Deniz Şehitleri anıtına çelenk koyulması ile başlayan programa Sinop Valisi Köksal Şakalar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcıları İzzet Ercan ve Mehmet Tanışır, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, TCSG-72 Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Koray Kemiksiz, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, kurum müdürleri, STK ve Siyasi Parti temsilcileri, Gazi ve Şehit aileleri ile öğrenciler katıldı.

18 MART, TÜRK VATANININ PARÇALANAMAYACAĞININ TÜM DÜNYAYA HAYKIRILDIĞI GÜNDÜR

Anıta çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşı okunması ile başlayan programda tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, 18 Mart tarihinin Türk vatanının parçalanamayacağının Tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğunu söyledi.

Özgen; “Bugün, Türk adının dünyada duyulduğu andan itibaren, şanlı bayrağımızı yeryüzünün pek çok noktasına taşıyanların, üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, şanlı bayrağımızın yeryüzünün pek çok noktasına barışı, adalete ve kardeşliği kendine şiar edinerek taşıyan gittiği her ülkede barışı ve kardeşliği yaşam şekli haline getiren Türklük, İslamiyet ve vatan topraklarını korumak uğruna bedenlerini bu mübarek topraklara koyanların günüdür.  Bugün davul zurna ile eline kına yakarak asker ocağına gönderdiği oğlunun tertemiz alnını öperek son yolculuğuna uğurlayan aziz şehit annelerinin, babalarının, eşlerinin ve çocuklarının gurur günüdür. 

Bugün, 18 Mart vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna, canlarını seve seve feda eden; Asya’da, Afrika’da, Avrupa’da, yavru vatan Kıbrıs’ta, Kore’de ve güzel yurdumuzun dört bir yanındaki şehitliklerde ve savaş şartları gereği elbiseleri dahi çıkarılmadan bilinmeyen yerlerde, “kefensiz, bazıları da mezar taşı olmadan, ama görevini yapmış olmanın huzuru içerisinde” yatan binlerce kahraman şehidimizin, aynı günde ve görkemli bir şekilde anılması için belirlenmiş şehitleri anma günüdür. Ülkemizin namusu, şerefi, bayrağı kutsal değerlerimizdir. Vatanın bölünmez bütünlüğü uğrunda canlarını veren istiklal ve bağımsızlığımızın abideleri, yurt sevgisi ve kahramanlığın en büyük sembolleri olan şehitlerimize şükran minnet duygularımızı sunduğumuz gündür. Bugün halkın huzur ve güvenliği için şer odakları ile mücadelelerinde vatan aşkı ile canlarını veren emniyet teşkilatlarımızı minnetle andığımız gündür. Bugün yurdumuzun en ücra köşelerinde öğrencilerine bir kelime öğretme sevdası içindeyken kalleşçe katledilerek mertebelerin en büyüğüne ulaşan eğitim şehitlerimizin, adli, mülki görevlerini icra ederlerken görevleri başında ebediyete intikal eden şehitlerimiz ile diğer kamu görevlisi şehitlerimizin huzurlarında saygı ile eğildiğimiz gündür" dedi.

Aziz şehitlerimizi andığımız bu anlamlı ve müstesna günde içte ve dıştaki hainlerin oyunlarına karşı yürekliyiz, sadakatliyiz, asaletliyiz ve vatanımıza sevdalıyız. Bu hainlerin ve işbirlikçilerinin aynı kişiler olduğunu biliyoruz. Gereğini de gerektiği şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Haklı olanın kazanacağına olan inancımız tamdır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene”.

Daha sonra Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tekin Tufan tarafından Necmettin Halil Onan’ın “Dur yolcu” isimli şiirini okudu.

Sinop Valisi Köksal Şakalar tarafından şehitlik defterinin imzalanması ardından program şehir mezarlığındaki şehitliğin ziyaret edilmesi ile devam etti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. Yıldönümü programı Sinop Kültür Merkezinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. Yıldönümü programının sunulması ardından Sinop Kültür Merkezinde Kınalı Kuzular tiyatro oyunu gösterimi ile sona erdi.

Editör: Vitrin Haber