Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede Ölçü ve Ölçü Aleti kullanıcılarına periyodik muayene çağrısında bulunuldu. Kanun gereği bilumum ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin iki yılda bir yapıldığının hatırlatıldığı uyarıda, 2016 yılı damgalı Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Periyodik Muayene ve damgalama işlemlerinin 2018 yılında yapılabilmesi için Ölçü ve Ölçü Aleti kullanıcılarının 28 Şubat 2018 günü mesai bitimine kadar Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Belediyelere ve Yetkili Muayene Servislerine beyanname vermeleri gerektiği aktarıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede ayrıca şu ifadelere yer verildi; “3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu uyarınca hazırlanan ve 24 Temmuz 1994 tarih ve 22000 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği"nin 9'ncu maddesinde; Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Elektrik, Su, Havagazı ve Doğalgaz Sayaçları ile Akım Trasformatörlerinin muayeneleri 10 yılda bir yapılır. Bunların dışında kalan bilumum ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri iki yılda bir yapılır denilmektedir. 

Buna göre aynı Kanununun 9/B maddesi gereğince 2016 yılı damgalı Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Periyodik Muayene ve damgalama işlemlerinin 2018 yılında yapılabilmesi için Ölçü ve Ölçü Aleti kullanıcılarının (Sahiplerinin) aşağıda belirtildiği şekilde beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. 

Valiliğimiz (Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü)’e beyannamesi verilecek olan Ölçü ve Ölçü Aletleri;  1- Hassas kütle ölçüleri (M1 sınıfı kütle setleri, eczacı ve kuyumcularda bulunan) 2- Akaryakıt ve LPG İstasyonu Sahipleri, 3- 3 ve 4. Sınıf Yüksek Çekerli Elektronik ve Mekanik Terazi sahipleri, (İşyerlerinde 2000 Kğ.ve yukarısı Ölçü aleti bulunanların tamamı) 4- 5 Kğ.dan yüksek Kütle ağırlıkları (M3 Sınıfı) tartılar 

BELEDİYE GRUP MERKEZİ ÖLÇÜLER VE AYAR MEMURLUĞUNA BEYANNAMESİ VERİLECEK ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ; 
1- Masa Terazileri, Açık ve Kapalı Pazar Yerlerinde bulunan (3.Sınıf Teraziler) 2- Asma Teraziler, Açık ve Kapalı Pazar Yerlerinde bulunan (3.Sınıf Teraziler) 3- Tek kollu kantarlar, 4- İbreli Teraziler, Açık ve Kapalı Pazar Yerlerinde bulunan (3.Sınıf Teraziler) 5- Çekeri 2000 Kğ.’a kadar olan 3.ve 4.sınıf Mekanik teraziler, 6- Uzunluk Ölçüleri, (Tek parçalı Ağaç Metreler) 7- Akıcı Maddeler için Hacim(Debi) Ölçekleri, 8- Kuru daneli maddeler için hacim Ölçüleri, 9- 5 Kğ.’a kadar 5 Kğ. Dahil hassas olmayan (M3 Sınıfı) tartılar, 

YETKİLİ MUAYENE SERVİSLERİNE BEYANNAMESİ VERİLECEK OLAN ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ; 
1- 2.sınıf Hassas Tartı Aletleri (Kuyumcu ve Eczacılarda Bulunan) 2- 3 ve 4. Sınıf Otomatik olmayan Tartı Aletlerinden çekeri 2000 kg. kadar olan ve 2000 kg.dahil elektronik elektronik tartı aletleri, 3- Ticari Taksilerde bulunan Taksimetreler ile Büyük taşıtlarda bulunan Takograf cihazları Beyannamelerde İş yeri sahibinin adı soyadı, adresi, Ölçü ve Ölçü Aletinin cinsi, çekeri, seri numarası ve markası belirtilerek beyannamelerin en geç beyanname verme bitim süresi olan 28 Şubat 2018 günü mesai bitimine kadar yukarıda belirtildiği şekilde sınıflarına göre Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Belediyelere ve Yetkili Muayene Servislerine verilmesi gerekmekte olup; Mükelleflerin cezalı durumu düşmemeleri için yasal süre sonuna kadar beyanname vermeleri gerekmektedir.”
 
Editör: Vitrin Haber