Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra; Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakanlar, Devlet Erkânı ve davetliler iştirak etti.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesi ve ev sahipliğinde düzenlenen açılış programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Millet Kütüphanemiz tam bir külliye olarak hizmet verecek. Burayı, sadece kitap raflarının dizili olduğu bir mekân değil, aynı zamanda ilim erbabını buluşturan bir ilim merkezi ve bir kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Kitap kültürü etrafında çalışmaların icra edileceği, ilim meclislerinin toplanacağı bir mekân olarak inşa ettik” dedi.

“BİZİM MEDENİYETİMİZ, ASIRLAR BOYUNCA HEP İLMİ GELİŞMELERİN MERKEZİNDE YER ALMIŞTIR”
Erdoğan, tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma, ihya etme gayreti varsa, orada bir kütüphane inşa çabasının da mevcut olduğuna dikkati çekerek, “Hülagü’nün başında olduğu Moğol orduları kütüphaneleri yakarken, Semerkand gibi asude bir şehri inşa eden Timur, kütüphaneler kurarak, Semerkand’ı bilimin başkenti yapmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kütüphane ile tarihe uzanan köprüler kuruyor, coğrafyalar arasında kavşaklar inşa ediyoruz. İstiyoruz ki, gençlerimiz, araştırmacılarımız milyonlarca kitabın bulunduğu rafların arasında dolaşsın. Burada çayını, kahvesini, simit, kek onları yesin, içsin ücretsiz para yok, bu şekilde bunu yapacağız. Cihannüma adını verdiğimiz ilmin denizinde yüzsün. İbn-i Sina ile insan bedenine, Farabi ile insan ruhuna insin, Aristo ile düşüncenin koridorlarında gezsin, Gazali ile hikmete kulak versin. Büyük okuma salonumuzun kubbe çevresinde çok çok önemli Alak Suresi’nin o kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir ayetleri yazıyor. Bu ayeti kerimenin ışığında gençlerimiz Yunus’un ifadesiyle ‘ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir’ diyerek kendi özlerini özellikle tanısın.”

“MİLLET KÜTÜPHANESİ 24 SAAT AÇIK VE TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ OLACAK”
Millet Kütüphanesi’nin 24 saat açık ve tüm hizmetlerin ücretsiz olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kütüphaneye yeni kimlik kartlarının sisteme okutularak giriş yapılacağını, gençlerin teknoloji alanındaki gelişimlerine katkı sağlamak üzere kurulan dene-yap teknoloji atölyelerinden birinin de kütüphanede faaliyet göstereceğini açıkladı.
Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, açılış için dua etti.

Duanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokol, açılış kurdelesini keserek Millet Kütüphanesini hizmete açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninin ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve davetlilerle birlikte kütüphaneyi gezdi.

Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan ve 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ve 550 bin e-kitap ile nadir eser bulunuyor.
“Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olma” niteliği taşıyan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, hem koleksiyonu hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında yer alıyor.
Kütüphaneyi kullanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, e-Devlet üzerinden üye olabilecek, yeni kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek. Eski kimlik sahipleri ise kütüphaneye, kapıda alacakları geçici kart ile girebilecek. Yabancı uyruklular ise pasaportları karşılığında verilecek geçici giriş kartlarıyla kütüphane hizmetlerinden faydalanabilecekler.

Editör: Vitrin Haber