Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sinop İl Müdürü Yaşar Yılmaz, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında basın toplantısı düzenledi. 

Kurumun toplantı salonunda gerçekleştirilen programa, Sinop Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Vekili Ahmet Buruk, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben, Yazı İşleri Müdürümüz Serhat Özşahin ile basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Programda konuşan SGK Sinop İl Müdürü Yaşar Yılmaz, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışmaları ile yeni düzenleme ve reformlar hakkında geniş bilgi verdi. Üç ayrı kurumun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmesinin 10.yılında olduklarını hatırlatan Yaşar Yılmaz, Sosyal Güvenlik bilincinin, ilköğretim çağından başlayarak hayatın tüm aşamalarında oluşturulmasına ve zinde tutulmasına yönelik çalışmalar ile bu konuda elde ettikleri sonuçlar konusunda hafta boyunca bilgilendirme çalışmaları gerçekleştireceklerini dile getirdi. 


REFORMLAR BU HAFTAYA YETİŞTİRİLEREK KANUNLAŞTIRILDI
64. Hükümetin eylem planında yer alan ve kurumu ilgilendiren tüm reformların, Sosyal Güvenlik Haftasına yetiştirilerek kanunlaştığının altını çizen Yaşar Yılmaz; "Kamuoyu nezdinde çok büyük karşılık bulan ve memnuniyetle değerlendirilen bu reformlardan da söz edeceğiz. Kurum olarak, sizleri; kurumumuzun faaliyetleri, son dönemde hizmet verdiğimiz ve hizmet aldığımız kesimlere yönelik yaptığımız iyileştirmeler ve yeni dönemde de yapmayı düşündüğümüz projeler hakkında bilgilendirmek istiyoruz. 1 Kasım seçimlerinin ardından 64.Hükümet eylem planında yer alan hususlar ve sürecin devamında yapılan tespitler ışığında vatandaşlarımız lehine birçok iyileştirme yapılmıştır. Çalışmalarımız, kurumuzun hizmet kalitesini  artırma gayreti içerisinde olacak şekilde vatandaşlarımızın hizmetlere daha kolay ve hızlı ulaşmasına yönelik imkanlar sağlama mücadelesi şeklinde devam etmektedir. İl müdürlüklerimiz, kurumumuzun taşra teşkilatını oluşturmakta olup  vatandaşlarımız için yerinden çözüm hizmetleri sunmaktadır. Taşra teşkilatımız, vatandaşlarımızın işlerini ve ailelerini geride bırakıp Kurumumuzun  merkez hizmet birimlerine müracaat etmesine gerek kalmaksızın tüm işlemlerini gerçekleştirebilecekleri ve sorunlarını çözebilecekleri kabiliyetlerle donatılmıştır. Vatandaşlarımızca cevaplanan memnuniyet anketlerinde, Çalışma Bakanlığımız ve bağlı ilgili kuruluşlarına artan güven ve memnuniyet oranları da, bu hizmeti yerine getirmedeki gayretimizin somut meyveleridir.

GENÇLERE İKİ YIL DAHA EK SOSYAL GÜVENLİK HAKKI
Lise’de öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olduğunda 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olduğunda 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde, daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz Üniversiteden 23 yaşında mezun olduğunda 25 yaşına kadar, 22 yaşında mezun olduğunda 24 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. 

GENÇLERİMİZİN BORCU SİLİNİYOR
Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, özellikle bir Sosyal Güvenlik Haftasında, geleceğimizin teminatı gençlerimize müjdeler vermekten son derece memnunuz. Gençlerimizin istihdamı ve çalışma hayatına katkıları başta olmak üzere kendilerine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Gençlerimiz kendilerine sık sık müjdeler vereceğimizden emin olsunlar…
Kurumsal hizmetlerimizde, özellikle memurlarımızın emeklilik işlemlerinde kullandığımız programlar yenilenerek  emeklilik işlemleri ve diğer hizmetlerin daha kolay ve hızlı yapılması sağlanmıştır.

BAYAN MEMURLARA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI
Bayan memurlarımıza yarı zamanlı çalışma hakkı getirildi. Doğum izinlerinin bitiminden sonra çocukları ilköğretime  başlayana kadar bayan memurlarımız yarı zamanlı çalışabileceklerdir. Böylece bayan memurlarımız çalışma hayatına devam ettikleri gibi annelik görevlerini de yerine getirme imkanı bulacaklar. 

SİGORTALI BAYANLARA YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir. Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum yada evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde 1 aylık maaş almakta ve 1 aylık primi yatırılmaktadır. 

TEŞVİKTE 10 SİGORTALI ZORUNLULUĞU KALKTI
Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan ilimiz, teşvik kapsamında olup, daha önce 10 sigortalı çalıştırma şartına bağlı olan teşvikten yararlanma koşulu kaldırılmış olup, bir sigortalı bile çalıştıran iş yerlerimiz teşvik kapsamına alınmıştır. Asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlerimizin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlerimize 100 TL asgari ücret desteği sağladık. Bu uygulama ile işverenlerimizin yükü hafiflemiş ve iş yerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmamıştır. 
 
Editör: Vitrin Haber