Kurban Bayramı dolayısıyla yurdun farklı noktalarından gelen besiciler, Sultangazi'deki kurban satış ve kesim alanında gece gündüz hayvanlarının başında nöbet tutuyor. Hayvanlarıyla aynı çadırda uyuyup yemek yiyen satıcılar, günün yorgunluğunu demli çayla atıyor. Sinop’tan Sultangazi’de kurulan alana gelen Caner Günaydın, tek sermayeleri olan hayvanlarının çalınmaması için gece gündüz nöbet tutmaya devam edeceklerini söyledi. 

Sultangazi Belediyesi tarafından Kurban Bayramı dolayısıyla kurulan kurban satış ve kesim merkezi, yurdun doğusundan batısına kadar birçok besiciyi bir araya getirdi. Kurbanlık hayvanlarıyla aynı çadırın içerisinde gece gündüz demeden nöbet tutan satıcılar, aynı çadırda hem uyuyor hem de yemeklerini pişiriyorlar. Bazı müşteriler sabah saatlerinde kurbanlık hayvanlarını seçmek için pazara gelirken, satıcılar bir an olsun hayvanlarının başından ayrılmıyor. Saman balyaları üzerine örttükleri örtü ile hayvanlarıyla aynı çadırda yatan kurban satıcıları, en büyük keyfi gece semaverden içtikleri çayda buluyor. Ailelerinden günlerce uzakta kalan besiciler, kimi zaman okunan bir türkü ile dertlerini anlatıyor kimi zaman soluğu telefon başında alıyor. Çocuklarından ayrı kalan bazı babalar baktıkları fotoğraflarla hasret gidermeye çalışıyor.

“MÜŞTERİLERE FİYAT FAZLA GELİYOR”
Yetiştirdiği hayvanları satmak üzere İstanbul’a gelen besici Murat Günay, “Kurban almak için gelen müşterilere fiyat söylediğimiz zaman fazla geliyor ama bilmiyorlar ki hayvanlar buraya gelene kadar ne tür engeller aşıyor. Buraya getirdiğimiz hayvanların hepsini kendimiz yetiştirmiyoruz, civar illerin köylerinden hayvan pazarlarından topluyoruz. Malum ülke karışık, zor bir dönemden geçiyoruz. Burada hayvanımıza bir şey olması bizi kahreder. Gece gündüz hayvanlarımızın başında nöbet tutuyoruz. 4 yaşında bir kızım ve 11 yaşında bir oğlum var. Kızım annesine demiş ki ‘Anne babam neden gelmedi’. Eşim bana bu durumu anlattığı zaman benim için en büyük hasret bu oluyor” dedi.
20 yıldır besicilik yapan İbrahim Aşçı, 4,5 saat yolculuk yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: 
"Yolculukta hayvanlar yorulduğu için indirirken zorlandık. Hem canımız hem malımızı burada olduğu için sabaha kadar bekliyoruz. Herkesin bir işi var, bizim de işimiz bu olunca severek zorlukları çekiyoruz. Sultangazi faklı bir ilçedir bizim için, biz her zaman belediyenin hizmetlerinden memnunuz.”

“GECE GÜNDÜZ BURADAYIZ UYKU YOK”
Sinop’ta besicilik yapan ve hayvanlarını Kurban Bayramı dolayısıyla Sultangazi kurban satış ve kesim merkezine getiren Caner Günaydın, “Ben sadece besicilik yapıyorum, okul okumadım önümde askerlik var. Gece gündüz buradayız uyku yok. Bazen bir iki saat fırsat bulduğumuz vakit biraz uyuyoruz, yapılacak meslek değil bu besicilik. Gece gündüz hayvanlarımızın yanında kalıyoruz bir şey olacak korkusundan bekliyoruz” diye konuştu.
Erzurum’da baba mesleği olarak başladığı işe devam eden Metin Şeker, “Hırlısı var hırsızı var, hayvanlarımızın başında bu yüzden nöbet tutuyoruz. Hayvanlarım çalınsa tanırım. Nasıl bir insan bir insanı tanır, bende hayvanlarımı öyle tanırım” ifadelerini kullandı.

KURBANLIKLAR SAHİPLERİNİ ZAMAN ZAMAN ZORLUYOR
Saatlerce süren yolculuk sonunda kamyonla gelen kurbanlıklar, gerekli belgeleri kontrol edildikten sonra pazar alanına alınıyor. Besiciler için en büyük zorluklardan biri saatlerce yolculuk yapan huysuz hayvanları çadıra sokup bağlamak oluyor. Kurbanlıkların kamyondan inerken kaçmaya yeltenmeleri hayvan sahiplerini çoğu zaman zor duruma sokuyor.
Sultangazi Belediyesi, kurduğu büyük kurban satış ve kesim merkezi ile satıcılara büyük kolaylık getirdi. Belediye, temel ihtiyaçların yanı sıra birçok hizmeti pazar alanındaki satıcılara ve müşterilere sundu.

Editör: Vitrin Haber