop  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Valilik Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi. Törene Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül Çevre ve Şehircilik il Müdürü Salih Sağır, vali yardımcıları, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü  personeli ile vatandaşlar katıldı. 

“Yeşil Çevre Yeşil Ekonomi”

Çelenk sunumu ile başlayan törende konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, İl Müdürlüğü olarak Sinop’ta sanayi tesislerinin çevreye olumsuz etkisi olan veya olabilecek etkilerinin azaltılması için gerekli takibi yaptıklarını söyledi.

Konuşmasına Çevre Günü’nün tarihçesini anlatarak başlayan Sağır; “1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm şehrinde 133 ülkenin katılımıyla Birleşmiş Milletler Örgütünün düzenlediği konferansta çevre sorunları ele alınmış olup, 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler tarafından her yıl çevreyle ilgili bir tema işlenmektedir. 2012 yılının teması ‘Yeşil Ekonomi’ sloganı ise ‘siz de var mısınız?’ dır.  Çevre dostu ekonomi veya çevreyle uyumlu ekonomi diye de tanımlayabileceğimiz yeşil ekonomi, insan refahının ve sosyal eşitliğin gelişmesi esnasında, önemli çevresel riskleri ve ekolojik kayıpları azaltabilmek ve kaynakların verimli kullanılmasıdır. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak Sinop ilinde de sanayi tesislerinin çevre izni işlemleri kapsamında çevreye olumsuz etkisi olan veya olabilecek etkilerinin azaltılması veya en aza indirgenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması istenmekte ve takip edilmektedir. Unutmayalım ki yeşil ekonomi demek; çevre dostu ekonomi demek, çevreye duyarlı üretim, çevreye duyarlı sanayi, çevreye duyarlı sanayici ve her anımızda çevreci bir yaklaşım stratejisi izlemek demektir. Çevre bilincine sahip olmayan bir insan, yaşadığı dünyayı kendisinden sonra başkalarının da kullanacağını idrak edemez. Halbuki çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir.”    

“Sinop Çevre Dostu Bir Kent”                             
 
Törende konuşan Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise, Sinop’un doğası, kültürü denizi ile çevre dostu bir kent olduğunu söyledi. Cengiz, “Bu anlamda devlet olarak gelecek nesillere daha temiz daha yaşanılabilir bir Sinop bırakmak için hepimizin çok önemli ve ciddi görevler düşüyor. Geçen yıl yayınlanan akademik bir çalışmada Sinop yaşanılabilir kentler arasında ön sıralarda yer aldı. Bunu önümüzdeki yıllarda da sürdürebilmek daha iyiyi daha güzeli yakalamak konusunda irade sahibi olmak çevre kirliliğinin olmadığı kazasız sağlık bir yaşam diliyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından en temiz köy seçilen Erfelek Balıfakı, Durağan Çerçiler, ile Gerzenin Karlı köylerinin muhtarlarına plaket verildi. Ayrıca en temiz sanayici seçilen Sinop Beton ile Sürsan Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş temsilcilerine plaket verildi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında bu gün saat 14:00 da Sinop merkez Bayraktepe mevkisinde uçurma şenliği ile 7 Haziran Perşembe saat 10:00 da Akliman sahilinde temizlik kampanyası düzenlenecek. Ayrıca 9 Haziran Cumartesi günü Akliman mesire alanında çocuk esirgeme kurumu öğrencilerinin katılımı ile çevre pikniği etkinliği gerçekleştirilecek.

Editör: Vitrin Haber