Sinop'ta tüm yetkileri Kayyıma devredilen ve çeşitli eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu Okyanus Eğitim Dağıtım ve Ticaret A.Ş'nin eski yönetici ve bazı ortaklarınca Cumartesi günü gerçekleştirilen basın toplantısı ardından, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, kendisine yöneltilen sözleri kınadığını açıkladı. 
 
Şirketin yönetici ve ortakları tarafından yapılan basın açıklaması ardından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın'dan cevap geldi. 

YAKIŞIKSIZ BİR ÜSLUP
Nihat Dalgın yaptığı yazılı açıklamasında, üniversite ve kendisi için kullanılan sözleri yakışıksız bulduğunu söyledi. Dalgın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "26 Mart 2016 günü Sinop Üniversitesi’nin 2016-2019 dönemi eylem planını açıklamak üzere tarafımızdan yapılan basın toplantısında bir basın mensubunun 'Kayyuma devredilen şirketin yurdunun üniversite öğrencileri için yurt yapılması konusuyla ilgileniyor musunuz' mealindeki bir sorusu üzerine yaptığımız açıklama, sonraki gün bir yerel gazetede 'rektör o yurt için yeşil ışık yaktı' şeklinde kendi yorumlarını ifade eden ve bazı kesimlerce yanlış anlaşılmaya müsait bir başlıkla haberleştirilmiştir. Nitekim  basın açıklamamızın gazetede bu şekilde verilmesinden rahatsızlık duyan Kayyum Zehra Nur Cerçil ve danışmanı Ayşe Serpil Yıldız hanım bizi ziyarete gelerek, bu haberin kendilerini töhmet altında bırakacağını dile getirerek, basın toplantısındaki açıklamamızda ki maksadımızı bizden dinlemişler ve böylece bizim basın toplantısı esnasındaki soruya verdiğimiz cevaptaki kastımız Kayyıma devredilen şirketin hukuki sorumluları tarafından net olarak öğrenildiği için, tekraren bu konuda bir basın açıklaması yapma ihtiyacı duymamıştık.  Ancak, 17 Nisan 2016 günü, kayyuma devredilen şirket ortakları tarafından yapılan basın toplantısında ismim zikredilerek, yakışıksız bir üslupla şahsıma saldırılmasını esefle müşahede etmiş bulunmaktayım.   
 
AMACIMIZ ÇITAYI YÜKSELTMEK
Dünkü bu haber sebebiyle, gerek söz konusu şirketin kayyumu ve danışmanı ile aramızda geçen konuşmayı gerekse basın açıklamasında tarafıma sorulan soruya verdiğim cevapta neyi kastettiğimi kamuoyuyla tekrar şu şekilde paylaşmayı zorunlu görmekteyim : Sinop Üniversitesi Rektörlüğü görevine geldiğim günden beri amacımız; Sinop Üniversitesi’ni daha huzurlu, daha saygın yapmaktır. Herkesi kucaklamak, şehirle ve halkımızla bütünleşmek, öğrenci sayımızı 15.000’lere çıkarmak, şehrimize gelecek öğrencilerin her açıdan rahat etmesini sağlamaktır. Bu bağlamda şunun bilinmesini isterim: Gelecek yıl için 11 yeni program açmayı planladık, buna göre Eylül 2016 da Üniversitemizde 9500-10.000 civarında öğrenci olacaktır. Eylül ayı için asgari 2300 kişilik barınma yerine ihtiyacımız olacaktır. Şehrimizde birkaç tane büyük çapta yurt yapma planlanmaktaysa da gelecek yıla bunların yetişmesi imkansızdır. Bu nedenle gelecek yıl gelecek olan öğrencilerimizi yerleştirecek yerler bulmak zorundayız. Bu noktada benim pozisyonum tamamen bu meseleyi hatırlatma, bu ihtiyacın gündemde kalmasını sağlamaktır, yoksa benim üniversite olarak yurtçuluk yapmak gibi görevim de yok düşüncem de yoktur. Eylem planıyla ilgili basın toplantısında da bu ihtiyaca dikkat çektikten sonra, bir basın mensubu Kayyuma devredilen bir yurttan bahsederek orasının da bu maksatla değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini sordu.

KİMSENİN MALININ PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE YÖNELİK İFADEMİZ OLMADI
Ben içinde öğrenci barındırılabilecek imkana sahip her yerin, Sinop’ta büyük yurtlar yapılana kadar, şehrimize gelecek üniversite öğrencilerine ücret mukabilinde hizmet verebileceği, hiçbir yerin atıl kalmaması gerektiği anlamında, söz konusu yerden de haberim olduğunu, meri mevzuat gereği eski işlevine devam edemeyecekse, atıl kalmak yerine mal sahipleriyle anlaşılarak Üniversite yurdu olarak açılmasının uygun olacağı, bu sayede birkaç yüz öğrenci için ihtiyaç duyulacak barınma mekanının sağlanmış olacağı, söz konusu mekanın boş durmaktansa mümkünse bu şekilde değerlendirilmesinin iyi olacağı anlamına gelen temennimi beyan etmiştim. Konuşmamda kimsenin malının herhangi bir kişi ya da kuruma peşkeş çekilmesi anlamına gelebilecek ifademiz ya da işaretimiz olmamıştır. Nitekim dünkü basın toplantısında benzer şekilde şirket ortakları da bazı okullarının kapatılacağına Kayyum tarafından 'Özel eğitim kursu', 'Etüt eğitim merkezi' gibi faaliyetlere devam ettirilebileceği yönündeki temennilerini dile getirmişlerdir. Bizim de demek istediğimiz budur; Sinop’ta var olan ve barınmaya müsait olan hiçbir binanın atıl durmaması, ücret karşılığında Üniversite öğrencilerinin barınması için değerlendirilmesidir. Şüphesiz benzer kurumların da bu türden ihtiyaçları olabilir, onlar da aynı duyguyu kendi kurumlarının ihtiyaçlarını gidermek adına yaşayacaklardır. Ancak, ben Sinop Üniversitesi Rektörü olduğum için doğal olarak öncelikle kendi öğrencilerimizi düşünmek, onlar adına konuşmak durumundayım. Yoksa, hukuki bir sürece giren bir yerin yurt olarak mı, okul olarak mı kullanılacağına, boş mu kalacağına karar verecek merci şüphesiz ilgili şirketin kayyumudur ya da yargıdır, buna göre bu konuda yeşil ya da kırmız ışık yakacak olanlar da onlar olacaktır.  
 
BÖYLE BİR ŞEY AKLIMIZDAN BİLE GEÇMEZ
Öte yandan biz gelecek öğrencilerin barınmalarına yardımcı olmaları için değişik otellerle de ilgilendiğimizi söylüyoruz, bundan kastımız otel sahiplerinin de bu konuda bilgi sahibi olmalarını sağlamak, belki konsept değişikliği yaparak öğrencilerin bir müddet barınmalarına katkı sağlamalarını kolaylaştırmaktır. Onları Kredi Yurtlar Kurumu (K.Y.K.) yetkilileriyle buluşturmak, eğer kârlı görüyorlarsa ücret mukabilinde öğrenci barındırmak için KYK ile anlaşmalarını teşvik ediyoruz. Buradaki 'ilgilenmek' ifadesi onların mekanlarına el koymak, zararına öğrenci barındırmaları için hukuki süreçte müdahil olmak, hukuki sorumlular üzerinde baskı kurmak elbette değildir; böyle bir şey aklımızdan bile geçmiş değildir. Biz Bektaşağa köyünde bulunan şu an atıl durumda olan Yatılı Bölge İlkokulu ile de ilgileniyoruz. Yani, acaba gelecek öğrenciler için şehir merkezinde barınma yeri temin edilemezse, orada öğrencilerimiz kalabilir mi,  işletmeci bulunabilir mi, oradan üniversiteye gidiş gelişte ne tür zorluklar yaşanır, şeklinde düşünüyoruz. Konuyla alakalı fikir jimnastiği yapıyoruz, o kadar! 
 
İMADA BİLE BULUNULMADI
Haberin gazetede yayınlanması sonrasında ziyaretime gelindiğinde Rektörlük makamında da aynı meyanda konuşma gerçekleşmiş olup, hiçbir ortamda söz konusu şirket ortağı olan mal sahiplerinin mal varlıklarının gasp edilmesi, maddi zararları doğrultusunda çaba sarf edilmesi, anlamına gelecek ifadeler konuşulmamış, bu anlamlara gelebilecek imalarda bile bulunulmamıştır. Benim Rektör olarak görevim Üniversitede uygun bölümler açmak, bu bölümlere öğrenci alınmasını sağlamak ve gelen öğrencilerimizin alanlarında donanımlı olmalarını sağlamaktır. Üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarına cevap vermek benim birincil görevim değildir. Ancak biz, gelecek yıllardaki öğrenci sayısıyla ilgili planlamamızı yerel yöneticilerle, şehrin siyasileriyle, KYK gibi üniversite öğrencileri için barınma imkanları sağlamakla yükümlü ulusal kurumlarla, Sivil Toplum Kuruluşları ile  paylaşmak, bütün bunların yanında özel olarak bu işle ilgilenecek yatırımcıları basın yoluyla bilgilendirmekle yükümlü olduğumuz inancındayız. Aksi taktirde, konuyla ilgilenecek olan kamu ya da özel sektör temsilcileri Üniversitenin gelecek yıllarla alakalı öğrenci stratejisini bilemeyecekler, neticede ise, gelecek öğrencimiz sayısıyla orantılı bir şekilde yurt, pansiyon, apart vb. mekanlar oluşturulamadığı için, kayıt yapmak için gelen birçok öğrenci barınma mekanı bulamayacağı için kayıt yaptırmadan geri dönecektir. Şehrimizin bu olumsuz durumla karşı karşıya gelmemesi ve öğrenci sayımızı artırabilmek için gerekli olan barınma mekanlarındaki ihtiyaca dikkat çekme ötesinde bugüne kadar başka bir pozisyon almış değiliz. Ayrıca şunun da altını çizmek isterim: Üniversitemizin yakın gelecekte kendisinin işleteceği ne yeni yurt yaptırma ne de herhangi bir yurdu işletmek üzere devralma gibi bir düşüncesi bulunmamaktadır.   
 
AÇIKLAMALARI KINIYORUM
Söz konusu şirkete kayyum olarak atanan yetkililer de; 'Hocam biz de tarafsız bir şekilde bu süreci götürmek istiyoruz, her türlü şaibeden uzak kalmak istiyoruz, bu açıklamalarınız sebebiyle size teşekkür ediyoruz, işlerinizde kolaylıklar diliyoruz', diyerek makamdan ayrılmışlardır. Basın toplantısı esnasında şahsıma sorulan soruya verdiğim cevabın bu boyutta anlaşılması maksadımızı yansıtacaktır. Şahsımı ve Sinop Üniversitesi’ni yıpratmayı hedefleyen açıklamaları kınıyor, muhataplarımızı seviyeli bir üslup kullanmaya davet ediyorum.
Editör: Vitrin Haber