CHP Sinop İl Kadın Kolları kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı kanunun 78. Yıl dönümü sebebiyle bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hacer İnceoğlu, “Aradan geçen 78 yıllık süreçte biz, kazanımlarını daha ileriye taşıması beklenirken, bugün itibarıyla gelinen nokta hiç de iç açıcı değildir.12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde “ TBMM’deki 550 milletvekilinden sadece 78’i,Hükümetteki 26 Bakandan 1’i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı % 2,5 ‘ tir 2 bin 924 Belediye Başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i kadındır.2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza kötü tablo çıkmakta.81 Valinin 1 ‘i, 103 rektörden 5’i,428 Vali Yardımcısından 7’si,795 Kaymakamdan 22’si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın.26 müsteşar arasında hiç kadın yok . Sendikaların, TOBB, TZOB, TESK gibi STK’ ların Yönetim kurullarında da hiç kadın yok. ‘ Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir.’ demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe ‘ sonuçlarda eşitlik’ sağlayamıyor. Asıl olan, ‘sonuçlarda eşitlik’ anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde elli yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz” dedi.

Ayrıca İnceoğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve Cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında Eşit Temsil Eşit Katılımın sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.




Editör: Vitrin Haber