Dün akşam geniş güvenlik önlemler altında Samsun'a getirerek Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne ait OMTEL Otel’e yerleşen BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile Halkların Demokrasi Kongresi (HDK) Birleşme Başkanı Prof Fatma Gök, bugün kaldıkları otelde basın toplantısı düzenlediler. Milletvekilleri Karadeniz turunun amaçlarını açıklarken, Sinop'ta uğradıkları saldırıya tepki gösterdi. 

Karadeniz turunu aslında önceden planladıklarını belirten Kürkçü, "Dün Sinop'ta yaşanan olaylara söylenecek tek şey barıştan menfaatleri olmayan, savaşı bir düşüncenin hareketidir. Karadeniz halkının barış yolunda önünü kesmek istiyorlar. Aslında bu tura Artvin'den başlamış olsaydık, aynı tepki ile karşılaşacaktık. Bunların faaliyetleri bizim yolumuzu kesemez. Kamu binası taşlamaya kimsenin hakkı yok. Hiç kimsenin hayatı tehdit etmeye hakkı yok. Bizim yolumuzu kesecek hiçbir güç bilmiyoruz. Özgürlükle set vurulmak isteniliyor. Karadeniz'in doğusundan batısına biz onlarla buluşmaya geldik” dedi.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşecek isimlerle ilgili bir soru üzerine Kürkçü, “Bizim bildiğimize göre Öcalan’ın çağrısı var, görüşmek istediği insan listesi var. BDP VE DTK’dan eşbaşkanların ve bir dizi vekilimizin başvurusu var. Bizim grubumuzdan 3 kişilik bir öneri yapıldı. Adalet Bakanlığı’na başvuruldu, Başbakan’a başvurulacaksa bilelim. Bizim başvurumuz bu aşamada değerlendirilmiyor. Bizim yola devamımız meselesini biz mesele etmiyoruz. Bu açıdan bizim eski kararımız geçerli, yeniden gözden geçirip geçirmeyeceğimizi akşam değerlendirme yaparız” diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, “Sinop’ta yaşananlar, devletin içerisinde barışın gelmesinden rahatsız olan paniğe kapılan kesim özel kuvvetlerdir. Bunların repertuarını Türkiye halkları yakından bilmektedir. Biz barış isteyenlerin sesi, bunların patırtısını bastıracak güçtedir. Organize güçler bu süreci protesto etmek için ellerinden geleni ardına koymuyorlar” ifadelerini kullandı. 

Kendilerine yerel yöneticilerden uyarı geldiğini belirten Önder, “Sayın İçişleri Bakanı olmak üzere devlet yetkilileriyle görüştük, grup başkanvekillerimiz görüştüler. Bu uyarı bize Sinop yerel yetkililerinden geldi. Hükümetten böyle bir yaklaşım söz konusu değil, Sinop yerel yetkililerin söylediği şeyler” diye konuştu.
BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, “Türkiye’nin gasp edilen demokrasi kültürünü yeniden inşa etmek, eşit yurttaşlık temelinde bir arada yaşayabileceğimizin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Biz çok geniş bir yelpazeyiz, Türkiye’yiz. Sinop’ta bizi engelleyen yapılan özellikle emniyetin zaafı olmasaydı Sinop halkıyla buluşma yapacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’de demokrasi güçlerine bir baskının olduğunu görüyoruz. Bugün sabah KESK’e yine bir operasyon olmuş bunu kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise şunları söyledi: 
"Sinop'ta vatan, bayrak, ezan ve şehitlerden bahseden insanların bizi dinlemesini isterdim. Vatan bizim, şehitler bizim. Ölümlerin olmaması için, inançlar özgür olsun diyoruz. Karadenizli sanatçı Kadir İnanır'ın Kürt halkı için yaptığı açıklamaları takdirle karşılıyoruz. Düşmanca duygular besleyenler bu ülkede azınlık kalacaktır. Yok olup bitecektir."

Editör: Vitrin Haber