Rusya Ulusal Araştırma Nükleer  Üniversitesi'nin (MEPhI), Hacettepe, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ankara  Üniversitesi ile yürüttüğü eğitimde işbirliği anlaşmalarını iptal ettiği  bildirildi. 

Hacettepe ve İTÜ'nün anlaşmaları, iki üniversite arasında bilim,  eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliğini kapsarken, Ankara Üniversitesi ile  yapılan anlaşma, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santrale yetişmiş insan  gücü sağlamayı amaçlıyordu. 

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi  Meriç, yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi ile Rusya'dan MEPhI  arasında 13 Nisan 2015 tarihinde iki anlaşmanın imzalandığını bildirdi. 

Bunlardan birinin, "çift yüksek lisans programı çerçevesinde akademik  işbirliği" anlaşması, diğerinin ise "bilimsel, eğitim ve sosyal alanlarda  işbirliği" anlaşması olduğunu bildiren Meriç, bu kapsamda anlaşmaların iki  üniversite arasında öğrenci değişimini içerdiğini anlattı. 

Meriç'in verdiği bilgiye göre Rus Üniversitesi ile Nükleer Güç  Santrallerini İzleme, Kontrol ve  Güvenli İşletim Sistemleri Çift Diploma Yüksek  Lisans Programı çerçevesinde imzalanan akademik işbirliği anlaşması, çift diploma  programına kabul edilecek Rus ve Türk öğrencilerin eğitimlerinin ilk 6 ayı Ankara  Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde, bir yılını Moskova MEPhI'de, son  altı ayını da yine Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde geçirmelerini öngörüyordu. 

Meriç, anlaşmaya göre Akkuyu'da toplam 4 ünite için ihtiyaç duyulan,  nükleer enerji bilgisine sahip bin mühendisin, hem Türkiye hem de Rusya'da  eğitilmesinin amaçlandığını bildirdi. 
İşbirliği anlaşmasının imza törenine Türkiye'den yetkililerin yanı  sıra Akkuyu Nükleer Santralinin yapımını üstlenen ROSATOM Genel Müdürü Sergey  Kirienko'nun da katıldığını vurgulayan Meriç, Rus Üniversitesinin ikili anlaşmaya  iptal ettiğine ilişkin yazının yakın zamanda ellerine geçtiğini bildirerek, şöyle  konuştu: 
"Anlaşmaya göre Türk öğrenciler, bir yıl boyunca MEPhl'de ve bir  nükleer santralde deneylerini yapacaklar, tekrar Türkiye'ye dönüp tez  hazırlayacaklardı. Öğrencilerimiz, Rusya'daki reaktörlerin başında deneyler  yapacak, tecrübe kazanacaktı. Bu şekilde, yaklaşık bin öğrencinin hem Türkiye'de  hem de Rusya'da eğitimi planlanmıştı. Hem Rus hem Türk öğrenciler, önümüzdeki  yıldan itibaren hem Türkiye'ye hem de Rusya'daki eğitimlerine başlayacaktı." 

NÜKLEER ENERJİDE BAŞKA ÜLKELER DE VAR  
Rus tarafının anlaşmayı iptal ettiğini duyurmasıyla Ankara  Üniversitesi olarak nükleer enerji konusunda ihtiyaç duyulan yüksek lisans  programlarını kendilerinin açacağını vurgulayan Meriç, "Nükleer enerji konusunda  deneyim kazanılabilecek Almanya, Japonya, Çin, İngiltere, Hindistan, İspanya gibi  başka ülkeler de var. Bu ülkelerden bazıları, üniversitemize nükleer enerji  konusunda bazı tekliflerde bulundu. Rus üniversitesinin bu iptal kararının  ardından bu ülkelerden gelen diğer teklifleri değerlendireceğiz. Örneğin Sinop  Nükleer Santrali de Japonya-Fransa ortaklığında yürütülecek. Tüm bu ihtimaller de  masamızda duruyor" ifadesini kullandı. 

Meriç, angajman kuralları gereğince sınır ihlali yapan Rus uçağının  düşürülmesinin ardından Rus ve Türk öğrencilerle ilgili gelişmeler konusunda, "Bu  olaylar ve gelişmeler bizi gerçekten çok üzüyor. Bizler Rus üniversiteleri ile  ilişkilerimizi geliştirip kuvvetlendirmek isterken politik gelişmeler karşısında  tüm emeklerimizin ve ilişkilerimizin iki satırlık yazı ile silinip atılması ne  kadar Rus geleneklerine uyuyor, üzülerek öğreniyoruz. Biz gelişmelere, bilim  insanları olarak politik değil, bilimsel açıdan bakıyoruz. Bizim tek kaygımız  öğrencilerimizin geleceği. Bu eğitimler kapsamında Rusya'dan da Türkiye'ye  öğrenci gelecekti, Türkiye'den de Rusya'ya öğrenci gidecekti. Her iki ülkenin  öğrencilerinin de önü kesilmiş oldu. Politikanın Ruslar tarafından eğitime  bulaştırılmasını hiç doğru bulmuyorum" değerlendirmesini yaptı. 

Niyazi Meriç, MEPhI'nin Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik  Üniversitesi ile yürüttüğü bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliği  anlaşmasındaki katılımını da durdurduğunu sözlerine ekledi. 
AA

Editör: Vitrin Haber