Doğu Karadeniz Su Ürünleri Başkanı Ahmet Mutlu, palamut avında son 11 yılın en iyi sezonunu yaşadıkların belirtirken balığın çok ucuz olmasının balıkçıyı rahatsız etmeyeceğini söyledi.

Balıkçının, kazancının yanında vatandaşı düşündüğünü belirten Başkan Mutlu, küçük balıkçının da avdan nasibini aldığını ifade ederek, "Her sene sezona palamut ve istavrit avcılığı ile başlanıyordu. Bu sene palamut avcılığıyla başladık. Hamsi erken başladığı için bir kısım tekne Marmara’da avlanıyor. Genelde teknelerimiz palamutla başladı ancak bunun yanında kaydedeğer istavrit olmadı. 2005’ten beri yapılan avcılıkta ilk kez bu sezon iyi görünüyor. Doğu taraflarındaki sularda pek avcılık olmamıştı ancak son bir haftadan beri küçük balıkçı da avdan nasibini almaya başladı. Teknelerin bir kısmı Terme, Samsun sularında avlanıyor. Bir bölümü de tekrar Sinop, Ereğli tarafına doğru gidiyor. Yani bu sezonki avcılık, 2005 yılında olan palamuttan sonra en iyi göstergeyi yaşıyor. Herkes rızkını alıyor ancak yüzde 60’ı bu işten faydalandı yüzde 40’ın işi yine kesat gidiyor. Karadeniz’de eskiye oranla özellikle bölgemizde gözlenen çinekop avı var. İstavrite oranla çinekop bu sezon biraz daha fazla gözüktü. İnşallah kışa doğru lüferde de çoğalma olacak diye düşünüyorum" dedi.

Havaların sıcak gitmesiyle hamsinin Gürcistan sularına doğru gittiğini kaydeden Mutlu, "Son yıllara baktığımızda 25 Eylül, 1 Ekim’den sonra hamsi sezonu açılıyordu. Palamut, hamsinin öncesinde ön hazırlık gibiydi. Hamsi açısından ön hazırlık iyi geçti. Hamsi ne kadar geç olursa balıkçı için o kadar iyi olur. Havalar sıcak gittiğinde hamsi Gürcistan sularına doğru gidiyor ve bizde milyon dolarlar akıtarak peşinden gidiyoruz. İnşallah bu sene geç olur, bol olur" diye konuştu.

ÖTV’siz yakıt balıkçıyı cesaretlendirdi
Balıkçıya ÖTV’siz yakıt verilmesinin balıkçıyı cesaretlendirdiğini ifade eden Başkan Mutlu, "Son 12 yıldır, şu andaki mevcut hükümetin balıkçılığa bakış açısı gerçekten iyi. Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık döneminde ÖTV’siz yakıta çok büyük destek verdi. Artık sistem oturdu. Şu an sistem gayet güzel de işliyor. Başbakanımız balıkçının yanında olduğunu her zaman belirtiyor. Ara sıra küçük sorunlar yaşıyoruz ancak yaşanan küçük sorunları üst birimlere bildirdiğimiz zaman çözüm bulunuyor. Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bizlere bu konuda da yardımcı oluyor. Bugün balıkçı palamutun peşine gidebiliyorsa bu yakıtın indirimli ÖTV’siz olmasından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Balıkçı kesinlikle vatandaşı düşünüyor
Balığın çok ucuz olmasının balıkçıyı rahatsız etmeyeceğini belirten Başkan Mutlu, "Bu arz talep meselesi. Balık fazla olduğu zaman ucuz, az olduğu zaman pahalı olur. Yani piyasada ne kadar denge kurmaya çalışsanız bunu gerçekleştiremezsiniz. Bazıları hamsiye olsun diğer balıklara olsun kota koyalım diyor. Palamuta kota koyulmaz çünkü bu göç balığı. Belki üç sene hiç olmayacak. Piyasalarda fiyat bakımından denge kurmak lazım. Balıkçı kazancın yanında kesinlikle vatandaşı düşünüyor. Balığın çok çok ucuz olması balıkçıyı rahatsız etmez" diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber