Deniz Şehitleri anıtına çelenk koyulması ile başlayan programa Sinop Valisi Hasan İpek, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcıları Mehmet Tanışır ve Savaş Ünlü, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, kurum müdürleri, STK ve Siyasi Parti temsilcileri, Gazi ve Şehit aileleri ile öğrenciler katıldı. 

18 MART, TÜRK VATANININ PARÇALANAMAYACAĞININ TÜM DÜNYAYA HAYKIRILDIĞI GÜNDÜR 
Anıta çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşı okunması ile başlayan programda tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, 18 Mart tarihinin Türk vatanının parçalanamayacağının Tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğunu söyledi. Özgen; “Bugün, Türk adının dünyada duyulduğu andan itibaren, şanlı bayrağımızı yeryüzünün pek çok noktasına taşıyanların, üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, Türklük uğruna bedenlerini, bu mübarek topraklara koydukları gündür. Bugün, git evladım, yıllarca ben oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma, kara taşlar çalayım, haydi oğlum, haydi git, ya gazi ol, ya şehit” diyerek, davul, zurna ile asker ocağına gönderdiği oğlunun, tertemiz alnını öperek son yolculuğuna uğurlayan, aziz şehit anaları,  babaları,  eşleri ve çocuklarının gurur günüdür. Bugün, barutun kanla, kanın canla buluştuğu, canın;  vatan, millet ve bayrak uğruna destanlaştığı gündür. Bugün; Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının Tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Bugün, 18 Mart vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna, canlarını seve seve feda eden; Asya’da, Afrika’da, Avrupa’da, yavru vatan Kıbrıs’ta ve güzel yurdumuzun dört bir yanındaki şehitliklerde ve savaş şartları gereği elbiseleri dahi çıkarılmadan bilinmeyen yerlerde, “kefensiz, bazıları da mezar taşı olmadan, ama görevini yapmış olmanın huzuru içerisinde” yatan binlerce kahraman şehidimizin, aynı günde ve görkemli bir şekilde anılması için belirlenmiş şehitleri anma günü’dür. Sizlerle gönül bağlarımızı tazelediğimiz bu müstesna günde söz veriyoruz ve diyoruz ki, en gelişmiş silahların dahi yok edemeyeceği ulusal ve manevi gücümüz, Türk Milletinin bağrında yetiştirdiği ölümsüzlerle sonsuza kadar filizlenecek ve devam edecektir. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi saygı rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi

AZİM VE KARARLILIĞIMIZ BİN YIL GEÇSE DE DEVAM EDECEK 
Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Cavit Kağan Özkan’ın okuduğu “Çanakkale” isimli şiir sonrası Vali Hasan İpek, Şehitlik defterini imzaladı. Vali İpek, Şehitlik defterine şunları yazdı; “Milattan sonra 665 yılında Sinop’ta şehitlik mertebesine ulaşan Seyyid İbrahim Bilal ile başlayıp, 1853 yılı Sinop deniz savaşı ve Çanakkale geçilmez denilerek bir kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale savaşı ile devam eden şehitler kervanına, ülke olarak Güneydoğu bölgesinde yürütülen terörle mücadele ve son olarak 2016 yılında sınırlarımız ve bölge halkının güvenliği için başlatılan Fırat kalkanı harekatı şehitlerimiz de katılmıştır. Ayrıca, demokrasimizi ortadan kaldırmaya yönelik olarak Fetullahçı terör örgütü tarafından 15 Temmuz gecesinde düzenlenen hain darbe girişiminde tankların önüne yatan, kedisine doğrulan silahların karşısında gövdesini siper ederek geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazarak tarihi bir duruş sergilemiştir. Hain darbe girişiminde şehit edilen 249 aziz şehidimiz, kahraman bir milletin evlatları olarak gönüllerimizdeki mutena yerlerini almışlardır. Şu iyi bilinmelidir ki; tek bayrak, tek devlet ve tek vatan ülkümüzden ne kadar şehit versek de vazgeçmeyeceğiz. Aziz şehitlerimiz, kendi canlarınızı vererek vatan yaptığınız bu topraklar ve aziz milletimizin gönülleri, sizlerin ebedi istirahatgahıdır. Sizlerin huzurunda saygı ile eğiliyor ve dualarımızla şefaatinizi diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden gazilerimiz ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diler, şükran ve saygılarımı sunarım. Ruhunuz şad olsun.”

ŞEHİTLİKTE DUYGUSAL ANLAR

Etkinlikler şehir mezarlığındaki şehitlikte devam etti. Burada şehitler için kur’an-ı Kerim tilaveti ile dualar okundu. Protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Oldukça duygusal anların yaşandığı şehitlik ziyareti sırasında şehitlikte hazır bulunan şehit ailelerinin acıları paylaşıldı. Vali İpek ve protokol üyeleri şehit aileleri ile bir süre konuştu. Protokol üyeleri burada ayrıca 10 Aralık tarihinde İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Berkay Akbaş’ın da mezarını ziyaret etti. 

Etkinlikler, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Otelinde Şehit ve gazi aileleri onuruna verilen öğle yemeğinin ardından Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen program ile son buldu.
Editör: Vitrin Haber