Sinop Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında “Şiddeti önlemek için önce anlamak” konulu konferans gerçekleştirildi.

Sinop Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu salonunda gerçekleştirilen konferansa Vali Köksal Şakalar, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gül Sultan Özeren,  Şiddetle Mücadele Vakfı Kurucusu Adem Solak, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. 

Programa katılanların yakalarına salon girişinde farkındalık amacıyla turuncu kurdele takıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Melih Keleş, geçmişinde Nene Hatunların, Fadime Bacıların olduğu köklü bir tarihe sahip medeniyetimizde hiçbir şekilde yeri olmayan kadına şiddetin, bugün maalesef 21. yüzyılda tüm insanlığın yüzleştiği bir problem olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Keleş; ““25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ne istinaden kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı içermektedir. Kadınların şiddete maruz kaldıkları durumlarda başvurabileceği koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Bakanlığımızca İlimizde de açılmış olup,  15.08.2017 tarihinden itibaren hizmet vermektedir.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri(ŞÖNİM), şiddet olgusunun nedenlerini, varlığını ve sonuçlarını tespit etmek, tek elden ve çok yönlü mücadele etmek amacıyla kurulmuştur. Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verilmektedir. Yani Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri; aile içi şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların yaşadığı şiddet sonrasında gereken tedavi hizmetlerini koordine etmek, şiddet mağduru kadınlara, varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaç durumunda barınma yeri sağlamak, hayati tehlikenin bulunması halinde koruma altına almak, geçici maddi yardımlar yapmak, hukuki destek vererek dava takipleri yapmak, iş edindirmeye yönelik destek vermek, şiddet uygulayanlara eğitim ve danışmanlık desteği gibi temel destekler sunmaktadır. Gizlilik ve mahremiyetin temel prensip olduğu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde alanında uzman meslek elemanları tarafından şiddet mağduru bireylerle bire bir özel görüşmeler yapılırken onların güvenliklerini sağlayıcı tedbirler de alınmaktadır. 

İçinde yaşadığımız toplumun bütün bireylerine ve aileye zarar veren kadına yönelik şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak birlikte el ele mücadele etmeliyiz. 
Şiddete sessiz kalmayalım, korkmayalım, utanmayalım, ortak olmayalım. Çünkü kadına şiddet, insanlığa ihanettir” dedi. 

Yapılan konuşmanın ardından Sinop Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gül Sultan Özeren ve Şiddetle Mücadele Vakfı Kurucusu Adem Solak tarafından “Şiddeti Önlemek İçin Önce Anlamak” konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Yapılan sunum sonrasında program soru cevap bölümü ile devam etti.

Program sonunda Vali Köksal Şakalar tarafından, Sinop Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gül Sultan Özeren ve Şiddetle Mücadele Vakfı Kurucusu Adem Solak’a plaket ve hediye takdim edildi. 


 

Editör: Vitrin Haber