Çeşitli yörelerde Hodan, Ispıt otu, Sağırdili, Kaldırık otu olarak bilinen ve lezzetiyle ün yapan yöreye has "Zılbıt" Sinop'ta köylü pazarındaki tesgahlarda bolca satılıyor. 

Henüz yeni çıkmaya başladığından kilosu 6-7 TL'den el yakan zılbıt şimdi 2.5 - 3 TL'ye kadar düştü. Soğanlı yumurtalı yemeğini yapılan Zılbıt'ın bitmek bilmeyen faydaları da lezzetine lezzet katıyor.
Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran Zılbıt'ın eski çağlarda savaşa giden askerler de cesaret verdiği için kullanıldığı belirtiliyor. Karadeniz'de özellikle Sinop ve Zonguldak yöresinde bolca yetişen bir sebze türü olan Zılbıtın çeşitli usullerde yemeği yapılıyor.  

İşte Zılbıt'ın Faydaları  
İdrar söktürür. Balgam söktürür. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Afrodizyak ve antidepresif etkisi vardır. İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler. Sakinleştirici özelliği vardır. Yumurtalı Zılbıt tarifi Birçok çeşidi yapılabilen Zılbıt'ın yumurtalı tarifini sizlerle paylaşmak istedik. Malzemeler: 1 kilo zılbıt, 3 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, 1 tatlı kaşığı domates salçası, sıvı yağ, tuz, pulbiber. Hazırlanışı: Zılbıt ayıklanır ve haşlanıp süzülür (Zılbıt temizleme: başta çiçekleri ayıklanır ve daha sonra suda kumu gidene kadar güzelce yıkanıp doğranıp haşlanır). Kuru soğan küp küp doğranıp salça ile yağda kavrulur. Zılbıtta eklenip kavrulur, yumurta kırılır güzelce karıştırıp pişince tuz ve pulbiberde eklenip servis edilir.  


 
Editör: Vitrin Haber