Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen toplantıya katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yükseköğretim Genel Kurul Üyeleri ve Üniversite Rektörlerini 2015-2016 eğitim-öğretim yılı öncesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Birlik, beraberlik mesajlarının verildiği, üniversitelerle ilgili son durumların değerlendirmesinin yapıldığı toplantıya Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’da katıldı.

Türkiye’nin yükseköğretim alanında kat ettiği mesafenin en yakın şahitlerinin rektörler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; sorunların, sıkıntıların, ihtiyaçların elbette olduğunu ama sadece yükseköğretime geçişteki tıkanıklığın aşılmış olmasının dahi ülkemiz için tarihi önemde bir başarı olduğunu belirterek gelinen noktada elde edilen istatistiki verileri açıkladı: “Geçtiğimiz 12 yılda ülkemizin 81 ilinin tamamında üniversite kurarak, vakıf üniversitelerini teşvik ederek, 76 olan üniversite sayımızı 193'e çıkarttık. 2002 yılında ülkemizde 532 fakülte vardı; bugün ise 1579 fakülte sayısına ulaşılmıştır. Enstitü sayımız 298'dan 631'e; yüksekokul sayımız 173'ten 485'e; meslek yüksekokulu sayımız ise 417'den 923'e ulaştı. Aynı şekilde profesör sayımız 9.396'dan 20.879'a, doçent sayımız 5.367'den 14.140'a; yardımcı doçent sayımız 11.190'dan 33.323'e; okutman sayımız ise 5.435'ten 10.239'a yükseldi.”

Bugün üniversitelerde toplamda 148.903 akademik personelin bulunduğunu, üniversitelerdeki nicelik sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü, bundan sonraki süreçte niteliğin yükseltilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki başarılı üniversiteler listelerine ülkemizdeki üniversitelerin girmesini sağlamak mecburiyetinde olduklarını belirterek hükümete ve üniversitelere düşen görevlerin olduğunu belirtti: “Akademik başarılarıyla, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde elde ettikleri sonuçlarla Türkiye’nin gurur kaynağı üniversiteleri göreceğimiz günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Bir önceki yıla göre bir sonraki yılın daha başarılı olduğunu görmek bu umutlarımızı artırıyor. Bunun için hem hükümete hem de üniversitelerimize düşen çok önemli görevler var. Ülkemizin altyapısı güçlü olan sanayiye, tarıma, hayvancılığa, madenciliğe olduğu kadar ileri teknoloji gerektiren çalışmalara da ağırlık vermeliyiz. Artık üretmek tek başına yetmiyor. Araştırmak, geliştirmek, tasarlamak; üretmek kadar önemli bir hale geldi. Kamu kuruluşlarıyla, özel sektörüyle, üniversitesiyle el ele vererek güçlerimizi ve imkânlarımızı en iyi şekilde kullanarak süratle bunu başarmalıyız” dedi.
Yükseköğretim Kurulunun ve Üniversite Rektörlerinin; milletin kendilerinden beklentilerinin bilincinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, öğrencilere ve öğretim elemanlarına, 2015-2016 yeni eğitim-öğretim yılında başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı sonrasında Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Sinop Üniversitesi ve yapılan çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. 
Editör: Vitrin Haber